KÖLYÖK CICÁKNAK

Kölyök cica egészség most és mindenkor

Tovább

Kölyök cicák - a csodálatos átalakulás támogatása

A cicák kölyökkorukban jelentős fizikai és viselkedésbeli változásokon mennek keresztül, és az új gazdáknak is sok tanulnivalójuk van. Ismerje meg kifejezetten kölyök cicáknak válagotatt termékeket, hogyan biztosíthatja kölyökcicájának a legjobb életkezdést, hogy erős, egészséges macskává fejlődhessen.

Útmutató a macskák kölyökkorához


A macskák kölyökkora nagyon élvezetes időszak a gazdák számára, ugyanakkor rengeteg kihívást és tanulnivalót tartogat Önnek és a kedvencének egyaránt.

Felkészülés a kölyökmacska érkezésére 

Új otthonba költözni nagy változást jelent a kölyökmacskának. Fontos, hogy előre felkészüljön az érkezésére; ezzel segít neki megszokni az új helyet, és biztonságban érzi majd magát.

Mielőtt hazaviszi a kölyökmacskát, alaposan fel kell készülnie az érkezésére. A megfelelő felszerelés megvásárlásán kívül elő kell készítenie az otthonát, és fel kell készítenie a családját is. Az alábbiakat vegye figyelembe:

 • Macskakölyökbiztos otthon és kert kialakítása
 • A megfelelő felszerelés beszerzése: macskahordozó, alomtálca és játékok
 • A megfelelő kölyökmacska-eledel kiválasztása
 • A család, a házi kedvencek és a látogatók felkészítése az új jövevényre
 • Állatorvos keresése

A ház kölyökbiztossá tétele


A kölykök szeretnek felmászni különböző tárgyakra, felfedezni a területet, és elbújni. Ezért, hogy a kölyök számára biztonságos legye a ház, a beköltözése előtt tegyen óvintézkedéseket. Az alábbi lista segíthet a felkészülésben.

1.Mérgező szobanövények
Bizonyos szobanövények, például a liliom, mérgezők lehetnek a macskára. Kérjen pontos listát az állatorvostól, és lehetőleg még a kölyök beköltözése előtt távolítsa el a házból.

2.A kölyökmacskabiztos kert kialakítása
A kölyökmacska az első időkben nem fog kimenni, de fontos gondoskodni arról, hogy a kert biztonságos legyen, amikor sor kerül erre. Íme néhány fontos szempont, amivel foglalkozni kell:

A kölyökmacska hamarosan át fog tudni mászni a kerítésen és a kapun. Azonban ha a kert teljesen körül van zárva, érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e valahol olyan rés, amelyen kifér, amíg még kicsi.

3.A kölyök gondozásához szükséges eszközök
A kölyök beköltözése előtt gondoskodjon arról, hogy mindene meglegyen, amire szüksége van a gondozásához, és ahhoz, hogy megszokja az új otthonát. Íme a leglényegesebb dolgok.

     

 • Fekhely
  Alakítson ki macskája számára egy biztonságos és kényelmes alvóhelyet. Vannak kölyökmacskák, amelyek szeretik rendszeresen váltogatni az alvóhelyüket, úgyhogy elképzelhető, hogy több fekhelyre is szükség lesz.
 • Hordozó
  Válasszon egy erős hordozót, amelyben sötét van, vagy le lehet takarni, és elég nagy lesz majd a felnőtt macskának is.
 • Etetőtálak és itatóedények
  A legtöbb macska a porcelán-, az üveg- vagy a rozsdamentesacél-tálakat kedveli. Az itatótálaknál különösen javasolt, hogy több is legyen belőlük, hogy a macska választani tudjon.
 • A kölyök növekedését segítő eledel
  Először azt az eledelt adja a kölyöknek, amelyet az előző gazdája is adott neki.
 • Nyakörv
  Tegyen azonosító bilétát a nyakörvre. Olyan nyakörvet válasszon, amely a kölyökmacska növekedése folyamán fokozatosan állítható. Javasolt olyan nyakörvet használni, amelynek a csatja könnyen szétnyílik, ha a kölyök beszorul valahová.
 • Alomtálca
  Érdemes fedeles alomtálcát választani, hogy ne tudjon kiborulni, és ne legyen rossz szag. Szerezzen be egy lapátot is az ürülék eltávolításához.
 • Takarítófelszerelés
  Gondoskodjon arról, hogy az esetleges balesetek idejére kéznél legyenek veszélytelen, illatanyagmentes tisztítószerek.
 • Ápolóeszközök
  Válasszon a kölyökmacska szőrzetének megfelelő kefét vagy fésűt, és karomcsipeszt is vásároljon.
 • Higiéniai eszközök
  Vegyen macskáknak tervezett fogkefét és fogkrémet. Az ujjra húzható fogkefe jó választás lehet.
 • Kaparófa
  Segít a bútorok megóvásában, miközben a kölyökmacska kiélheti a vágyát arra, hogy kaparhasson.
 • Mászófa
  Egy legalább két ágú fa testmozgásra ösztönzi és mentálisan is ingerli a macskát.
 • Játékok
  Megbízható helyről vásároljon olyan játékot, amely arra ösztönzi a kölyökmacskát, hogy lopakodjon, rávesse magát és ütögesse.

A legjobb kölyökmacskatáp,

amelyikkel érdemes elkezdeni a táplálást


A kölyökmacska emésztőrendszere nagyon érzékeny, ezért ha hirtelen megváltoztatja a táplálékát, az gyomorpanaszokat eredményezhet, és akár bizalmatlanná is válhat az eledellel szemben. A legjobb, ha először ugyanazt adja neki, mint az előző gazdája.

A megfelelő eledel kiválasztása a kölyökmacska számára elengedhetetlen az egészsége és a fejlődése szempontjából. Növekedése során minden életszakaszban kiegyensúlyozott táplálékra van szüksége, amelynek részét képezik a fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok.

A kölyökmacska bemutatása felnőtteknek, gyermekeknek és házi kedvenceknek

Ha a kölyökmacskának negatív tapasztalata van egy személlyel vagy állattal kapcsolatban, annak hosszú távú hatása lehet. Fontos tudnia, hogyan tudja úgy új dolgokkal megismertetni a kölyökmacskát, hogy közben jól érezze magát. Lehet, hogy a kölyökmacska gyorsan hozzászokik Önhöz, de idegenekkel való találkozáskor természetes hajlamának engedve továbbra is félrevonul és elbújik. Az alábbiakban hasznos tanácsokat talál arra vonatkozóan, hogyan erősítheti meg a macska magabiztosságát a bemutatás során.

 • Fokozatos ismerkedés
  A kölyök számára megterhelő lehet, ha egyszerre sok emberrel kell találkoznia. Először külön-külön ismerkedjen meg velük, és legyen lehetősége sokat pihenni két bemutatkozás között.
 • A testbeszéd figyelése
  A kölykön látni fogja, ha el akar vonulni, és nyugalomban szeretne lenni. Figyelje meg, hogy láthatók-e rajta a félelem jelei; ilyen lehet a lelapított fül, a fújás, vagy a drótkefeként felálló farok.Hagyja, hogy a kölyök közelítse meg őket
 • A kölyökmacskák hajlamosak pánikba esni és elszaladni, ha túl hirtelen mozdulattal közelednek hozzájuk. Legjobb, ha megkéri az embereket, hogy üljenek nyugodtan, és várják meg, amíg a kölyökmacska magától megy oda hozzájuk.
 • Nyugodt környezet
  Kérje meg az embereket, hogy tartsák féken az érzelmeiket, lassan mozogjanak és halkan beszéljenek, hogy ne ijesszék meg a kölyökmacskát.
 • Csak nyugodtan
  A macskakölyöknek időre lehet szüksége, hogy megszokja az egyes embereket. Ne siettesse a dolgokat, és semmiképp ne hagyja, hogy kézről kézre adogassák a kölyökmacskát.
 • Csak finoman!
  Kérje meg családtagjait és barátait, hogy finoman nyúljanak a kölyökmacskához. Ha már megismerkedtek a kölyökkel, mutassa meg nekik, hogyan vehetik kézbe biztonságosan, egyik tenyerükkel a hasa alatt, a másikkal a hátsójánál tartva őt.

A kölyökmacska bemutatása a gyermekeknek

A macskák kiváló házi kedvencek lehetnek a gyerekeknek, de fontos, hogy tudják, hogyan kell gondoskodni a kölykökről és hogyan kell bánni velük. A gyerekek néha túl durvák vagy túl zavaróak lehetnek a kölyöknek, ezért fontos észben tartani néhány dolgot.

A kölyökmacska biztonságos bemutatása más házi kedvenceknek

A háziállatok, különösen a macskák esetében természetes, hogy meg akarják védeni a saját területüket. Ezért rendkívül fontos alaposan felkészülni az új családtag bemutatására és érzékeny felügyeletére. Íme néhány hasznos tipp, amelyeket érdemes észben tartani.

 • Kezdetben tartsa külön a kölyköt!
 • A szagukkal való megismerkedés
 • Ne siettesse! Hagyja, hogy a meglévő kedvencek először csak figyeljék a kölyköt
 • A kutya pórázon tartása
 • Tartsa tiszteletben a macskák viselkedését
 • Saját zónák kijelölése
Mire figyeljen
 • Biztosítsa a kölyökmacska nyugodt pihenését
  A kölyökmacska még nem tud elvonulni a gyerekektől, amikor egy kis nyugalomra van szüksége. Ezért feltétlenül magyarázza el a gyerekeknek, hogy hagyják pihenni a kölyökmacskát, és soha ne ébresszék fel, mert az alvás létfontosságú a fejlődése szempontjából.
 • Ügyeljen a gondos bánásmódra
  Mutassa meg a gyermekeknek, hogyan simogassák a kölyökmacskát, és hogy úgy vegyék fel, hogy az egyik kezüket a hasa alá teszik, a másikkal pedig megtámasztják a hátsó felét. De eleinte jobb, ha egyáltalán nem veszik fel. Ügyeljen arra is, hogy ha felveszik, ne öleljék magukhoz túl szorosan.
 • Ragaszkodjon a csendhez és a nyugalomhoz!
  Kérje meg a gyerekeket, hogy üljenek nyugodtan, és várják meg, amíg a kölyök magától megy oda hozzájuk. Magyarázza el nekik, hogy az eleven, zajos viselkedéstől nagyon megijednek a kölykök.
 • Óvatos játék
  A gyermekeknek meg kell érteniük, hogy a kölyökmacska nem játék. Mutassa meg nekik, hogyan játszhatnak együtt a kölyökkel az ő játékait használva, hogy a játék mindenki számára öröm legyen.
 • Folyamatosan figyeljen
  Mindig figyeljen a macskakölyökre, miközben kisgyerekek játszanak vele, hogy nehogy véletlenül megkarmolja őket.

A kölyökmacska első hete

A kölyökmacska hazaérkezését követő első néhány nap és hét óriási szerepet játszik a gazdával való szoros kapcsolat kialakulásában. Gondoskodjon arról, hogy a kölyökmacska megszokja a környezetét, és alakítson ki egy napirendet, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az új családtag beilleszkedése.

Válogasson kedvére a Kitten kategóriában!

Amennyiben kérdése kölyök macskája etetése vagy valamelyik felszereléssel kapcsolatban, hívjon bennünket vagy írjon nekünk!

Tovább