TERRARISZTIKA

A csodálatos terrárium építés itt kezdődik!

Tovább

Hüllő terráriumok, ételek, világításami a természetes környezethez szükséges

Vásárolj a Kedvence hüllő és terrarisztika kategóriájában! Itt különféle kétéltű és hüllő kellékeket, eledeleket talál, amelyek könnyebbé és élvezetesebbé teszik tartásukat. A Kedvence terrarisztikai kínálatában számos hüllőnek: szakállas agáma, gekkó, kaméleon, gabona sikló, boa, pithon, görög-, ékszer-, és mór teknős eledeleket és egyéb terrarisztikai felszereléséket talál.

Kezdjük az alapoknál

Nagyon sok szakértelemre van szükség a hüllő fogságában lévő környezetének kialakításához. A megfelelő környezet típusa attól függ, hogy mekkora nagyságú lesz a hüllőd, hogyan él az állat vadonban, hogyan kap vizet, valamint a makro- és mikroklíma igényeitől. Más szavakkal, a fogságban élő élőhelyének tartalmaznia kell a hüllő vadon élő élőhelyének kulcselemeit.

Annak eldöntése, hogy melyik élőhelyet állíthatja be a fogságban lévő hüllő számára, attól függ:

  • milyen vad élőhelyen élnek azok a hüllők
  • milyen az aktivitása
  • milyen szokásai vannak

A fogságban élő élőhelyek megépítéséhez figyelembe kell venni a terrárium méretét és formáját, valamint azokat az anyagokat, amelyekből a terrárium készült.

A megfelelő terrárium

Számos különféle terrárium típus található kereskedelemben. Ez a legfontosabb dolog, amelyet először meg kell vásárolj. A legtöbbnek nincs olyan teteje, amelyet kifejezetten a hüllők tartásásra készítettek. Néhány akváriumot átalakítottak a hüllők tartására egy üveglap beépítésével. Ezeknek terráriumoknak általában nincs olyan magassága, amely a hüllők számára ideális. Ráadásul nem lehet biztonságosan felszerelni a fűtőberendezéseket.

Emlősök vagy madarak számára készített huzalketreceket is használnak hüllők tartására. Sajnos ezek nem képesek melegíteni és fenntartani a legtöbb hüllő által megkövetelt hőmérsékletet anélkül, hogy melegítsék a szobát. A huzal veszélyt jelent a hüllőkre, mivel súlyosan megsérülhetnek. A legnagyobb hiba, hogy nem megfelelő méretű terráriumot választanak a kedvenc hüllőjüknek az állattartók, hiszen túl gyorsan kinővik őket.

Amennyiben gyermeked szeretnéd egy teknőssel meglepni, erre a célra teknős medencéket ajánlunk. Ezek a medencék szigettel és pálmával felszereltek, alkalmasak ékszerteknősök számra.

Medencék és üveg terráriumok

A Kedvence terrarisztikai termék kínálatában, a teknős medencéken át, ideiglenes Geo akváriumokat és terráriumokat is találsz, melyek ideálisak halak, hüllők rövid ideig való elhelyezésére, például ha ki kell tisztítanod az akváriumot, terráriumot. A Ferplast Explora egy teljes terrárium-sorozat, amelyet arra terveztek, hogy otthonodban a hüllőket teljes biztonságban tartsd. Innovatív technológiai megoldásokban gazdag, az összes üveg hüllőterráriumnak 3 mm-nél rövidebb nyílásai vannak, amelyek megakadályozzák az állatok kiszabadulását, és ezzel egyidejűleg biztosítják a megfelelő légáramlást. Az Explora terráriumok egy innovatív szellőztetőrendszerrel rendelkeznek: a levegő mind az első rácsokon keresztül, mind a terrárium aljáról belép, majd a tetején lévő speciális nyílásokon át kiáramlik. Ezenkívül az emelt lábakkal ellátott talpak a terráriumot megfelelően elválasztják a tartófelülettől.

Az üvegterráriumok biztonságos zárórendszerrel rendelkeznek, fémkulccsal a nagyobb modellekben, műanyag kulccsal a kisebbekben. Mindegyik modell alkalmas a vízzel történő felszerelésre is, a 7–11 cm magas elülső határuknak köszönhetően, garantálva a vízállóságot és lehetővé téve a homokos aljzat alját. A nagyon erős és szilárd üveg terráriumok üvegvastagsága 6 vagy 4 mm, a terráriumok tolóajtóval vannak ellátva, praktikus fogantyúval az egyszerű kinyitáshoz. A sorozat különféle méretű, függőleges és vízszintes terráriumokat kínál, hogy az ízlése és az állatok faja alapján tudjon dönteni.

 

A tartási terület meghatározása: Néhány szabály

A tér a hüllők számára nagyon fontos. A térnek elég nagynak kell lennie a megfelelő hőmérséklet beállításához és fenntartásához. Elegendő helyet kell biztosítani az állat számára, hogy mozoghasson, táplálkozhasson, igyon, süttesse magát és pihenni tudjon. A hüllő (k) számára naturális élőhelyet kell biztosítani, ideértve a padlóterület 30–40% -ának szabad mozgásra alkalmasnak kell lennie.

A gyík félét szeretne tartani, akkor a gyík méretének kiszámításakor a tartási terület meghatározásakor a farok hosszt bele kell számítani a teljes méretbe. A gyíkokhoz hasonlóan a kígyók is megtévesztőek lehetnek igényeikkel kapcsolatban. Néhány kicsi és aktív kígyó nagyobb teret igényelnek a testhosszukhoz képest, mint a nagy, és nagyrészt lusta, pitonok és boa-k. Egyes kígyó fajoknak nem kell teljes méretben kinyúlniuk a házukban. Ennek ellenére is képesnek kell lennie arra, hogy a tüdő nagy része teljes hosszúságú legyen. A félvízi kígyók nagyobb tartási helyet igényelnek, hiszen olyan nagy vízterületet kell biztosítani számukra, amelyben kényelmesen úszhatnak és élelmet kereshetnek, miközben a szárazföldi területük is elég nagy ahhoz, hogy aludni és sütkérezni tudjanak.

 

Teknősök igényei

A vízi és a félig vízi teknősöknek szárazföldre és vízre is szükségük van. A vízterületnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy szabadon úszhassanak a vízen az étel elfogása érdekében. Azoknak a fajoknak, amelyek természetes szokásai között szerepel az ásványi tavak vagy folyók iszapjába vagy homokba történő berakódása, hasonló réteget kell elhelyeznünk a terrárium vagy medence alján. Egyes vízi teknősök számára elég nagy sziget, vagy úszó emelvény lehet minden, ami egy egyébként teljesen vízi tartási helyhez szükséges. A legtöbb félig vízi faj jelentős földterületet és vízterületet igényel. Ezeket a szigeteket, szárazföldi területeket arra használják, hogy sütkérezzenek, aludjanak. Ha egynél több teknősöt szeretnél tartani, akkor mind a víz, mind a szárazföldi területeket a szélességben és a hosszban 1-2-szeresére kell növelni.

 

Élőhelyek

Az élőhely az, ahol a hüllő általában az ökoszisztémájában él. Sivatagok, erdei területek, mérsékelt gyepek, szavannák és trópusi erdők azok az ökoszisztémák, amelyekből a kereskedelemben kapható legtöbb hüllő származik. Az élőhelyek a hőmérsékletek, a páratartalom, a szerves életformák, a szervetlen anyagok és a tér komplex keveréke. A vízi hüllőknek nagy vízterületre van szükségük, amelyekben úszhatnak, táplálkozhatnak és hőszabályozhatnak. Vannak, akik szárazföldön vagy sziklák alá vonulnak el.

Számos gyík és kígyó ideje nagy részét vagy egészét fákon tölti, ideértve az iguánokat, a különféle agamákat és gekkókat, a boákat és a pitonokat. Ezért az terráriumoknak magasnak kell lenniük, és szükséges szélességgel kell rendelkezniük. Fel kell szerelni erős ágakkal, vagy a nagy gyíkok és kígyók számára az úszáshoz. A világító- és fűtőelemeket árnyékolni kell, mivel ezek a hüllők könnyen felmászhatnak rájuk. Ha ezeken a tartási területeken élő növényeket használsz, akkor ezeknek elég erősnek kell lenniük, hogy ellenálljanak a hüllő karmainak vagy könnyen helyettesíthetjük más növényekkel. Az élő növényeknek részleges vagy teljes vízelvezető réteget kell használniuk a kifolyáshoz, amikor a növényeket öntözöd. Ezeknek nyilvánvalóan nem lehetnek toxikusak és ártalmatlanoknak is kell lenniük. Egyes fajok kedvelik a barlangokat és hasadékokat. ezek is könnyen beépíthetőek a lakóhelyükre, hogy bizonyos természetes rejtekhelyeket és alvóhelyeket tudjunk biztosítani számukra.

 

Naturális élőhelyek kialakítása

Az élőhelyek létrehozásakor három dimenzióban kell gondolkodnod. Nemcsak a hüllő élőhelyén belüli lakóterületét kell figyelembe venne, hanem annak lehetőségét is, hogy könnyen hozzá tudj férni a technikai felszerelésekhez és hogy könnyen megtud tisztítani a környezetét. A természetes élőhely sajnos nem tartalmazza a vadonban található összes olyan mikroorganizmust, amelyek a növényi és állati hulladékok lebontásában részt vesznek. Minél nehezebb vagy bonyolultabb a terráriumba való bejutás és annak karbantartása, annál kevésbé valószínű, hogy ezt a szükséges gyakorisággal fogod megtenni. Ha nem szentelsz elég időt egy komplex környezet létrehozásához és fenntartásához, akkor fontold meg, és egy kissé kevésbé összetett környezet hozol létre. A kevésbé összetett nem azt jelenti, hogy érdektelen.

A berendezés előtt ellenőrizd, hogy elég erős-e a terrárium ahhoz, hogy megtartsa a berendezés súlyát. Ne feledd, hogy amint berendezed a szükséges növényekkel, talajokkal, sziklákkal, nagyon nehéz lesz, ha kész lesz. A legjobb, ha a terráriumot először a helyére teszed, majd a belső kialakítását ott kezded meg a kialakítását. Érdemes vázlatot készíteni a belső terekről, mind az elölről, mind pedig felülről, hogy hová  helyezed a növényeket és egyéb berendezéseket, szem előtt tartva a hüllő szokásait és preferenciáit nappali sütéshez, alváshoz, etetéshez és vízhasználathoz. Hol lesznek az alacsony és a magas pontok. Miután ezeket kitaláltad, így már adott lesz, hogy hová kell helyezni a terráriumi lámpát és a fűtő berendezést.

 

Miben segít a Kedvence?

A halakhoz és más kedvtelésből tartott állatokhoz hasonlóan, a terráriumban élő hüllőkre is különös figyelmet kell fordítani életkörülményeikre, és fokozottan felügyelt ellátásra van szükségük. Mások jobban alkalmazkodhatnak a háziasított élethez, kevesebb figyelmet és hüllőellátást igényelnek.

 A Kedvence Terrarisztikai kínálatában mindent megtalálsz, ami ahhoz szükséges, hogy tökéletes élő helyet alakíts ki hüllő barátodnak.

  • Ebben a kategóriában kínálunk hüllőeledeleket és speciális vitaminokat, táplálék kiegészítőket, amelyek a hüllők szervezete számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaznak.
  • Gyógykészítmények között pedig Külső élősködők elleni permet kínálunk kígyók, gyíkok és kétéltűek számára. De az ékszerteknősök szemgyulladásának kezelésére is talál készítményt.
  • Számos terráriumi dekorációt talál, több gyártótól kínálunk fűtőket, párásítókat.
  • Széles skálán tud szűrni a terráriumi világítások között. Elengedhetetlen kellékei a terráriumnak a hőmérők a megfelelő páratartalom és hőmérséklet fenntartásához, ahogy a talajok és a különböző formájú etető- és itató tálak is.
  • A hüllő víz kondicionáló szerek, tisztító oldatok és szagtalanítók megkönnyítik a háziállata tiszta élőhelyének természetes és biztonságos fenntartását.

 

Tehát nézz körül nálunk!

Biztosak vagyunk abban, hogy megtalálod azt, amivel csodálatos terráriumot építhetsz otthonodba!

Tovább