Szűrés
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Akvárium növény ápolás

Az akváriumi növényzet gondozást igényel, de megér ennyi fáradságot egy igazán szép akvárium.

Tovább
 

Akváriumi Növények Ápolása

 

Miért fontos?

Az akváriumi növényeknek a megfelelő fejlődéshez, valamint ahhoz, hogy ne jelentkezzenek náluk a hiánybetegségek tünetei (levelek kifakulása és sárga színűvé válása, levelek eldobása, különböző színű foltok megjelenése, stb.) különféle tápanyagokra van szükségük. Igaz ugyan, hogy az akvárium vizében élő halaknak és más élőlényeknek köszönhetően kapnak némi „trágyázást”, azonban ez az esetek döntő többségében csak az igen lassú fejlődési ütemű vízinövények (pl. anubias fajok) számára elegendő. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy minél több a növény egy medencében, annál nagyobb a tápanyag iránti igény, ami különösen igaz a manapság igen népszerű növényes akváriumok és nano akváriumok esetében.

Növényápolás

Ellentétben a szárazföldi növényekkel, a vízinövények a tápanyagokat egész felületükön keresztül fel tudják venni. Ezért a vízinövények folyékony trágyázást igényelnek. Bizonyos tápanyagok levelükön keresztül történő felvételéhez folyékony táplálék szükséges, amely valamennyi tápanyagot "nyitott", azaz a növények számára felhasználható formában tartalmazza.
Az akváriumvíznek kissé mozgásban kell lennie, hogy a növények a tápanyagokat mindig meg is kapják. Ha el akarod kerülni a tápanyaghiányból eredő problémákat és azt szeretnéd, hogy az akváriumod mindig esztétikus látványt nyújtson, akkor érdemes beszerezned legalább egy olyan növénytápot, ami az összes létfontosságú nyomelemet tartalmazza. Emellett gondoskodnod kell a vízinövények optimális fejlődéséhez nélkülözhetetlen széndioxid pótlásáról is, amit megoldhatsz CO2 rendszerrel, vagy például CO2 tabletták segítségével. Manapság már rendkívül széles választék áll az akvaristák rendelkezésére a különböző növénytáp típusokból. A legnépszerűbbek a tápoldatok, amelyeket közvetlenül az akvárium vizébe kell csepegtetni. A táp tabletták és a növénytáp rudak is kiváló választásnak mondhatók, bár igaz hogy ezeket általában közvetlenül a növények gyökere mellé, az aljzatba kell behelyezni, így az alkalmazásuk kissé „macerásabb”.

Sera Florena Növénytáp Oldat olyan folyékony trágya, amely kiegyensúlyozott táplálékkínálattal rendelkezik, melyet a vízinövények leveleiken keresztül vesznek fel. Ehhez a tápanyagkínálathoz tartozik az ásványi anyagok és a nyomelemek mellett a vas is.

A széndioxid (CO2) miért kell?

Vízinövényeink részére a megfelelő fényenergia mellett, gondoskodnunk kell az akváriumvíz kielégítő CO2 tartalmáról is. Hiszen csak a CO2-vel tudja a növény a fotoszintézis során a szerves kötéseket növekedéséhez felépíteni. A széndioxid (CO2) az emberek és az állatok légzésének "mellékterméke". A halak által kiválasztott CO2 kevés növényzetű és kevés növénynövekedésű akváriumokban elegendő lehet. Legtöbbször azonban az akváriumban túl kevés természetes szén-dioxid szabadul fel. Ezen kívül a szükséges hullámmozgások miatt, amelyeket pl. szűrők okoznak, a CO2 az akváriumvízből elillan. Egy jól növekvő, változatos növényvilág az akváriumban – többek között a gyorsan növekvő növények – kiegészítő CO2-forrást igényelnek. Szén-dioxid adagolás nélkül a növények gyakran csak nagyon nehezen nőnek, a halaknak túl kevés oxigén jut, a pH-érték túl magas lehet, és a csigák jobban elterjedhetnek. A CO2 feloldja a meszet. Ez a csigaházakat törékennyé teszi, így a csigákat számos hal megeheti. Minél jobban nőnek a növények, annál több algatápanyagot elhasználnak, így a káros algáknak alig marad fejlődési lehetőségük. Emellett a CO2 gáznak más pozitív hatása is van az akvárium élővilágára. A szén-dioxid stabilizálja a karbonátkeménységet, állandó szintre csökkenti, illetve stabilizálja a kívánt pH-értéket.

A CO2 -igény a növényfajok szerint nagyon eltérő. A lassan növekvő növények gyakran kevés szén-dioxidot igényelnek (pl. Anubias). A gyorsan növekvő növények, mint pl. a nagyon szép zöld Cabomba vagy a dekoratív Vörös tigrislótusz (Nymphaea lotus) nagyon magas CO2-igényűek. Az egészséges akvárium-élővilág gyorsan növekvő növényeket igényel. Ezért olyan fontos a rendszeres CO2-adagolás.

A Sera CO2 Tabs Plus feloldódásakor nyomelemek és más fontos anyagok szabadulnak fel. Ezek lemerülnek és a vízáramlat segítségével egyenletesen eloszlanak a vízben. Így a szén-dioxidot és a többi tápanyagot a növények megfelelően fel tudják venni.

Nyomelem pótlás az akváriumi növények számára

Sok akváriumban nincs elegendő mennyiségű létfontosságú nyomelem és ásványi anyag. Így a növények korlátozott növekedésűek vagy akár elpusztulnak. A Sera Flore 3 Vital megbízhatóan kiküszöböli ezeket a tápanyag ellátási hézagokat, és napi adagolással állandó szintű mikroelemeket és vitaminokat biztosít. A vízi növények betegségekkel szembeni rezisztenciáját fokozza a nagyon ritka, de fontos nyomelemek hozzáadásával. A növények egészségesek maradnak és kevésbé lesznek érzékenyek a külső hatásokkal szemben. a Sera Flore 3 Vital nem tartalmaz sem nitrátot, sem foszfátot.

 

Ha bővebb információt szeretnél az akváriumi növényekről, akkor ezt a Blog bejegyzést ajánljuk figyelmedbe.

Tovább