Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.06.20 15:28
Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?

Szerencsére a macskák vitaminigénye egyáltalán nem különbözik sokban a többi húsevő állatokétól. Éppen ezért ma megnézzük, milyen cica vitaminokkal érdemes táplálni a bársonytalpúdat ahhoz, hogy tökéletes egészségnek örvendjen.


Minden benne van a macskatápokban?

 

Alapvetően a konzerv macskatápokat úgy fejlesztették ki, hogy minden létfontosságú vitamint tartalmazzanak, ami az egészséges élethez kell a macskáknak. Persze ez elég jól hangzik, de minden állat különbözik, így az igényeik is minden korban mások. Éppen ezért vagy arra kell nagyon ügyelni, hogy a korának, állapotának vagy épp érzékenységének megfelelő ételt válasszunk, vagy különböző cicáknak készült vitaminkészítményeket kell neki adni. Szerencsére nem kell semmi igazán bonyolultra gondolni, hiszen csak az alapvető A-, D-, E- és C-vitaminra van szüksége, amit érdemes pótolni. 

 

Ha azt szeretnénk, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen a macskánk, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy miket tartalmaz a tápja. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem egészen kielégítő a négylábúnk számára a tartalma, akkor két választási lehetőségünk van. Újabb táppal kísérletezünk, amiben minden benne van, amire szüksége lehet, vagy különböző cicavitaminokkal próbálkozunk. Mindkettő jó megoldás, hiszen mindegyik a bársolytalpúnk egészségének a megőrzésére szolgál.

Vitaminok

 

Amiket pluszban adjunk 

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amiket a macska szervezete nem képes előállítani, így azokat érdemes cicavitamin formájában pótolni. 

 

  • Az A-vitamin a macska bőre, szőre és szeme miatt elengedhetetlen, de nagyon kell ügyelni, hogy se hiánybetegség, se pedig túladagolás ne legyen belőle. Egyik sem válik az állat hasznára, míg a hiány szemproblémát okoz, addig a túl sok pedig a csontozat deformációját eredményezheti. Napi 250-300 NE szükséges egy kifejlett macskának.

 

  • A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, így túl lehet adagolni. A hiánya hátrányosan hat a belekre, csontokra, és angolkórt okoz. Általában lakásban tartott cicáknál fordul elő. A túladagolás lerakódik az erekben, így árt a keringésnek.

 

  • E-vitamin a testzsírra van hatással, és a fentiekhez hasonlóan zsírban oldódik. Napi 2 mg-ra van szüksége egy felnőtt macskának. 

 

  • A C-vitamin vízben oldódik, így nehéz túladagolni, vizelettel távozik. Ezzel szemben a veséknek nem tesz jót a fokozott bevitel. Nagy a szerepe az immunrendszer fenntartásában, különösen idősebb korban. 

Macska vitamin

 

Milyen formában adjuk be a cica vitaminokat?

Amennyiben a külön adandó vitaminok mellett döntünk, szerencsére nem hagyományos értelemben vett étrend-kiegészítőben kell gondolkodni. Sőt, emberi fogyasztásra szánt vitamint egyenesen tilos a macskáknak adni. Csakis a számukra kifejlesztett tápokat fogyaszthatják, amik még finnyás macskák számára is könnyen bevethetők. A legtöbb vitaminkészítmény jutalomfalat formában érhető el, esetleg krémként, amit szintén előszeretettel nyalogatnak. Még a legfinnyásabb cicák számára is van tökéletes megoldás, csak meg kell találni az ízt és a formát. 


A megfelelő vitaminok elengedhetetlenek az egészséges élethez, de akadnak a kínálatunkban a komfortot előtérbe helyező kiegészítők is, mint a friss leheletért felelős tabletták. Mindenképp böngészd át a cicavitaminokat tartalmazó menüpontunkat, szinte biztos, hogy találsz a kívánalmaidnak megfelelőt! Ha pedig mégsem, akkor keress minket, és segítünk megtalálni a számodra ideális vitamint.

Cica vitaminok

Ezeket olvastad már?

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp
29
Ápr

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei
30
Márc

Akárcsak az emberek, úgy az állatok esetében is, az első évek táplálkozása mérföldkőnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült táplálékkal zajlik a kölyökkorú macska etetése, hiszen ez az egész életüket befolyásolni fogja.

Minden, amit a macskamentáról tudni lehet
19
Máj

Hallottál már arról a különleges növényről, ami többféle gyógytea fontos alkotórésze, emellett nyugtató és fájdalomcsillapító hatásáról is ismert, mindennek tetejébe pedig még a cicádat is bármire ráveheted általa? Igen, erre mind képes a macskamenta!

 

Segítség a macskák emésztéséhez: a macskafű alkalmazása
15
Febr

A macskák alapvetően húsevők, hiszen a természetben is ragadozók. Éppen ezért inkább ezt a táplálékot részesítik előnyben, de nem ritka látvány, hogy a szabadban lévő macskák megrágcsálják a füvet.

-12%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
100 g
2 889 Ft
3 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 28 890 Ft/kg