MACSKA

Kimagasló macskatáp és macskafelszerelés kinálatunkból!

Boldog bújással és dorombolással szebb az élet!

Tovább

Dorombol és bújik... Igazi stresszoldó

Egy új macska befogadása mindig izgalmas élmény és új családtagod számára egyaránt. Talán aggódsz egy kicsit amiatt, hogy macskád hogyan fogja megszokni a számára új környezetet és az új arcokat. Hozzád hasonlóan szőrös barátodnál is előfordulhat szorongás a költözés kapcsán, ez azonban normális mértékig természetes reakció a részéről. De ha felkészülsz erre az örömteli alkalomra, akkor macskáddal már az első naptól fogva nyugodtabban élvezhetitek egymás társaságát. 

Ami mindenképp a cicatartás mellett szól, hogy macskák imádnivalók! Ez talán a legmeggyőzőbb érv, hogy miért is legyen cicánk. Egy macska a nagyon törődő tud lenni. Ha szomorú vagy, ha fájdalmad van, hozzád fog bújni, és a dorombolásával igyekszik majd a gazdi bajait enyhíteni. Szakemberek szerint az a gyermek, aki macskával nő fel, kevésbé lesz hajlamos az allergiára.

E mellett egy cica teljesen át tudja venni a gazdája napi szokásait. Egy cica nagyon önálló, nem kell mindenhova  magunkkal vinni, akár két napot is el van otthon egyedül, ha elegendő étel és víz van neki kikészítve.

Hogyan segíthet új cicájának, hogy otthon érezze magát?

Egy új macska családba kerülése során a hangsúly a befogadásra való felkészülésen van. Az első és egyik legfontosabb lépés egy takaros és biztonságérzetet adó otthon-fekhely kialakítása. A Kedvence.hu webáruházban számos macska ágy és fekhely közül válogathatsz, szebbnél szebb színes pihe puha búdoromboló helyek közül. Ezzel is segíthetsz új családtagodnak, hogy kényelmesen és biztonságban érezze magát a nagy napon.

Előkészületek macska érkezésekor

Fontos a macska etető és itató tál beszerzése

Először is vásárolj új macskád számára olyan etető és itató tálakat, amelyekből kizárólag ő fog enni, illetve inni. A Kedvence kínálatában rozsdamentes-, kerámia- és műanyag etető és itató tálak közül választhatsz. Az edények helyét gondosan válaszd ki. Ha étrendváltás szükséges, akkor egy hét alatt fokozatosan átállhatsz a korábbi étrendjéről az új étrendjére.

Macskaalom és alomtál kiválasztása

Ezt követően helyezz el a lakásban annyi macskaalmot, ahány macska a lakásodban élni fog. A megfelelő higiénia érdekében a macskaalmokat rendszeresen tisztítani kell. A macska higiénia kategóriában mindent megtalálsz, ami a cicád almához szükséges. Az almokat az etetési, az alvási, valamint a játékra kijelölt területektől távol, olyan helyre kell tenni, ahol a macskák békésen és zavartalanul elvégezhetik a dolgukat.

Helyezz el a lakásban cicának kaparófát

Megéri! Így nemcsak magadat kímélheted meg új bútorok vásárlásától, hanem macskáidnak is segíthetsz koptatni a karmaikat, ami egy fontos tényező a számukra. Ez az óvintézkedés még hasznosabb lehet, ha több macskával osztod meg az otthonodat.

Macska sampon, kefe, fésű, szőr és bőrápóló kellékek felderítése 

Ne felejts el macskáid számára megfelelő szőrápolási eszközöket vásárolni a kedvnce.hu kisállatfelszerelés webáruházból. Ha a macskád szőrhosszának és -jellegének megfelelően hetente egyszer vagy kétszer megfésülöd a bundáját, akkor ezzel megelőzheted a szőr csomósodását, valamint segíthetsz nekik abban, hogy kevesebb szőrt nyeljenek le, amikor tisztálkodnak. A Kedvence webshopban több bőr és szőr típusra találsz samponokat, e mellett a Duo-Malt krém segíti a macskák által lenyelt szőr természetes úton történő kiürülését az emésztőrendszerből.

Ha szeretnél segíteni kedvencednek, hogy könnyebben megszokja az új helyet, akkor ehhez hasznos segítséget nyújthatnak a nevelést segítő készítmények, mint például a Beaphar Calming Home Nyugtató hatású Spray, amely enyhe valeriana-kivonatot tartalmaz. Ez természetes relaxáló hatású és nyugalomérzetet vált ki, segít, hogy a macskák és a kutyák higgadtabban viselkedjenek az új vagy idegen helyen vagy stresszt okozó környezetben. Ha naponta használsz ilyen hatású készítményeket, akkor egyfelől segíthetsz macskáidnak nyugodtabban felfedezni az új környezetet, valamint hatékonyabban előzheted meg a területjelölő viselkedésüket. Akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha több macskával osztod meg az otthonodat. Például a Beaphar Cat Trainer egy természetes készítmény, melynek illatanyaga vonzza a macskákat, így hatékony segítség lehet a macskák nevelésénél.

A biztonságérzetet tápláló környezet

Ha cica tartásán gondolkodsz, vagy már befogadtad akkor el kell távolíts minden olyan tárgyat vagy növényt a lakásból, amely káros vagy mérgező lehet macskád számára. Míg bizonyos anyagok értelemszerűen károsak a macskák egészségére (ideértve például a háztartási tisztítószereket), a csokoládéról, a teáról, a kávéról vagy néhány növényről (például a leanderről, a liliomfélékről, a mikulásvirágról, a filodendronról, a hortenziáról, a jácintról, a sárga nárciszról vagy a tulipánról) talán nem is feltételeznénk, hogy mérgező hatással lehetnek a macskákra.

Az elektromos kábeleket is érdemes olyan helyre elrejteni, ahol a macskák nem bírják megrágni őket! Ha ingergazdag környezetet biztosítasz a macskáid részére, akkor hatékonyabban elvonhatod a figyelmüket a számukra veszélyes tárgyakról vagy helyekről. Minden olyan tárgyat tegyél el, amelyet a macskák esetlegesen megrághatnak, megnyalhatnak vagy tönkre tehetnek. Macskád biztonsága érdekében (leesés kockázata) ügyelj rá, hogy az ablakok ne maradjanak nyitva.

Javasoljuk, hogy rendszeresen járj el macskáddal állatorvoshoz, hogy megkaphassa a megfelelő oltásokat és paraziták elleni kezeléseket, valamint, hogy a bőrük alá a nemzeti nyilvántartó rendszerben történő azonosításukra szolgáló mikrochipet ültethessenek be.

Új társad hazaszállítása (macskaszállító box és macska táska)

A hazautat kényelmesebbé teheted új barátaid számára azzal, ha macskaszállító box-ban szállítod őket. Ha az utazás előtt egy nappal a fent említett nyugtató hatású spray-t permetezel a macskaszállító bokszba és annak a belsejébe, akkor macskád valószínűleg nyugodtabban viseli majd a helyváltozást, az utazást. Lehetőség szerint felülnyíló macskaszállító bokszot válassz, hiszen azokba könnyebb beletenni cicádat, illetve könnyebb őt kivenni belőle.

A macskák esetleges kezdeti szorongása talán a régi gazdájuk illatát viselő régi játék vagy takaró segítségével is csökkenthető. Elvégre a macska kissé megrémülhet vagy nyugtalanná válhat az utazástól, a sok új szagtól, valamint az idegen hangoktól. Ha a macskád ilyenkor nyávog, az teljesen természetes reakció a részéről.

 

Az első közös nap otthon

Megfelelő felkészülés hiányában az új macska érkezése meglepően stresszes lehet a kedvenced számára és számodra egyaránt. A következőkben segítünk, hogy megkönnyítsd az utazást, valamint hogy mindenki számára kellemes élmény legyen a találkozást.

 

A családtagok bemutatása a macskáknak

Hazaérkezéskor tedd le a macskát a macskaszállító dobozban egy külön helyiségbe. Fokozatosan nyisd ki a helyiség ajtaját vagy ajtajait, hogy a macska a saját tempójukban felfedezhessék az új környezetet. Habár a macskák a kíváncsi természetüknél fogva imádják a nyitott ajtókat, nem szabad őket az első napon elhalmozni ingerekkel. Az új családtagokat fokozatosan mutasd be a többi családtagnak, esetlegesen ideértve a többi állatodat is. Macskáidat az első pár napban érdemes magukra hagyni, hogy megszokhassák az új környezetet. Nem szabad rájuk erőltetni, hogy az első naptól mindenkivel barátkozzanak, inkább fokozatosan kell bemutatni őket a család többi tagjának.

Lehetőség szerint kíméld macskáidat a túlzott mértékű vagy stresszes zajoktól. Az ilyen hangok a háztartási gépek, például a porszívó, a fúrógép, a fűnyíró zavarhatják a macskákat, vagy akár feszültséget is kiválthatnak belőlük.

Macska jutalomfalatok és macskatáp beszerzése

A kiegyensúlyozott egészséges cicaéletért!

Az 5–7 napos tápváltási időszak után határozd meg a táplálékok megfelelő mennyiségét és jellegét (egy 4 kg-os macskának naponta átlagosan 50 g tápra van szüksége) az életkorukkal, az ivarossági állapotukkal (ivaros vagy ivartalanított) és az aktivitási szintjükkel összhangban.

A macskák notóriusan rossz ivók. Ebből kifolyólag gondoskodni kell róla, hogy macskáid bármikor tiszta és friss vizet ihassanak. Az iváshiány részbeni ellensúlyozására jó módszer lehet, ha macskáidat minden nap nedves eledelekkel is eteted. Egy 4 kg-os macskának naponta átlagosan 150 ml folyadékra van szüksége.

Hogyan alakítsd ki az étrendjét?

Akárhány éves is legyen, macskádnak teljes és kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amely elegendő energiát, proteint, ásványi anyagot és vitamint biztosít számára. Így megőrizheti egészségét, jó közérzetét és hosszabb életre számíthat. A Kedvence kisállatfelszerelés webáruházban a legnagyobb márkák professzionális, egyedi igényekre szabott macska eledeleit kínáljuk, legyen az száraz vagy nedves macska eledel. A macskatápok kielégíti legjobb barátod minden táplálékigényét az egészség fenntartása érdekében, függetlenül az életkorától, a méretétől vagy az életstílusától.

A nedves macskatáp (macska konzerv) előnyei

Ha még nem tetted meg, akkor mielőbb gazdagítsd cicád étrendjét nedves táppal: ízletes és egészséges – tökéletes kombináció!

A teljes értékű nedves táp bevezetése a macska étrendjébe többnyire pozitív hatást gyakorol az állat közérzetére. Egyéves korára a cica hajlamos lesz a vizelési problémákra és a súlygyarapodásra – főleg, ha ivartalanított. Az egyik legjobb módja, hogy kordában tartsd cicád súlyát, ha a száraz táphoz nedveset is keversz – utóbbi ugyanis negyedannyi kalóriát tartalmaz, mint a másik. Ez azt jelenti, hogy több ételt adhatsz neki, a tápérték mégis azonos lesz. A nagyobb nedvességtartalmú étel pedig a vizelési gondokat is segít megoldani – napi két tasak nedves táp az ajánlott folyadékmennyiség 73%-át teszi ki.

Nedves eledelekből a Royal Canin, Leonardo, Bewi-cat, Gourmet termékcsalád és a Purina Félix termékcsalád teljes palettáját megtalálja a Kedvence-nél. A Beaphar Nieren - vesekímélő kiegészítő nedves eledel, vesevédő funkcióval a krónikus veseelégtelenségben szenvedő macskák számára ajánljuk.

Száraz macskaeledel: Egyszerű és egészséges

A száraz macskaeledelek az egészséges, kiegyensúlyozott etetéshez az egyik alapvető választás. A legjobb száraz macskaeledel-márkák gazdagok energiaforrásokban és fehérjékben, így a macskának kevesebb adagra van szükségük a táplálék-szükségletek kielégítéséhez. A legnagyobb gyártók termékeit kínáljuk, e mellett táplálék kiegészítőket is, amelyek az egészséges életmód fenntartásához kiváló kiegészítők.

Keresse meg a Kedvence.hu macska eledel kínálatából cicája legegészségesebb táplálékát, legyen az a Leonardo macskaeledel, Royal Canin, Purina Cat Chow, Bewi-Cat, Gourmet Gold vagy a Purina Félix, vagy akár a Beaphar Nieren vesekímélő nedves eledelei vagy akár gabona- és glutén mentes macska eledel. Amennyiben kölyök cicát viszel haza, tejpótló szerből Royal Canin és a Beaphar tápszereit javasoljuk kiegészítés képpen. Amennyiben anya nélkül felnővő kiscicát viszel haza, a táplálására vagy kiegészítő eledelként 0 - 8 hetes korig javasolt használatuk. Ezek a tápszerek kiválóan emészthetőek és nem terhelik a gyomrot. Csökkentett laktóztartalma biztosítja az optimális emésztést.

Játék és séta - Kezdődhet a kaland!

Szórakozás? Akkor macskajáték!

A macska játék kiváló módszer lehet a cicáiddal történő kommunikáláshoz. Vásárolhatsz nekik játékokat, vagy improvizálhatsz is (például egy rongydarab segítségével). A macskák gyakran maguk válogatják ki, hogy mivel szeretnének vagy éppen mivel nem szeretnének játszani. A játék során ideális esetben elmélyíthető a kapcsolat szeretett négylábú barátoddal. A játék a macskák szellemi stimulálásához és fizikai megmozgatásához is nagyon jó módszer, különösen a beltéri macskák esetében. Kellemes tréningezést és sok-sok türelmet kívánunk Neked!

Séta a doromboló kedvencünkkel

A háziállatok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a mozgás. De tudtad, hogy nemcsak a kutyákat lehet sétáltatni? A cicáknak sem kell kimaradni semmi jóból! Most elmeséljük, hogy is működik ez.

Macskahám és póráz használata mindig nagy kérdés

Nem minden macska alkalmas arra, hogy hámot és pórázt tegyenek rá. Ha a te kedvenced könnyen bestresszel és nyugtalanná válik, akkor a sétáltatás valószínűleg nem neki való. De sebaj: ebben az esetben is adunk neked pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan vedd rá a macskádat a mozgásra. Az új dolgok megtanulása időt, gyakorlást és türelmet igényel. Egyszerre mindig csak kicsit gyakoroljatok, minden nap, és csak akkor, ha épp van kedve tanulni a cicának. Végül, ha sikerül macskáddal a közös programotokba beiktatni egy kis sétát, ne felejts el nyakörvet  és pórázt, vagy hámot és pórázt vásárolni neki webáruházunkból. 

Összefoglalva

Ha a kezdetektől megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot és vizet biztosítasz a macskáid számára, akkor ezzel megkönnyítheted számukra az új környezet megszokását. Az alapvető táplálkozási szükségletek kielégítését követően azonban ne feledkezz meg róla, hogy a macskáknak nagyon sok figyelemre és játékidőre van szükségük. Tervezd be a játékidőt a napjaidba, és kezdj el olyan kapcsolatot kialakítani macskáiddal, amelyben a szeretet napról napra erősödhet! Alakíts ki kényelmes és puha nyújtózkodásra is alkalmas fekhelyet. Ápold szőrzetét rendszeresen, váljon rutinná. Így cicádnak igazi kényeztetéssé válik majd.

Akár régi motoros vagy a macska tulajdonosok között, akár új gazdi, illetve csak tervezed, hogy egy doromboló szőr gombócot fogadj be otthonodba... mi mindképp örülünk, hogy itt vagy és kínálatunkkal segíteni tudjuk cicád boldog és egészséges életét!

Böngésszen a teljes macska- és cicatermék-választékunkban!
Tovább