Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.03.30 14:14
A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei

Akárcsak az emberek, úgy az állatok esetében is, az első évek táplálkozása mérföldkőnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült táplálékkal zajlik a kölyökkorú macska etetése, hiszen ez az egész életüket befolyásolni fogja.


A kölyökkorú macska etetése

A kölyökmacskákról tudni kell, hogy a fizikai fejlődésük nem tart lépést az immunrendszerük és az emésztőrendszerük fejlődésével. Éppen ezért nagyon kell figyelni, hogy ne terheljük túl a macskák gyomrát, de a táplálék nagy mennyiségű fehérjét tartalmazzon és nagy energiatartalmú legyen. Praktikus, ha úgy választjuk ki ezt, hogy mindemellett tartalmazza a szükséges vitaminokat és azokat az ásványi anyagokat, amik az immunrendszer működéséhez elengedhetetlenek.

Az első időszakban, ami négyhónapos korig terjed, a kölyökmacskák etetése lehetőség szerint nagyon puha ennivalóval történjen. Nemcsak sérülékeny fogaik, hanem a tejről való átállás segítése miatt is kiemelt szempont ez. Fontos, hogy ilyenkor antioxidánsokban gazdag eledellel tápláljuk kedvencünket. Ezután, az egyéves korig tartó időszakban kezdi el az emésztő- és az immunrendszer beérni a növekedésnek megfelelő táplálkozási igényt. Ilyenkor még mindig a könnyen emészthető tápokra koncentráljunk, mint amilyenek a Royal Canin kitten eledelek.

1 éves kor után már nyugodtan táplálhatjuk a macskát felnőtt állatoknak szánt eledellel. Persze ennek kiválasztása függ az állat habitusától, az életmódja intenzitásától, valamint akár attól is, hogy ivaros vagy sem. Ezekben érdemes szakember tanácsát kérni, így garantáltan jókor válthatunk a megfelelő eledelre.

Kölyök macska nedves eledelek nagy választékban!

Hogyan etessünk?

A kölyökmacska etetése tekintetében az egyik legfontosabb szempont a táplálék összetétele. Az egyik sarkalatos pontja a táplálásnak, hogy semmiképp sem adhatunk csak egyféle eledelt, azaz minden esetben szükség van száraz és nedves tápra egyaránt. Bármilyen hihetetlen, egy macska képes akár egész életében ugyanazt az eledelt enni, ha az megtetszett neki. Mivel elsődlegesen a szaglásuk alapján döntenek, így gyakran tűnnek válogatósnak, pedig csak azt keresik, aminek a legjobb az illata. Ahhoz, hogy egy nedves eledel igazán vonzó legyen, fontos, hogy csakis minőségi alapanyagokból készüljön, megfelelően legyen tartósítva és konzerválva, végül pedig tetszetős, valamint jó méretű és formájú legyen ahhoz, hogy élvezettel fogyassza a bársonytalpú.

Az sem egy elhanyagolható kérdés, hogy milyen gyakran kell sort keríteni a kölyökmacska etetésére. Mivel már maga az elválasztás is egy traumatikus folyamat, ezért ügyelni kell arra, hogy amikor hozzánk költözik a kismacska, akkor törekedjünk arra, hogy az addig megszokott táppal etessük. Ennek hatására könnyebben fogja elfogadni az új helyet. Adagolás tekintetében mindig a csomagoláson feltüntetett értékek a mérvadóak, amit egy napra vonatkozóan, egyenlő részletekben érdemes elosztani. Mivel többféle módon lehet táplálni a macskákat, ezért mindenkinek magának kell kiválasztania a kedvencének megfelelőt, de általában elmondható, hogy a többség a kombinált etetést preferálja. Ez azt jelenti, hogy a négylábú egyaránt kap száraz és nedves tápot.

Mivel a kölyökmacska etetése felelősségteljes feladat, ezért a táp kiválasztásához különleges odafigyelés szükséges. Ha még nem találtad meg a megfelelőt, vagy tanácsra lenne szükséged, keress minket bizalommal!

Ezeket olvastad már?

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp
29
Ápr

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

Készíts macskának való jutalomfalatot házilag!
20
Szept

Jutalomfalatot szeretnél a cicádnak? Örülnél neki, ha ennek hatására hatékonyabban végezné el a kijelölt feladatokat? Az is fontos, hogy amit eszik, az adalékmentes és egészséges legyen a számára? Amennyiben igen, akkor mutatunk néhány tippet, amikkel igazán íncsiklandó és finom jutalomfalatokkal lepheted meg a kedvencedet. Tarts velünk és készíts macskának való jutalomfalatot házilag!

Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla
29
Dec

Minden felelős macskatartó tudja azt az apróságot, hogy egy macskát sem etetünk kizárólag száraztáppal. Hiszen a száraztáp bár rendkívül hasznos, de a legtöbb esetben nem tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges minden vitamint és ásványi anyagot. Ismerjük meg közelebbről ezeket a macskáknak szánt táplálékokat!

Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?
20
Jún

Szerencsére a macskák vitaminigénye egyáltalán nem különbözik sokban a többi húsevő állatokétól. Éppen ezért ma megnézzük, milyen cica vitaminokkal érdemes táplálni a bársonytalpúdat ahhoz, hogy tökéletes egészségnek örvendjen.