Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Akváriumi szűrőanyag

Mindent a tiszata vízért! Szűrjünk!

Tovább
 

Mindent a tiszata vízért

 

A tiszta vízért felelős anyag az úgynevezett szűrőközeg. Különböző funkciói miatt sokféle termék közül választhatunk. 

Az ökölszabály az, hogy a vizet durva és finom szűrőanyaggal kell egymás után szűrni. A finom szűrőanyag gyorsan eltömítené és csökkentené a víz áramlását, ha az első szakaszban alkalmaznák. Ezért előszőr előszűrjük majd ezt követjük a biológiai szűréssel. Ideális esetben ezt egy további finom mechanikus szűrőközeggel kell követni. A problémamegoldó szűrőanyagok, például a foszfáteltávolítók célja a biológiai szűrőközeg utolsó részének helyettesítése (helyhiány miatt), és azokat a végső finom mechanikus szűrőközeg előtt kell elhelyezni.

 

A Sera Phosvec Granulat eltávolítja a foszfátot könnyen és biztonságosan, hosszú távon. A szemcsék három hónapig aktívak maradnak, az akvárium méretétől és a vízszennyeződéstől függően. Édes és tenger vízi szűrésére alkalmas.

A biomechanikai előszűréshez felhasznált vékony szálak hatékonyan gyűjtik a durva szennyeződés részecskéket. Így megóvhatja a biológiai szűrőanyagokat a durva szennyeződéstől és növelheti a szűrő biológiai hatékonyságát. Édesvíz, tengervíz és tavak víz szűrésére is alkalmas. A Sera bioszálak kiváló ívási közegként és rejtekhelyként is szolgálnak. Ezenkívül ideálisak a garnélarákok szállítására mivel biztosítják az állást az állatok számára a szállítózsákokban, és így biztosítják, hogy kevesebb stressz érje őket.

Biomédiumok segítségével megértjük a biológiai szűrőközeget. A három típusú (mechanikus, biológiai és kémiai) szűrőközeg közül ez a legtermészetesebb szűrési folyamat a mérgező anyagok kiszűrésére az akváriumból.

 

Miért részesítik előnyben az emberek a biológiai közeget?


A biológiai közeg alapvetően természetes módszer az akvárium belsejében lévő víz tisztítására. A biomédia egy lyuk a biztonságos baktériumok számára, amelyek tisztán tartják a vizet a szennyező anyagoktól, a törmeléktől és a halak káros tartalmától.

Az emberek inkább a biológiai közegeket kedvelik, mert ezek a legkevésbé káros anyagok. A halak elakadhatnak a mechanikus közegben és halálos kimenetelűek lehetnek. A kémiai közeg nem káros, de vegyszereket tartalmaz. Soha nem tudhatod, hogy a halad mikor válhat allergiássá a vegyszerekre. Ezek az alapvető előnyök, amelyek miatt az emberek a biológiai közegeket részesítik előnyben.

Mik azok a kerámia gyűrűk?

Nevezik bio- vagy kerámia gyűrűk egy mázatlan égetett kerámia. Leggyakrabban kis fehér gyöngyökre hasonlítanak. Ugyanakkor más színekben is megtalálhatók, például krém, szürke vagy barna.

A kerámia gyűrűket úgy tervezték, hogy legyen egy olyan külső része, amely sok kicsi lyukkal vagy pórussal rendelkezik, és egy központi lyuk, amely átmegy az egészen. Így a víz nemcsak a kerámia gyűrűkön fut át, hanem rajtuk keresztül is. Néha hallhat kerámia gyűrűket, amelyeket kerámia tésztának neveznek, mert nagyon hasonlítanak az azonos alakú tésztára.

Mire használják a kerámia gyűrűket az akváriumban?

Ha visszagondol a nitrogén körforgására , akkor emlékezni fog arra, hogy mennyire fontosak a nitrifikáló baktériumok. Ez a hasznos baktérium eltávolítja az ammóniát és a nitriteket (káros vegyi anyagok) az akváriumból. Ezek a vegyi anyagok természetesen felhalmozódnak az akvárium belsejében, és ha a tartályban lévő baktériumok nem távolítják el őket, akkor a halak végül elpusztulnak . Mint látja, ezek a hasznos baktériumok nagyon fontosak.

Nos, ezeknek a baktériumoknak szükségük van egy lakóhelyre. A kerámia gyűrűk tökéletes otthont kínálnak az akváriumban található hasznos baktériumok számára. Látja, hogy a hasznos baktériumoknak felületre van szükségük, hogy megkapaszkodjanak. Minél több felület áll rendelkezésre, annál több baktérium fér el a szűrőközegben. A kerámia gyűrűk apró kis pórusokon keresztül növelik felületüket. Ezek a pórusok olyan kicsik, hogy mikroszkóp nélkül alig látni őket ...

Fontos:  A kerámia gyűrűk nem szűrik a vizet!

Jótékony baktériumok élnek ezeken a gyűrűkön.  A tartályába helyezett új kerámia gyűrűkön nem lesznek baktériumok. A tartály megfelelő keringésre ösztönzi a hasznos baktériumok szaporodását a kerámia gyűrűkön át. A kerámia gyűrűknek azonban további előnye van más típusú szűrőközegekkel szemben…

A kerámia gyűrűk tartalmazhatnak egy második hasznos baktériumot: Denitrifikáló baktériumot.

Ezek a baktériumok nitrátokat esznek, és csak akkor élnek túl, ahol nincs oxigén. A denitrifikáló baktériumok a kőzet, a kerámia és más porózus anyagok mélyén élnek , ahol az oxigén nem jut el hozzájuk. Ezt a baktériumot nem találja műanyag vagy habszűrő közegben. Azonban csak azért, mert a denitrifikáló baktériumok segítenek a nitrátok leküzdésében, ez nem azt jelenti, hogy kihagyhatja a víz változását.

Hogyan adhat kerámia gyűrűket az akváriumához?

A kerámia gyűrűk használata nem lehet egyszerűbb! Egyszerűen adja hozzá őket az akvárium szűrőjéhez. Az eredeti Sera siporax Professional alkalmas édesvízi, tengeri akváriumokban és tavakban történő felhasználásra. A szűrő fajtájától (belső / külső / csepegtetőszűrő) függően maximalizálja a biológiai tisztításhoz szükséges felületet és optimális biztosítja a szükséges szűrőbaktériumok megtapadását. A szűrési és bomlási folyamatok a természetes vizekben nagyon fontosak. A szerves hulladékokat mikroorganizmusok dolgozzák fel, és így a természetes ciklusban a vízi növények tápanyagául szolgálnak - a szennyező anyagokat, például az ammóniumot, a nitritet és a nitrátot eltávolítják.
Az akvárium viszont mint egy kis biotóp kevés helyet foglal el. Ezért a szerves maradványok teljes és biztonságos lebontásának biztosítása érdekében a szűrési felületet maximálisan ki kell bővíteni. A Sera ezt az egyedülállóan nagyteljesítményű szűrőanyaggal a Sera siporax segítségével tökéletesen megvalósítja. A piacon elérhető egyéb szűrőgyűrűkkel ellentétben a sera siporax szinterezett üvegből áll.

Sok szűrőkészlet már kerámia gyűrűket tartalmaz a dobozban. Ha a szűrője nem kapott kerámia gyűrűt, vagy többet szeretne vásárolni, ragadjon meg itt vagy a helyi halboltban - ezek nagyon megfizethetőek. Míg egyes kerámia gyűrűk saját szűrőanyag-táskával vannak ellátva, mások lazulnak. Teljesítményben nincs különbség, ha a kerámia gyűrűk csomagolását választja, vagy sem.

 

Azt akarja, hogy a kerámia gyűrűi a mechanikus szűrés után üljenek . A szivacsoknak, a haboknak, a szűrőselyeknek stb. Kell lenniük az első dolognak, amin a víz az akvárium-szűrőn keresztül halad át. Azáltal, hogy először a mechanikus szűrést helyezi el, megragad minden olyan nagy részecskét, mint a halkakák, az elhullott levelek és a meg nem evett élelmiszerek, megakadályozva, hogy kerámia gyűrűi felcsapódjanak. Hasonlóképpen, minden kémiai szűrést, például aktív szenet vagy zeolitot, a kerámia gyűrűk után kell elhelyezni .

Fontos: A kerámia gyűrűket folyamatosan víz alatt kell tartani. A gyűrűkön élő baktériumok nem tudnak életben maradni.

 

Hány kerámia gyűrű kell az akváriumhoz?

Ez egy meglepően gyakori kérdés, amelyet feltesznek nekem. Sajnos nincs meghatározott szám - minden az akvárium méretétől függ. A legjobb válasz, amit tudunk adni: Annyi, amennyi belefér az akvárium szűrőjébe.

A szűrőket eddig méretének megfelelően a akvárium . Feltételezve, hogy megfelelő akváriumot választott, akkor képesnek kell lennie arra, hogy elférjen minden kerámia gyűrű, amelyre a jó biológiai szűréshez szükség van. Ha van hová további adni, akkor tegye meg!

Hogyan tisztítja a kerámia gyűrűket?

A hatékony biológiai szűrés érdekében fontos, hogy a víz könnyen áramolhasson kerámia gyűrűi körül. Idővel észreveheti, hogy kerámia gyűrűi elkapják a hulladékot, és korlátozzák a víz áramlását a szűrőn. Ha a víz nem tud könnyen átfolyni a kerámia gyűrűin, akkor a jótékony baktériumok, amelyek otthonnak hívják őket, nem lesznek képesek eltávolítani a tartályban felhalmozódó csúnya vegyszereket.

Szerencsére a kerámia gyűrűk rendkívül könnyen tisztíthatók.

Amikor legközelebb vízcserét hajt végre, tegye a kerámia gyűrűit a vödör szifonozott tartályvízbe. Óvatosan söpörje be a vizet a felesleges gunk eltávolításához. 

Fontos megjegyezni, hogy megpróbál eltávolítani minden felesleges hulladékot, amely megakadályozza a víz átfolyását rajtuk.deje a tartályodban vannak.

Ne feledje: Kerámia gyűrűiben hasznos baktériumok találhatók. Ezek élőlények! Ha megöli őket, akkor a tankját újra meg kell biciklizni. Vigyázzon, ne tegye ki őket szappannal, klórozott csapvízzel vagy súrolással.
Ha nem tudja megtisztítani kerámia gyűrűit, akkor ideje lenne kicserélni őket ...

 

Hogyan cserélhetem ki a kerámia gyűrűket?

Kerámia gyűrűi hasznos baktériumoknak adnak otthont. Az új kerámia gyűrűin nem élnek jótékony baktériumok. Ez most egy kis problémát vet fel. Ha eltávolítja az összes régi kerámia gyűrűt, és kicseréli őket újakra, akkor eltávolítja az akváriumban található legtöbb jótékony baktériumot is. E hasznos baktériumok nélkül pedig ammónia-tüskéket tapasztal , amelyek megölik a halakat.

Szóval, a trükk a kerámia gyűrűk cseréjéhez? - Csináld lassan!

Ne távolítsa el egyszerre az összes kerámia gyűrűt. Vegye ki a régi kerámia gyűrűk felét, és tegye az újak felét. Ezért szeretem használni a szűrőanyag-tasakokat. Külön tartják a régi és újakat. Ez arra ösztönzi a baktériumokat, hogy növekedjenek az új szűrőközegben. Ezt a folyamatot fűszerezésnek nevezik .

Hagyja a kerámia gyűrűket két-három hétig, mielőtt eltávolítja a maradék régi kerámia gyűrűket, és hozzáadja a többi újat. Ügyeljen arra, hogy az egész folyamat során folyamatosan figyelje ammónia és nitrát szintjét, hogy minden zökkenőmentesen menjen. A pontos akvárium tesztkészlet a legjobb barátja ebben a helyzetben.

Ezzel a módszerrel felgyorsíthatja a szűrés folyamatát is .

Látja, hogy a már kialakított tartályban lévő kerámia gyűrűk, vagyis olyanok, amelyeket már ciklusoztak, már hasznos baktériumokkal vannak bevonva. Ha ezeket a kerámia gyűrűket hozzáadja egy újonnan felállított akváriumhoz, lerövidítheti a tartály megforgatásához szükséges időt.

 

Tovább