Szűrés
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Fényforrás típus Fényforrás típusa
Teljesítmény
Méret
Termék státusza

Akvárium világítások, alkatrészek és pótizzók

A megfelelő fény kiválasztása az akvárium egyik legfontosabb szempontja

Tovább
 

A megfelelő akváriumi világítás kiválasztása

A megfelelő fény kiválasztása az akvárium egyik legfontosabb szempontja. Ez is az egyik legzavaróbb lehet, különösen a kezdő akvaristák számára. Az akvárium számára a legjobb világítótest kiválasztása az Ön által tartott állatok és növények igényeitől, az akvárium méretétől és méreteitől, valamint a költségvetésétől függ.

Hal- és növényigények

Az első számú ok arra, hogy megvilágítsa az akváriumot, az az, hogy élvezze a halak, növények és dekorációk szépségét. Ezenkívül a halaknak látniuk kell, hogy megkerülhessék magukat, élelmet találjanak és kölcsönhatásba léphessenek egymással. De vannak más szempontok is; a halak és az élő növények sajátos fényigényűek. Néhány hal folyókban, patakokban és tavakban él, ahol a nap nagy részében erős a fény. Mások a homályosabb élőhelyeket részesítik előnyben a kidőlt rönkök között vagy a túlnyúló növényzet alatt. Ugyanez vonatkozik a növényekre is; néhányan sekély vagy nyílt vízben nőnek, ahol a fény egész nap állandó és állandó. Mások a mélyebb vízben vagy a magasabb növények árnyékában, vagy a túlnyúló cserjék és fák között találhatók. Fontos, hogy olyan fényt válasszon, amely megfelel a tartott halak és növények típusának.

Fény intenzitása és spektruma

Nem minden fény jön létre egyenlően. Az intenzitás a fény mennyire erős vagy „fényes”. A spektrum a fény által előállított különböző színű - vagy hullámhosszú - keverék leírására szolgál. A fényspektrum gyakran Kelvin-besorolást vagy "K-minősítést" kap. A sárgás vagy meleg hatást keltő fényforrások Kelvin besorolása alacsony, míg a ropogós kékesfehér vagy hűvös fényt magas Kelvin besorolás jellemzi. A legtöbb édesvízi akváriumlámpa besorolása 5500 és 8000 kelvin között van.

Az intenzitás és a spektrum kevésbé fontos az akváriumokban vagy a mesterséges növényeknél, bár egyes fények jobban emelik a természetes színeket, mint mások. Túl intenzív fény előidézheti az algákat, különösen a be nem ültetett akváriumokban. Az élő növények esetében a megfelelő intenzitás és a spektrum különbséget tehet a siker és a kudarc között. A vízmélység is tényező. Bizonyos hullámhosszak, különösen a kék, mélyebben behatolnak a vízbe, mint mások, és ez kritikus lehet az élő növények szempontjából. 

A világítótestek típusa

Az akváriumlámpáknak több típusa létezik, amelyek lehetővé teszik az akvaristák számára, hogy az igényeiknek és az akvárium lakóinak leginkább megfelelőt válasszák. A Sylvania és a Resun  az akváriumi világítás teljes palettáját kínálják.

Íme néhány általános választás az édesvízi akváriumokhoz:

Normál fénycső
Évek óta ez az akvárium világításának legelterjedtebb formája, és napjainkban is népszerű. A megfizethető árak és a különböző alkalmazásokhoz használt izzók széles választéka teszi a fluoreszkáló lámpákat sok akvarista számára. Az izzók idővel elhalványulnak, és 10–12 havonta cserélni kell őket.

Led lámpák

Gyorsan az akvárium világítás legnépszerűbb típusává válnak, ezek az energiatakarékos lámpák olyan funkciókat kínálnak, amelyek más akváriumi lámpákban nem állnak rendelkezésre. Az Aqueon LED-es lámpák szinte bármilyen méretű akváriumokhoz kaphatók. Sokkal kevesebb energiát használnak, mint más lámpák, nem melegítik a vizet, és a LED-ek több évig működnek anélkül, hogy elveszítenék az intenzitást. 

Nappali / éjszakai ciklus az akváriumban

Fontos, hogy minden élőlény számára legyen rendszeres nappali / éjszakai ciklus az optimális egészség és jólét érdekében. A trópusokon, ahonnan a legtöbb akváriumi hal, gerinctelen és növény származik, az év minden napján 12 óra fény (fotoperiódus néven ismert) és 12 órás sötétség van. Az ültetett akváriumok 12 órás fény esetén a legjobban teljesítenek, míg az élő növények nélkül kevesebb algát tartalmaznak, körülbelül 8–10 órás fotoperiódussal. Használjon egy időzítőt az akvárium fényén, hogy állandó nappali / éjszakai ciklust hozzon létre. Az esti órákban az akvárium élvezéséhez helyezze el az ablakoktól távol, és állítsa be ennek megfelelően az időzítőt.

Algák és fény


Az akváriumok tartásában általánosan elterjedt hiedelem, hogy a túl sok fény túlzott alganövekedést okoz. Az algák a természet tisztításának módját jelentik, és minden akvárium természetes részét képezik. Az igazság az, hogy az algák kitörését gyakrabban a tápanyagok felhalmozódása okozza, mint a megvilágítás. Az ültetett akváriumok tulajdonosainak ritkán kell megtisztítani az algákat, még akkor is, ha nagy teljesítményű világítást alkalmaznak, mert a tápanyagok a növények gyorsan hasznosulnak, így minden algát kiéheztetnek. Az algák szaporodásának megakadályozása az a trükk, hogy a tápanyagokat rendszeres vízcserével, kémiai szűrőközegekkel kezeljük, és nem tápláljuk túl a halakat, valamint megfelelő mennyiségű fényt biztosítunk.

Az akváriumokban a „tápanyagok” kifejezés nitrátra és foszfátra utal, amelyek jellemzően a haleledelből és az ebből származó halhulladékból származnak. De van egy másik forrás, a csapvíz. Számos csapvíz-forrás nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a szennyeződéseket, és a nitrát- vagy foszfáttartalmú vízzel történő vízcserék végrehajtása nem csökkenti a szintet, sőt emelkedésre is képes. Ha csapvize magas tápanyagszintet tartalmaz, akkor fordított ozmózis (RO) vagy ioncserélt (DI) vizet használjon Aqueon® Water Renewal hozzáadásával az akvárium feltöltéséhez és a vízcserékhez.

A megfelelő fény kiválasztása az akváriumhoz fokozza annak természetes szépségét, és biztosítja a halak, növények és gerinctelenek életének hosszú távú egészségét!

 

Akváriumi világítás alkatrészei

Izzók, fényvetők, gyújtó trafók, ferplast akváriumi világítások, időkapcsoló, fénycső gyűrű ..minden amire szüsége lehet a tökéletes akváriumhoz!

Amennyiben kérdése van az akvarisztikai termékekkel vagy haltartással kapcsolatban, irjon nekünk vagy hívjon bennünket!

Tovább