Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
  • tacskó
  • perzsa macska
  • szakálas agáma
  • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Méret
Termék státusza

Madár vitaminok és táplálék kiegészítők

Teljes értékű vitamin és ásványi anyag pótlás tollas kedvence számára

Tovább

Happy Life kutya jó év vége

 

Miért kell a madaraknak vitamin és ásványi anyag?

A vitamin hiány az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a állatorvosok találkoznak. Még a tapasztalt papagájtulajdonosok is spórolhatnak olyan ételekkel, amelyek nélkülözhetetlen madárvitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Kombinálva a rossz étrendet egy válogatott étellel, megtudhatja, miért van szüksége a madaraknak vitaminokra és ásványi anyagokra.

A papagáj A vitamin hiánya gyakoribb, mint gondolná

A papagáj A-vitamin hiánya az egyik legelterjedtebb és egyben megelőzhetőbb betegség, amely a kedvtelésből tartott madarakat érinti, de gyakran nem ismerik fel. Általában az egész magot csipegető madarak valószínűleg A-vitamin- hiányban és betegségekben szenvednek, mivel a legtöbb mag, például a napraforgómag, és a földimogyoró nem tartalmazza ezt a vitamint. Szelektív táplálkozási szokásaik miatt az A-vitamin-hiány önmagában okozott betegséget, amelyet nem megfelelő étrendjük okoz. Az A-vitamin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és a madárnak ezekben gazdag táplálékkal történő etetése segít megelőzni az A-vitamin-hiányt.

Ez a hiány gyengítheti a madarat, és fogékonyabbá teheti bakteriális, gombás és vírusos fertőzésekre. A légzőrendszert, a szaporodási szerveket és az emésztőrendszert bélelő sejtek szerkezeti változásokon mennek keresztül, lehetővé téve a váladék kiválasztását. Kezelés nélkül a másodlagos körülmények tovább vezethetnek a madár pusztulásához. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin és antioxidáns, amely segíti a szövetek növekedését és helyreállítását. Elengedhetetlen a madár szemének, bőrének, csontjainak, nyálkahártyájának és hallásának megfelelő működéséhez is.

Madár betegségek vitamin és ásványi anyagok hiánya miatt

Betegségek és egészségügyi szövődmények - A vadonban a papagájok a nyers növényzet széles skálájára támaszkodnak, hogy egészségesek maradjanak és gyönyörű tollakat teremjenek. Az egészséges étrendben található tápanyagok lehetővé teszik testük számára, hogy optimális szinten működjön, képes leküzdeni a betegségeket.

Légzőszervi fertőzések - A felső légúti fertőzések és a másodlagos fertőzések sokkal ritkábbak egy papagájban, amely minden megfelelő tápanyagot megkap. Ezenkívül az erős immunrendszer azt jelenti, hogy még akkor is, ha a papagáj valóban megbetegszik, sokkal jobban felkészült a betegség leküzdésére és az erőteljes helyreállításra.

Elhízás - A madarak elhízhatnak, és ez veszélyes lehet. Gyakori táplálkozási hiba, a madarak etetése magokból álló étrenddel okozhatja ezt. Sajnos ezen étrendi alternatívák egyike sem biztosítja a madarak számára szükséges vitamin- és ásványianyag-választékot, amely valójában zsírmájbetegséghez vezethet.

A csont felépítése és ereje - A madárcsontok tudományosan lenyűgözőek. Nagyon könnyűek, lehetővé téve a repülést. Ők azonban önmagukban is erősek. Ez különleges üreges szerkezetük miatt lehetséges. A madárcsontok szerkezete nagyon hatékony módon használja a kalciumot annak biztosítására, hogy a csontok erősek és egészségesek legyenek, ugyanakkor megőrizzék könnyű súlyukat. A madaraknak ezért állandó kalcium bevitelre van szükségük ahhoz, hogy a csontok megfelelően működjenek. Ha nem kapja meg ezt a kalciumot, gyenge csontokhoz és végül halálhoz vezethet.

Gyenge szaporodás - a párzás fontos része az állatok életének, és a helytelen táplálkozás nemcsak az ösztönbe hat, hanem képességének elvesztéséhez is vezet. Ez depresszióhoz vezethet a letargikus papagájoknál, vagy agresszióhoz a papagájoknál. 

Papagájtollak - A tollak teszik a madarat madárrá. Esőkabátként szolgálnak, és melegen tartják a madarat. A madarak jólétéhez elengedhetetlen a tollak jó egészségi állapota. Az új tollnövekedéshez sok tápanyagra van szükség, beleértve a kalóriákat, az aminosavakat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

A repülési képesség elvesztése - a madarak szépsége mindig is repülésük csodálatában és szépségében rejlett. Ez a csodálatos szárnyalási szabadság, amelyet annyira csábítónak találunk. A rossz étrend nemcsak az energiahiány miatt akadályozza a repülést, hanem a repülési képesség elvesztéséhez is vezethet.

A madaraknak fehérjére van szükségük ahhoz, hogy kialakítsák a repüléshez szükséges erős izmokat. Sokan azonban ezt nem tudják, és valószínűleg nem nyújtanak megfelelő fehérjeforrást a biztosított étkezésekben. Végül az éhezés és az alultápláltság bizonyos esetekben azért következik be, mert a kedvtelésből tartott szülők a háziasított állatokra alapozzák az étrend-kiegészítéseket. Ennek oka az, hogy kevés kutatást végeznek az otthon háziállatként tartott sokféle faj táplálkozási szükségleteiről.

Hogyan lehet megelőzni a papagáj A vitamin hiányát


A legjobb és legbiztonságosabb módszer annak biztosítására, hogy a kedvtelésből tartott madár ne szenvedjen A-vitamin-hiánytól és betegségektől, ha friss gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz, amelyekben magas az A-vitamin tartalma.

* Bár egyes fajoknak speciális táplálkozási igényeik vannak, minden madarat el kell látni olyan A-vitaminban gazdag ételekkel, mint a vörös vagy narancssárga zöldségek és gyümölcsök, mint a sárgarépa, a pirospaprika, a mangó, a tök, a papaya, a petrezselyem, a sárgadinnye, az édesburgonya, stb., és sötétzöld leveles zöldségek, például brokkoli, spenót, collard zöldek fehérrépa zöldek stb.

* A magokat kedvelő madaraknak kereskedelmi papagáj-vitamin-kiegészítést kell adni, az ételükre vagy a vízbe szórva. Az AviVita Plus egy napi multivitamin-, ásványi anyag- és aminosav-kiegészítés kedvtelésből tartott madarak számára, és segít megőrizni kedvencei madarai általános egészségét. Az Aviglo Red Palm Oil gazdag A-vitamin-, karotin- és antioxidáns-forrás. A Madárdoktor Vitamin természetes, teljes táplálék-vitamin-kiegészítő kedvtelésből tartott madarai számára. Ezek a természetes vitamin-prekurzorok kedvezőbbek a madarak egészségére, és kevesebb mellékhatásuk van, összehasonlítva a szintetikus forrásokkal.

* Ezenkívül adhat nekik béta-karotin-kiegészítést is, amelyet a madarak könnyen átalakítanak az A-vitamin aktív formájává. A béta-karotin sokkal kevésbé valószínű, hogy túlzott A-vitamin-fogyasztás esetén okozhat toxicitást.

Bizonyos klinikai esetekben állatorvosa injekciózható A-vitamint választhat a gyógyulás felgyorsítása érdekében. Időszakosan kiegészítheti kedvence étrendjét úgy is, hogy egy lyukasztott A-vitamin gél kapszulából néhány csepp vitamint ad a madár étrendjéhez. Néhány tenyésztő egy teáskanál tőkemájolajat ad egy font madármaghoz, mivel az A-vitamin javítja a szaporodási eredményeket. Azonban nem ajánlott a tőkehalmájolaj kiegészítése, mert avasodhat és elősegítheti az E-vitamin pusztulását. Az A-vitamin-kiegészítés egyéb formái hatékonyan növelik a madár betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és jobb szaporodási eredményekhez vezetnek.

A túlzott A-vitamin-kiegészítés azonban súlyos mellékhatásokat okozhat, például reproduktív elégtelenséget, csont rendellenességeket és májbetegségeket. Egyes madaraknak, különösen a loriknak és a lorikeets-nek, kevesebb étrendre van szükségük az A-vitaminra, mivel az A-vitamin túlzott mennyisége a máj vasraktározási betegségét okozhatja.

Összefoglalva, a madarak általában ellenállnak sok betegségnek, de ha rendszerük az A-vitamin-hiány miatt veszélybe kerül, a kezeléshez és a kúrához állat-egészségügyi beavatkozás szükséges. Biztosítsa madara biztonságát az A-vitamin-hiány és a betegség ellen azáltal, hogy A-vitaminban gazdag táplálékkal eteti, és egy jó minőségű A-vitamin-kiegészítő napi használata szintén segít megelőzni madaraitól.

Tovább