Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Teljesítmény
Méret
Termék státusza

Akvárium technika

Tiszta Akvárium? Igen lehetséges!

Tovább
 

Akvárium tisztítás és karbantartás 


A halak tartása könnyebbnek tűnhet, mint egy kutya vagy macska gondozása, de bármely tapasztalt akvarista elmondhatja, hogy rendszeres karbantartást igényel minden akvárium.

Tiszta Akvárium? Igen lehetséges!

A megfelelő eszközökkel és egy kis kutatással megtanulhatja, hogyan tisztítsa meg a haltartályt megfelelően, és tartson fenn egy stabil, egészséges környezetet, így az akvárium lakói jól fogják magukat érezni. A kedvence.hu webshopban mindent megkap, amire egy új halrajongónak szüksége van az induláshoz.

Az egyik legfontosabb csata, amellyel folyamatosan szembesül fog, az algák elleni harc. Az újonc halak tulajdonosai néha a túltáplálás csapdájába esnek, ami a leggyorsabb módja annak, hogy elveszítsük ezt a csatát. Az algák jól táplálkoznak a táplálékokban, amelyek ebből az el nem fogyasztott ételből és a halak hulladékából állnak. Mért etetés mellett is algák nőnek, de ha rendszeres akvárium-tisztítást végez, algagátló szerket használ és a vízszűrőt és a pótszivacsot is rendszeresen átmossa - nem lehet gond.

Csak rendbe kell hoznia az eszközét, és ki kell dolgoznia az akvárium karbantartási ütemtervét, egy rendszert. A rutinszerűen használt olcsó ecsetkészlet vagy puha szivacs az egyik egyszerű módja annak, hogy a haltartályt tisztán tartsa.

 

Minden, amit tudnia kell a szűrésről

A halak ugyanabba a környezetbe engedik az ürüléküket, ahol esznek, lélegeznek és élnek, ami egy hatékony szűrőrendszert tesz szükségessé a hosszú távú egészségük és jólétük szempontjából. A legjobb szűrő kiválasztása az akváriumhoz az akvárium méretétől, a tartott hal típusától, az etetési szokásoktól, a karbantartási gyakorlattól és bizonyos mértékig az Ön személyes preferenciáitól függ.

A legtöbb szűrő a piacon az adott akváriumméretre van besorolva, azonban az akvárium biológiai terhelése ugyanolyan fontos. Egyszerűen megfogalmazva, ez a halak számára és méretére, valamint a napi táplálék mennyiségére vonatkozik. Például egy 55 literes akváriumhoz, ahol egy vagy két nagy ragadozó hal van, nagyobb szűrőre lehet szükség, mint ugyanolyan méretű akváriumban, ahol tucatnyi kis hal van, mert a ragadozó halak nagyobb mennyiségű hulladékot termelnek. A naponta háromszor etetett halak több hulladékot - vagy nagyobb biológiai terhelést - okoznak, mint a naponta egyszer etetett halak. A legjobb teljesítmény érdekében mindig válasszon az akváriumnál legalább egy méretben nagyobb szűrőt. 

A szűrés szakaszai

A szűrésnek három szakasza van: mechanikai, kémiai és biológiai. A legtöbb akváriumszűrő mind a hármat teljesíti, de néha jobb egy-kettővel a többiek rovására.

Mechanikus: A szilárd hulladék, a szerves törmelék és az egyéb részecskék eltávolítása rostos vagy szivacsos anyagokra való csapdával, majd a közeg öblítése vagy cseréje. Ez tipikusan a szűrés első szakasza, bár a „vízpolírozásra” szolgáló rendkívül finom közegeket gyakran a tartályszűrőkben az áramlási út végén vagy annak közelében helyezik el. Az anyag sűrűsége határozza meg, hogy milyen méretű részecskék szűrődjenek ki, és az ebből adódó víz tisztasága. A finomabb közeg tisztább vizet biztosít, de általában gyakrabban kell tisztítani vagy cserélni.

Kémiai: Oldott szennyező anyagok adszorpciója szemcsés anyagok, például szén, ioncserélő gyanták, zeolit ​​és más közegek alkalmazásával. A szén eltávolítja az érett akváriumokban gyakori sárga vagy zöldes árnyalatot is. Méretre vágható, speciálisan kezelt párnák is rendelkezésre állnak, amelyek mechanikai és kémiai szűrést is biztosítanak. A kémiai szűrés jellemzően a szűrési folyamat második vagy harmadik szakasza, de a személyes preferenciáktól és filozófiáktól függően változhat. Ezt a közeget ki kell cserélni, ha kimerült vagy telített.

Biológiai: A mérgező ammónia nitritté, majd nitritté nitritté történő átalakulása nitrogénező baktériumok általi oxidáció révén, amelyet gyakran nitrogénciklusnak vagy biológiai szűrésnek neveznek. Ezek a baktériumok állandó táptalajon nőnek, amelyeket általában nem cserélnek vagy cserélnek. A biológiai közegek lehetnek kerámia, zsugorított üvegek, műanyagok vagy akár szivacs. A legjobb biomédiumok nagyon nagy felülettel rendelkeznek a baktériumok maximális növekedése érdekében. A biológiai szűrőközeg általában a szűrés utolsó szakasza, amely lehetővé teszi a jótékony baktériumok számára a lehető legtisztább vizet.

Szűrőtípusok


Külső szűrők

Más néven hang-on-back (HOB) vagy egyszerűen lógós szűrők, ezek a legnépszerűbb szűrők kis és közepes méretű édesvízi akváriumokhoz, megbízható teljesítményük és kényelmes karbantartásuk miatt. Ahogy a nevük is mutatja, az akvárium hátulján lógnak, és a vizet beszívják vagy betolják a szűrőkamrába, ahol először egy cserélhető szénnel töltött rostpatronon, majd valamilyen állandó biológiai közegen halad át, mielőtt visszatérnek az akváriumba. A kibocsátott víz felkavarja a felszínt, ezáltal oxigént ad a víznek, és keringést biztosít az akváriumon belül. Egyes külső szűrők manuálisan betölthetők egyedi adathordozókra speciálisabb felhasználás céljából. A patronokat szükség szerint ki kell öblíteni és havonta cserélni kell. 

A legjobb választás max. 150 literes akváriumok szűréséhez a Ferplast BluExtreme 700 Ez a vízszűrő, négyszeres szűrés után mind mechanikailag, mind biológiailag megtisztított vizet ad vissza. Csendes, folyamatos működésével szinte észrevétlenül tartja tisztán az akvárium vizét.

Belső szűrők

Ezeket a szűrőket az akvárium belsejében helyezik el, és integrált szivattyú hajtja. A nyitott stílusú szűrők tapadókorongokkal kapcsolódnak az akvárium üvegéhez, vagy kapcsok segítségével felakaszthatják a peremet. A vizet egy szokásos HOB szűrőpatronon szűrjük. A zárt stílusú belső szűrők mechanikus, kémiai és biológiai közegkamrákon vezetik át a vizet, mielőtt egy irányítható fúvókán keresztül visszavezetik az akváriumba. A Ferplast Blucompact, a Resun Magi és EHEIM pickup belső szűrők többféle méretben kaphatók.

A Ferplast Blumodular pedig bővíthető belső szűrő melynek segítségévél különböző szűrőanyagokat lehet kombinálni pl: szintetikus finom és durva szivacs, aktív szén szivacs.. Nagy teljesítményű szívó, szűrési kapacitás és gyors vízáramlás jellemzi. 

A víz hőmérséklete és a halak egészsége

Fontos, hogy akváriumainkat egy bizonyos hőmérsékleti tartományon belül tartsuk, hogy megbizonyosodhassunk az általunk tartott halak és más vízi élőlények boldogságáról és egészségéről. Túl magas vagy túl alacsony, és víziállataink szenvednek. Az egyes lények számára a legjobb hőmérsékleti tartomány attól függ, hogy a világ mely részén élnek. 

A halak hidegvérű - más néven ektoterm vagy poikilotermikus - állatok, vagyis nem tudják kontrollálni a testhőmérsékletüket. Ehelyett a környezetük hőmérsékletére támaszkodnak anyagcseréjük és aktivitási szintjük szabályozásában. Ha túl hideg van, kevésbé aktívak, étvágyuk csökken és immunrendszerük sérül, így hajlamosabbak a betegségekre. Ha túl meleg van, anyagcseréjük és légzésük felgyorsul, és több oxigént használnak fel. A probléma az, hogy amint a víz felmelegszik, kevesebb oxigént tartalmaz, ami tovább hangsúlyozza a halakat.

Megfelelő hőmérséklet fenntartása

  • Kerülje az akvárium napos ablakok, külső ajtók, fűtő- és légkondicionáló nyílások, kandallók és huzatos területek közelében történő elhelyezését, amelyek befolyásolhatják a víz hőmérsékletét.
  • Válasszon egy minőségi fűtőtestet, amelyet az Ön tartályméretéhez terveztek. (A nagy akváriumokhoz több fűtőberendezésre lehet szükség).
  • Ügyeljen arra, hogy a fűtőberendezés körül megfelelő keringés legyen az egyenletes hőelosztás érdekében. (Ez meghosszabbítja a fűtés élettartamát is.)
  • Helyezzen be pontos hőmérőt, és rendszeresen ellenőrizze, hogy a fűtőberendezése megfelelő hőmérsékletet tart-e.
  • Vízcserék végrehajtása során a lehető legközelebb állítsa be a helyettesítő víz hőmérsékletét az akváriumhoz.

Kedvence Blog

Alig várja, hogy elmélyülhessen az akvarisztika világába, hogy milyen szűrő és fűtő szükséges, melyik levegőztető lesz az ideális, esetleg a vásárláshoz kezdő listára van szüksége?

A Kedvence Blogon hasznos cikkek sora várja halas témában! A szűrők segítségével könnyen kiválaszthatja azt a témát, amely érdekli! 

Amennyiben kérdése van az akvarisztikai termékekkel vagy haltartással kapcsolatban, irjon nekünk vagy hívjon bennünket!

Tovább