Szűrés
Teljesítmény
Termék státusza

SZÖKŐKÚT ÉS TÓ SZIVATTYÚK

Tavi szivattyúk, a legfontosabb tartozéka egy kerti tónak. Válasszon megfelelő mértűt, amennyiben kérdése van, hívjon bennünket és kollégánk segít kiválasztani a legideálisabbat.

Tovább

Kerti szivattyúk és szökőkutak


A tószivattyúk mindig nagy döntést jelentenek a kerti tó tervezésénél vagy egy régebbi halastó karbantartásánál, mivel ezek a szűrőrendszerek legfontosabb részét képezik, a tó vizet táplálják, ezért elengedhetetlen a tóhoz megfelelő méretű merülő szivattyú kiválasztása.

Azáltal, hogy vizet vesz ki a tavából és a szűrőjébe , a tószivattyú elengedhetetlen nemcsak a halastó vízének keringtetésében és oxigénellátásában, hanem az állatállomány egészségének és jólétének fenntartásában is. A tószivattyúk nagyszerű kiegészítői a kerti dekoratív tavaknak is, ahol vízeséses és szökőkút-szivattyúkkal vízkészleteket lehet létrehozni. A tóvízszivattyú-sorozatunk a legkisebbtől a 3500 Liter/ órától egészen a 12.000 Liter/órás nagy tószivattyúkig terjed. Ez azt jelenti, hogy alacsony teljesítményű öko tó szivattyúra vagy tó vízesés szivattyúra van szükségünk, mi széles kínálatban biztosítjuk a szükséges méretet Önnek.

Mennyi víz van a tóban?

Nagyon fontos tudni, hogy mennyi víz van a tóban, így kiválaszthatja a megfelelő felszerelést, hogy a tó víze mindig egészséges legyen. Ez az is biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű kezelőszert használja.

A tó vízmennyiségének kiszámításához használja ezt az egyszerű módszert az alábbiakban.

A tó vízmennyisége literben
Mérje meg tava hosszát, szélességét és mélységét méterben. Ha a tó nem egyenesen halad, akkor mindhárom méret átlagát meg kell mérnie. Ha megvan ezek a méretek, használja az alábbi számítási módszert a tó vízmennyiségének mérésére.

Hossz (M) x Szélesség (M) x Mélység (M) x 1000

Erre az alábbiakban példa található.
Hossz 3M x szélesség 5M x mélység 1M x 1000 = 15000 liter

 

Hogyan szabadulhat meg a habtól a Koi-tóban

Mint tudják, a tó vizének kiegyensúlyozott, stabil és tiszta megtartása elég sok munkát és tó felszerelést igényelhet. Néha, amikor a víz egyensúlya felborul, csúnya hab képződhet a felszínen. Ennek a habos felhalmozódásnak oka általában a szerves anyagok felhalmozódása, például olyan esetekben, mint a lejárt szűrőkarbantartás, az elégtelen szűrőméret, a levegőztetés hiánya és a túltáplálás.

Íme néhány magyarázat és megoldás, ha a tavacska habszivárgás miatt szenved:

 • Ellenőrizze a tó vízállapotát:
  Ha ammónia vagy nitrit van jelen a tavi vizében, ez azt jelenti, hogy a vízben több hulladék keletkezik, ezt a szűrője vagy a tavi növény élete tisztázhatja. Győződjön meg arról, hogy van egy víz teszttel, hogy érzékeli-e az ammónia , nitrit és nitrát szintjét. Ha víztesztje során ammóniát vagy nitriteket jelez a teszt, akkor a tónak nagyobb biológiai szűrésre vagy adalékra lehet szüksége, amely a tóját kiegyensúlyozott állapotába hozza.

 • Előfordulhat, hogy a tóba sok halat tesz:
  Ha rendszeresen végez vízcserét, de a tó vizében még mindig van hab, akkor túl sok hal lehet a tavában. Túl sok koi hal sok hulladékot termel, ami viszont a nitritszint megugrásához vezet, ami habot eredményez. Ez megoldható a tóban élő halak mennyiségének csökkentésével vagy extra szűréssel. Megpróbálhat további élő tavi növényeket is hozzáadni, amelyek segítenek a halak által termelt nitrát felhasználásában.

Lehet, hogy a szűrője túl kicsi a tóhoz:
Ha a tószűrője nem megfelelő méretű a tóhoz, az oldott szerves szilárd anyagok felhalmozódnak a vízben, és egyensúlyhiányt teremtenek, ami tóhabhoz vezethet. A helyzet megoldásához vagy nagyobb szűrőt kell vásárolnia, vagy hozzá kell adnia egy másik kisebb szűrőt a meglévő rendszerhez. Ne feledje, hogy nem létezik túlszűrés, így előnyös lehet az ajánlottnál nagyobb szűrő vásárlása.

Ha úgy tűnik, hogy ezen feltételek egyike sem okozza a víz problémáját, érdemes a következőket is figyelembe venni:

 • Nemrégiben adott hozzá valamilyen gyógyszert vagy deklórozót?
  Néhány tavi deklórozó és koi gyógyszer nagyon erős lehet, és eldobhatja a finom vízháztartást. Figyelje a vizet, miután felfüggesztette a gyógyszerek vagy a deklórozót, és nézze meg, hogy a probléma eltűnik-e. Ebben az esetben a hab csak rövid távú probléma, és a tó vize kitisztul.
 • Szaporodnak a halai?
  Ha koi halai ívnak, ez ideiglenes tóhab-varázslatot okozhat. Amikor a koi ívik, hajlamosak hömpölyögni és szétszóródni a víz körül, ami a tó aljától származó felesleges hulladék rendezetlenségét okozza. Ez és maga az ív is megzavarhatja a vízháztartást, és habhoz vezethet. Figyelje meg koi pontyját, és ellenőrizze, hogy az ívás megszűnésekor a hab elmúlik-e. Ha a hab továbbra is fennáll, annak más oka lehet.

Összegezve: a tóhab akkor keletkezik, amikor a tó vízháztartása megzavarodik. A felbontás úgy érhető el, hogy pontosan meghatározzuk, hogy mely tényező(k) okozzák ezt az egyensúlyhiányt.

Amint arról már szó esett, a hab a vízben rövidtávú kérdés lehet, az ívástól vagy a kezeléstől kezdve, vagy tartósabb problémát okozhat az elégtelen szűrés, a szűrő karbantartásának hiánya vagy akár a vízben lévő túl sok hal. Noha a tóban lévő hab nem ártalmas a halaira, ez egy nagyobb probléma jele, amely olyan vízállapotokhoz vezethet, amelyekben az állata nem él.

Tovább