Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Páratartalom mérő, hőmérő

Hő- és páratartalom mérés akár egy eszközzel? Igen!

Páratartalom mérők és hőmérők terráriumhoz

Tovább

Hőmérséklet ellenőrzése

A hőmérséklet az egyik legfontosabb környezeti tényező, amely létfontosságú háziállat hüllője vagy kétéltűje egészségéhez. Mind a hüllők, mind a kétéltűek ektotermikusak, vagyis testhőmérsékletük teljesen függ a környezetétől. Nagyon fontos, hogy biztosítson egy termikus gradienst (meleg vég - hűvös vég), hogy háziállatának hüllője testmozgásának módosítása érdekében mozogjon.  Annak érdekében, hogy kedvtelésből tartott hüllője vagy kétéltűje megfelelő hőmérsékleti tartománynak legyen kitéve, a hőmérsékletet szorosan ellenőrizni kell. A kínálatunkban szereplő ​​minőségi termékek lehetővé teszik, hogy nyomon kövesse háziállatának hőmérsékletét anélkül, hogy lyukat égetne a pénztárcájában.

A legjobb hőmérő / páratartalommérő terráriumokhoz

A hüllők vagy kétéltűek tartásának egyik legfontosabb eleme a hőmérséklet és a páratartalom ismerete. A békákat különösen alapos figyelemmel kell kísérni, ha a nagy páratartalom alakul ki. Ezért alapvető fontosságú, hogy legyen egy pontos eszköz, amely leolvassa ezeket az információkat.

Ha Ön elszöszőr vásárol hőmérőt terráriumokhoz, akkor érdemes tudnia, hogy sokféle hőmérő létezik:  analóg, digitális vagy infravörös.

A hőmérők olyan hőmérséklet-ellenőrző készülékek, amelyek biztosítják az Ön ismereteit és ennélfogva a terráriumban vagy az akváriumban az optimális egészséghez és biztonsághoz szükséges megfelelő hőmérsékletet.

Analóg hőmérők

Különféle technikákkal mérik a végtelen hőmérsékletet, típustól függően. A szokásos analóg hőmérők közé tartozik az üvegben lévő folyadék (higany- vagy alkoholtágulást használjon), a gáz (térfogat vagy a gáznyomás felhasználása) és a bimetall (a különböző tágulási indexű fémeket használjon).

Digitális hőmérők

A digitális hőmérő érzékelőket használnak, amelyek szilárdtest, termisztorok, ellenállás hőmérséklet detektor vagy hőelem. Mindez áramot, ellenállást vagy feszültséget vált ki a mérsékelt ingadozás észlelésére.

Ezek a jelek analógok, és analóg-digitális (AD) átalakítókra van szükségük, mert ezek digitális átalakításúak. A digitális hőmérők pontosak, biztonságosabbak és gyorsabban eredményeznek az analóg típusokhoz képest.

Infravörös hőmérők

(lézer, érintés nélküli vagy hőmérsékleti pisztolyok)

Mivel az abszolút nulla hőmérséklet feletti tárgyak hőt bocsátanak ki (termikus sugárzás, infravörös energia vagy fekete test sugárzása), az infravörös hőmérő érzékeli a test hőkibocsátásának mértékét annak hőmérsékletének meghatározására. Detektor segítségével teszi meg.

Az infravörös hőmérőknek van egy lencséjük, amely segít nekik, hogy a hő sugárzást az érzékelőjükhöz vagy a hőelemhez összpontosítsák, amely aztán elektromos jelre fordítja. Utána az analóg digitális jellé alakul, és így megkapja a hőmérsékletet. A látható mutatófény nem méri a hőmérsékletet, hanem csak azt a pontot látja, ahol a lencséje infravörös energiát mér.

Végül, ezek az infravörös készülékek nem mérik a hőmérsékletet üvegben vagy folyadékon keresztül (mivel ezek az üvegfelületek egyikét fogják adni), és bizonyos távolságukkal tudják használni őket.

Melyek a legjobb hőmérő típusok?

A digitális és infravörös hőmérők pontosak és megbízhatóbbak, mint a tapadós, folyékony egyéb analóg hőmérők.

Mit kell keresni egy jó hőmérőben
  • Megbízható és pontos - megbízhatóan pontos leolvasást kell adnia, azaz nem kell téves leolvasást adnia, mivel ez biztosítja, hogy a hőmérsékletet a kívánt szinten tartja.

  • Költség - A drága nem mindig azt jelenti, hogy jó. Számos kiváló, olcsó hőmérőt vásárolhat. Ne veszélyeztesse azonban a megbízhatóságot és a tartósságot.

  • Tartósság - Vásároljon egy márkát, amely hosszú ideig szolgál majd az Ön számára anélkül, hogy most ki kellene cserélnie, mivel valószínűleg többet költene.

  • Könnyen kezelhető - Vásároljon olyanhoz, amelyet könnyen telepíthet és olvashat. Egy jó márkának lehetővé kell tennie mind a Fahrenheit, mind a Celsius felvételét.

  • Típus - Döntse el, hogy milyen típusú legyen az analóg (azoknak a ketrecben kell lennie), a szondát használó digitális vagy az infravörös kapcsolat között.

  • Az akkumulátor élettartama - Ha energiatakarékos vagy hosszú akkumulátorral rendelkező márkát vásárol, megtakaríthatja az új elemek rendszeres vásárlásának költségeit.

A legjobb hüllő hőmérők - szakálas agáma, gekkó, kígyó, teknős stb.

Mostanra már ismeri az alapvető tudományos zsargonokat a hőmérőkön, itt az ideje, hogy megvizsgálja a kedvtelésből tartott állatok terráriumában használt legjobb márkákat a Kedvencénél!

Terrárium párásítás legfontosabb pontjai

Számos trópusi és vízi hüllő és kétéltű ember számára elengedhetetlen a terrárium optimális páratartalmának megőrzése. Ezeket a 14 tippet használva „páramentesítse” a páratartalmat.

Csak az üveg

Az üveg burkolatok segítenek a terrárium páratartalmának megtartásában. A legtöbb terrárium nagyszerű szellőzést biztosít, de alacsonyabb páratartalom árán.

Válaszd a Porózus talajt

A talaj választása nagyban megváltoztatja a páratartalom fokát. Vannak olyan szubsztrátumok, amelyek  nagy mennyiségű nedvességet szívnak fel, lassan engedve azt ki a terráriumba. Kerülje a nem porózus talajokat, például a homokot vagy a zúzott diót.

Gondolkozz mélyen

A ketrecben a mély talaj kialakítása megakadályozza, hogy még a trópusi környezetben se száradjon ki gyorsan a talaj.

Keverd össze a talajt

A talaj heti egyszeri keverése lehetővé teszi, hogy a terrárium alján a nedvesség tetejére kerüljön, és lehetővé válik a száraz talaj rehidratálása. Ha a talaj túlságosan kiszáradt, adjunk hozzá kevés vizet és keverjük össze. Ügyeljen arra, hogy a talaj ne mocsarasodjon, mivel ez az életteret a penész és baktériumok táptalajává teheti. 

Adj hozzá a mohát

Van néhány moha típus, amely a talajhoz adva növeli a talaj folyadék felszívó képességét, így könnyebbé teszi azt. Keverje össze az erdei mohákat, vagy rétegekben adja hozzá a talaj tetejére, hogy szimulálja a természetes erdei talajt.

Gyakori ködölés

Rendszeresen kösd be a tartályt, különös figyelmet fordítva a száraz területekre. Általában a napi 2-3 alkalommal történő párásítás elegendő ahhoz, hogy még a legérzékenyebb hüllők is elégedettek legyenek.

Válassz egy nagy víztartályt

Ha észreveszed, hogy az állatok víze éjszaka kiszárad, növelje a tál méretét. Számos hüllő és kétéltű, például a békák, élvezik a túlméretes fürdőhelyet. Vigyázzon, hogy az állat továbbra is kiléphessen a tálból a pihenőhelyre; A fulladás mindig veszélyes - különösen a fiatal hüllőknél.

Válassz speciális terráriumot

A Ferplast terráriumok csodálatos páratartalom-szabályozást biztosítanak az elülső szellőzésükkel és a felső szűrővel. Ne felejtse el, hogy döntő fontosságú a keresztirányú huzat tartása a tartályban. Ha a tartály teljesen bezáródik, a levegő stagnál, és a penész problémát jelent a tartályban. Egyes fajok, például a kaméleonok, extra szellőztetést igényelnek.

Ellenőrizd a hőmérsékletet

Ha az izzók túl melegek, a tartály túl gyorsan kiszáradhat. Ezzel szemben, ha a hőmérséklet túl alacsony, a talajból származó nedvességnek nincs esélye elpárologni. Egyeztesse a hőmérsékletet az állat ideális hőmérsékleti küszöbével.

Győződjön meg arról, hogy van pontos hőmérője és hidrométere , hogy a páratartalom és a hőmérséklet mellett is tartson.

Szerezz be egy ködrendszert 

Ha nincs ideje rendszeresen permetezni a tartályt, fektessen be ködrendszerbe. Az állat igényeitől függően több típusú rendszer létezik. Néhány rendszer egy vízesésbe van zárva, amely ivóvizet és nedvességet biztosít, míg más rendszerek a tartályon kívül vannak, és ködöt pumpálnak a terráriumba. 

Helyezd át a tartályt

Ügyelj arra, hogy tartálya ne legyen közvetlenül egy ablak mellett vagy hő- / légkondicionáló szellőzőnyílás alatt. A légáramlás növekedése nagyon gyorsan kiszáraítja a terráriumot.

Hozz létre egy nedvességi mérőt

Ha nem akarod befektetni a ködrendszerbe, akkor egy másik módszer természetes talajnedvesség-gradiens létrehozása hidrogömbök segítségével. Ezek természetes agyaggolyók, amelyek sok vizet felszívnak, és megfelelő felületet biztosítanak a hasznos baktériumok számára, amelyek elősegítik a tartály tisztítását. A golyók 2 ”-os rétege a tartály alján úgy működik, mint egy földalatti vízi út, amely nedvességet biztosít a ketrecben. Ha a vízgömb réteget hálóval, majd a szokásos hordozóval fedjük le, megakadályozva, hogy a talaj kiszivárogjon a golyókba. Egy kis finomítás után ez a technika nagyon jól működik, és nagyon kifizetődő lehet.

Adj hozzá élő növényeket

Az élő növények terráriumba helyezése elősegíti a tartály természetes páratartalmának növekedését. Ezt meg lehet tenni a legtöbb tartályméretben, de minél nagyobb, annál jobb, hogy ne zsúfoljuk túl az állat terét. Ha nem toxikus növényt választasz, végezz el kutatást, hogy megbizonyosodj arról, hogy a legmegfelelőbb-e a tartályához és a hüllődhöz.

Cseréld ki a talajt

Egyes esetekben a talaj (különösen az ültető talaj) öregszik és nem szív fel annyi vizet, mint egykor. A talaj cseréje lehetővé teszi a páratartalom növelését és a tartály megtisztítását.

Reméljük sikerült segítenünk, hogyan alakíts ki megfelelő páratartalmat az új vagy meglévő terráriumodban.

Nézz körül terrarisztika kategóriánkban, hogy megteremtsd az ideális környezetet kedvenc hüllődnek!

Tovább