Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla

Minden felelős macskatartó tudja azt az apróságot, hogy egy macskát sem etetünk kizárólag száraztáppal. Hiszen a száraztáp bár rendkívül hasznos, de a legtöbb esetben nem tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges minden vitamint és ásványi anyagot. Ismerjük meg közelebbről ezeket a macskáknak szánt táplálékokat!


Minden cica más

Alapvetően minden macska ízlése más, és ezáltal a számukra éppen kedvencet megtalálni rendkívül nehéz. Ezenfelül pedig számításba kell venni azt is, hogy a korának, esetleges betegségeinek megfelelően kell ellátni táplálékkal. Éppen ezért semmiképp ne mások véleményére hagyatkozzunk, hanem maximálisan saját tapasztalatból döntsünk a macskánknak megfelelő száraztápról.

 

A macskák alapvetően ragadozók, és a bélrendszerük is eszerint alakult ki az évtizedek, századok folyamán. Bár szeretik megkóstolni a különböző növényeket, mégsem ajánljuk, hogy túl sokat fogyasszon belőlük a bársonytalpú. A túlságosan nagy mennyiség könnyen bélproblémákhoz, hasmenéshez vezethet.

 

Inkább a húsokat preferálják, mivel az tartalmaz taurint, ami elengedhetetlen a szervezetük kielégítő működéséhez. A taurin maga egy aminosav, aminek van kéntartalma, ami nagyban hozzájárul a kalcium és a glükóz hasznosulásához. Ezenkívül pedig sokat tesz az egészség javításáért, sőt a méregtelenítésben is jelentős szerepet vállal. Ha pedig az idegrendszer fejlődését nézzük, akkor nagy segítség a számára. Se a túladagolás, se a hiány nem jó, hiszen amennyiben nem jut elég taurinhoz, az sokat árthat a szemek, a fogaknak, és akár a szívvel kapcsolatban is okozhat problémát. 

 

Lehetőség szerint mind a nedves, mind a száraztáp tartalmazzon elegendő taurint és kevesebb növényi összetevőt.

Macska kaja

 

A legjobb száraztápok macskának

A táp kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni, hiszen az összetevők meglehetősen fontosak, így vannak kerülnivalók és olyanok, amiket mindenképp tartalmaznia kell a száraztápnak. Lehetőleg ne tartalmazzon hússzármazékokat (porc, bőr), gabonaféléket, burgonyát és mesterséges színezéket, ízfokozót. Ezek egyike sem szükséges egy jó minőségű tápba, így nagyon oda kell figyelni.

 

A legjobb tápok összetevőlistáján az első helyen a hús szerepel, mivel egy prémiumminőségű macskatáp abból tartalmazza a legtöbbet. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az igazán jó minőségnek ára is van, így azért mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Emiatt gyakori, hogy sokan egy kicsit olcsóbb, de hasonló összeállítást keresnek, aminek az a titka, hogy figyelni kell az összetevők sorrendjére. Ami legelöl van, abból tartalmazza a legtöbbet és ami a legvégén, az a legkevesebbet. 

 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy sem kutyát, sem pedig macskát nem szabad kizárólag csak nedves, illetve száraztápon tartani. Ezek ötvözése a tökéletes megoldás, hiszen rengeteg olyan hozzávalót tartalmaznak, amik egymást kiegészítve tesznek a bársonytalpúak egészségéért. A macskáknak szánt száraztáp mellé minden esetben nagyon fontos, hogy elegendő vizet tegyünk ki, mivel anélkül könnyen okozhat bélproblémákat a kedvencünknél. 


Te milyen tápot adsz a cicádnak? Ha még nem döntöttél, nézz körül kínálatunkban, és találd meg a neki leginkább alkalmas tápot. Amennyiben elakadnál, keress minket bátran elérhetőségeinken, segítünk, amiben csak tudunk!

Ezeket olvastad már?

Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?

Szerencsére a macskák vitaminigénye egyáltalán nem különbözik sokban a többi húsevő állatokétól. Éppen ezért ma megnézzük, milyen cica vitaminokkal érdemes táplálni a bársonytalpúdat ahhoz, hogy tökéletes egészségnek örvendjen.

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

A legfontosabb tudnivalók a macska etetésről

Mik legfontosabb szempontok a macska táplálkozását tekintve? Mit kell tudni az emberi táplálékokról, és mi szükséges valóban a macskáknak? Ma utánajárunk, hogy mik azok a tápanyagok, amikre feltétlenül szüksége van a cicának ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet éljen!

A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei

Akárcsak az emberek, úgy az állatok esetében is, az első évek táplálkozása mérföldkőnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült táplálékkal zajlik a kölyökkorú macska etetése, hiszen ez az egész életüket befolyásolni fogja.