Szűrés
Termék tipus
Speciális igény Válassz táplálkozási mód vagy speciális igény szerint!
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
  • tacskó
  • perzsa macska
  • szakálas agáma
  • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Vitaminok és kiegészítők hüllőknek

Úgy mint nekünk, a hüllőknek is szükségük van vitaminra!

Tovább

Mit kell tudni a hüllő-vitaminokról?

Egy tökéletes emberekkel teli, és tökéletes világban könnyedén megfelelnénk napi táplálkozási igényeinknek, soha nem vinnéd túlzásba. Így nem kellene kiegyensúlyozni a hüllők étrendjét sem, hiszen nyugodtak lehetnénk abban, hogy a hüllők vitaminjai és ásványi anyagai mindig a megfelelő egyensúlyban és mennyiségben vannak.


Hű! Hát ez jól hangozna, ha a valóságnak megfelelne.
De ez nem egy tökéletes világ, és határozottan nem vagyunk tökéletes emberek. Ezért veszünk mi is igénybe naponta multivitaminokat, és ezért hüllőknek is szükségük van ásványianyagra- és vitamin-kiegészítésre.

Hüllő vitaminok típusai

Kedvence-nél többféle hüllő-vitamin érhető el: csepp és por formában. Hallottál már a kalcium és a foszfor arányáról? Az UVB-hez és a D3-vitaminhoz hasonlóan a kalcium és a foszfor bevitelének egyensúlyának ismerete is elengedhetetlen a hüllő egészségének megtartásához.
A foszfor olyan elem, amely magas arányban fordul elő a hüllők rovar zsákmányában. Az étkezésből származó foszfor megfelelő metabolizálásához (vagy emésztéséhez) egy hüllőnek elegendő kalciummal kell rendelkeznie a szervezetében. Ez a Kalcium és Foszfor arány körülbelül 2:1.


Ha nincs elegendő kalcium a hüllő testében a foszfor megfelelő feldolgozására, el fogja vonni a kalciumot a csontokból.  A legtöbb rovar és hús több foszfort tartalmaz, mint kalciumot, ezért porozzuk az eleséget magas kalcium tartalmú hüllő vitaminnal . A kalcium-kiegészítők célja a kalcium és a foszfor közötti természetes egyensúlyhiány megszüntetése.

Melyik a jobb - kalcium D3-al vagy anélkül?

Mindkettő jó különböző kontextusokban

Ha UVB-t használsz, akkor háziállatodnak a testéhez szükséges összes D3-ot elő kell állítania. A kalcium-kiegészítők D3-al történő használata - bár ez elég biztonságosnak tűnik - valójában túladagoláshoz vezet, mivel a hüllő két forrásból fogja a D3-at kapni. Tehát mindaddig, amíg hüllőd megkapja a megfelelő mennyiségű UVB-t, a legjobb ha csak tiszta kalciumot használ. Ha aggódsz a hüllő D3-szintje miatt, akkor havonta egyszer vagy kétszer használhatod a kalciumot a D3-al a legfontosabb dolgok elkészítéséhez. 

Az A-vitamin  az állati forrásokban található, mint például a májban, a tojásban és a tejtermékekben. Zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a felesleg a hüllő zsírsejtjeiben tárolódhat, nem pedig kiválasztódik (tehát fennáll a toxicitás veszélye).

Tehát a kalciumhoz hasonlóan a helyes táplálékkiegészítő is a hüllőtől függ. A növényevő és mindenevő hüllőknek karotin-kiegészítést kell kapniuk, a rovarölőknek / húsevőknek pedig A-vitamint kell kapniuk.

Hogyan kell adagolni hüllő vitaminokat?

Gyíkok - Minden rovart meg kell porozni a megfelelő kalciumporral. A salátákat nem szabad kalciummal porlasztani (kivéve, ha a gyík szigorúan növényevő faj), hanem fiatalkorúak heti 1x és havi 1-2x / hónap multivitaminnal kell felszórni őket.


Kígyók - Por adagolók kalcium + D3 porral minden más tápláláskor, különösen, ha nem UVB-t használ. Adjon hozzá multivitamin port hetente egyszer fiatalkorúaknak és havonta egyszer felnőtteknek. Vigyázzon arra, hogy vásárolja meg az elérhető legjobb minőségű takarmányokat, mivel nem minden rágcsáló táplálkozási értéke azonos.


Teknősök - Mivel a teknősök a vízben esznek, az étrend kiegészítése nehéz lehet. Használjon jó dúsított teknőspelletet (pl .: SERA RAFFY I Teknős eledel ), amelyet kiváló minőségű etetők egészítenek ki, és ne legyen probléma. A salátákat enyhén meg kell porolni kalciummal, valamint fiatalkorúak heti 1x és havonta 1-2x multivitaminnal, felnőtteknél. Az összes magas fehérjetartalmú élelmiszert porolja alacsony kalcium-tartalmú kalciumporral. A kalcium-blokk biztosítása szintén hasznos a csőr beiktatásakor és a további kalciumigény kielégítésében.

Adjon táplálékkiegészítőket kedvenc hüllője eldeléhez, amelyeket csak neki terveztek!

Kalciummal és más szükséges ásványi anyagokkal, áztató sóval, teknős szemcseppekkel, hüllő vitaminokkal, pótlószerekkel és még sok mással kielégítheti egyedi táplálkozási igényeit, és segít hosszú és egészséges élete fenntartásában.

Tovább