Szűrés
Termék tipus
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
  • tacskó
  • perzsa macska
  • szakálas agáma
  • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Méret
Termék státusza

Madár vitaminok és táplálék kiegészítők

Teljes értékű vitamin és ásványi anyag pótlás tollas kedvence számára

Tovább
 

Miért kell a madaraknak vitamin és ásványi anyag?

A vitamin hiány az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a állatorvosok találkoznak. Még a tapasztalt papagájtulajdonosok is spórolhatnak olyan ételekkel, amelyek nélkülözhetetlen madárvitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Kombinálva a rossz étrendet egy válogatott étellel, megtudhatja, miért van szüksége a madaraknak vitaminokra és ásványi anyagokra.

A papagáj A vitamin hiánya gyakoribb, mint gondolná

A papagáj A-vitamin hiánya az egyik legelterjedtebb és egyben megelőzhetőbb betegség, amely a kedvtelésből tartott madarakat érinti, de gyakran nem ismerik fel. Általában az egész magot csipegető madarak valószínűleg A-vitamin- hiányban és betegségekben szenvednek, mivel a legtöbb mag, például a napraforgómag, és a földimogyoró nem tartalmazza ezt a vitamint. Szelektív táplálkozási szokásaik miatt az A-vitamin-hiány önmagában okozott betegséget, amelyet nem megfelelő étrendjük okoz. Az A-vitamin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és a madárnak ezekben gazdag táplálékkal történő etetése segít megelőzni az A-vitamin-hiányt.

Ez a hiány gyengítheti a madarat, és fogékonyabbá teheti bakteriális, gombás és vírusos fertőzésekre. A légzőrendszert, a szaporodási szerveket és az emésztőrendszert bélelő sejtek szerkezeti változásokon mennek keresztül, lehetővé téve a váladék kiválasztását. Kezelés nélkül a másodlagos körülmények tovább vezethetnek a madár pusztulásához. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin és antioxidáns, amely segíti a szövetek növekedését és helyreállítását. Elengedhetetlen a madár szemének, bőrének, csontjainak, nyálkahártyájának és hallásának megfelelő működéséhez is.

Madár betegségek vitamin és ásványi anyagok hiánya miatt

Betegségek és egészségügyi szövődmények - A vadonban a papagájok a nyers növényzet széles skálájára támaszkodnak, hogy egészségesek maradjanak és gyönyörű tollakat teremjenek. Az egészséges étrendben található tápanyagok lehetővé teszik testük számára, hogy optimális szinten működjön, képes leküzdeni a betegségeket.

Légzőszervi fertőzések - A felső légúti fertőzések és a másodlagos fertőzések sokkal ritkábbak egy papagájban, amely minden megfelelő tápanyagot megkap. Ezenkívül az erős immunrendszer azt jelenti, hogy még akkor is, ha a papagáj valóban megbetegszik, sokkal jobban felkészült a betegség leküzdésére és az erőteljes helyreállításra.

Elhízás - A madarak elhízhatnak, és ez veszélyes lehet. Gyakori táplálkozási hiba, a madarak etetése magokból álló étrenddel okozhatja ezt. Sajnos ezen étrendi alternatívák egyike sem biztosítja a madarak számára szükséges vitamin- és ásványianyag-választékot, amely valójában zsírmájbetegséghez vezethet.

A csont felépítése és ereje - A madárcsontok tudományosan lenyűgözőek. Nagyon könnyűek, lehetővé téve a repülést. Ők azonban önmagukban is erősek. Ez különleges üreges szerkezetük miatt lehetséges. A madárcsontok szerkezete nagyon hatékony módon használja a kalciumot annak biztosítására, hogy a csontok erősek és egészségesek legyenek, ugyanakkor megőrizzék könnyű súlyukat. A madaraknak ezért állandó kalcium bevitelre van szükségük ahhoz, hogy a csontok megfelelően működjenek. Ha nem kapja meg ezt a kalciumot, gyenge csontokhoz és végül halálhoz vezethet.

Gyenge szaporodás - a párzás fontos része az állatok életének, és a helytelen táplálkozás nemcsak az ösztönbe hat, hanem képességének elvesztéséhez is vezet. Ez depresszióhoz vezethet a letargikus papagájoknál, vagy agresszióhoz a papagájoknál. 

Papagájtollak - A tollak teszik a madarat madárrá. Esőkabátként szolgálnak, és melegen tartják a madarat. A madarak jólétéhez elengedhetetlen a tollak jó egészségi állapota. Az új tollnövekedéshez sok tápanyagra van szükség, beleértve a kalóriákat, az aminosavakat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

A repülési képesség elvesztése - a madarak szépsége mindig is repülésük csodálatában és szépségében rejlett. Ez a csodálatos szárnyalási szabadság, amelyet annyira csábítónak találunk. A rossz étrend nemcsak az energiahiány miatt akadályozza a repülést, hanem a repülési képesség elvesztéséhez is vezethet.

A madaraknak fehérjére van szükségük ahhoz, hogy kialakítsák a repüléshez szükséges erős izmokat. Sokan azonban ezt nem tudják, és valószínűleg nem nyújtanak megfelelő fehérjeforrást a biztosított étkezésekben. Végül az éhezés és az alultápláltság bizonyos esetekben azért következik be, mert a kedvtelésből tartott szülők a háziasított állatokra alapozzák az étrend-kiegészítéseket. Ennek oka az, hogy kevés kutatást végeznek az otthon háziállatként tartott sokféle faj táplálkozási szükségleteiről.

Hogyan lehet megelőzni a papagáj A vitamin hiányát


A legjobb és legbiztonságosabb módszer annak biztosítására, hogy a kedvtelésből tartott madár ne szenvedjen A-vitamin-hiánytól és betegségektől, ha friss gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz, amelyekben magas az A-vitamin tartalma.

* Bár egyes fajoknak speciális táplálkozási igényeik vannak, minden madarat el kell látni olyan A-vitaminban gazdag ételekkel, mint a vörös vagy narancssárga zöldségek és gyümölcsök, mint a sárgarépa, a pirospaprika, a mangó, a tök, a papaya, a petrezselyem, a sárgadinnye, az édesburgonya, stb., és sötétzöld leveles zöldségek, például brokkoli, spenót, collard zöldek fehérrépa zöldek stb.

* A magokat kedvelő madaraknak kereskedelmi papagáj-vitamin-kiegészítést kell adni, az ételükre vagy a vízbe szórva. Az AviVita Plus egy napi multivitamin-, ásványi anyag- és aminosav-kiegészítés kedvtelésből tartott madarak számára, és segít megőrizni kedvencei madarai általános egészségét. Az Aviglo Red Palm Oil gazdag A-vitamin-, karotin- és antioxidáns-forrás. A Madárdoktor Vitamin természetes, teljes táplálék-vitamin-kiegészítő kedvtelésből tartott madarai számára. Ezek a természetes vitamin-prekurzorok kedvezőbbek a madarak egészségére, és kevesebb mellékhatásuk van, összehasonlítva a szintetikus forrásokkal.

* Ezenkívül adhat nekik béta-karotin-kiegészítést is, amelyet a madarak könnyen átalakítanak az A-vitamin aktív formájává. A béta-karotin sokkal kevésbé valószínű, hogy túlzott A-vitamin-fogyasztás esetén okozhat toxicitást.

Bizonyos klinikai esetekben állatorvosa injekciózható A-vitamint választhat a gyógyulás felgyorsítása érdekében. Időszakosan kiegészítheti kedvence étrendjét úgy is, hogy egy lyukasztott A-vitamin gél kapszulából néhány csepp vitamint ad a madár étrendjéhez. Néhány tenyésztő egy teáskanál tőkemájolajat ad egy font madármaghoz, mivel az A-vitamin javítja a szaporodási eredményeket. Azonban nem ajánlott a tőkehalmájolaj kiegészítése, mert avasodhat és elősegítheti az E-vitamin pusztulását. Az A-vitamin-kiegészítés egyéb formái hatékonyan növelik a madár betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és jobb szaporodási eredményekhez vezetnek.

A túlzott A-vitamin-kiegészítés azonban súlyos mellékhatásokat okozhat, például reproduktív elégtelenséget, csont rendellenességeket és májbetegségeket. Egyes madaraknak, különösen a loriknak és a lorikeets-nek, kevesebb étrendre van szükségük az A-vitaminra, mivel az A-vitamin túlzott mennyisége a máj vasraktározási betegségét okozhatja.

Összefoglalva, a madarak általában ellenállnak sok betegségnek, de ha rendszerük az A-vitamin-hiány miatt veszélybe kerül, a kezeléshez és a kúrához állat-egészségügyi beavatkozás szükséges. Biztosítsa madara biztonságát az A-vitamin-hiány és a betegség ellen azáltal, hogy A-vitaminban gazdag táplálékkal eteti, és egy jó minőségű A-vitamin-kiegészítő napi használata szintén segít megelőzni madaraitól.

Tovább