Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
 • tacskó
 • perzsa macska
 • szakálas agáma
 • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Fényforrás típus Fényforrás típusa
UV tartalom Fényforrás UVB sugárzás tartalma.
Teljesítmény
Méret
Termék státusza

Terrárium világítások

Terráriumi világításokról amit csak tudni szeretenél.

Tovább
 

Minden amit a terrárium világításról tudnod kell

A terrárium világításának kiválasztása eleinte ijesztő lehet. Annyira sok információ található a világításról az interneten, hogy kihívást jelenthet és zavaró lehet kitalálni, hogy milyen típusú világításra lesz szükség a szép és ideális terráriumi ökoszisztéma. Függetlenül attól, hogy milyen terráriumot épít, reméljük, hogy segítséget tudunk nyújtani a döntés meghozatalában a terrárium megvilágításának eldöntésekor.

Terrárium világítás alapjai

Az alapvető világítási terminológia megértése

A fényforrás pontos leírása érdekében meg kell értenünk az ehhez szükséges feltételeket. Az alábbiakban néhány fény alapvető mértékegységét vizsgáljuk meg, ideértve a lumeneket, a kelvin-t és a PAR-t is.

Lumen - Annak osztályozása, hogy a forrás mennyire fényes lesz az emberi szem számára

Az lumen a forrás által kibocsátott látható fény teljes mennyiségének mértékegysége. A legtöbb lámpa fényerejét (gyakran "lm" rövidítéssel) a gyártó osztályozta, hogy segítse a fogyasztókat az eltérő teljesítményű izzók összehasonlításában. Ha egy lámpatestben két 1000 lumenes névleges izzó van, a teljes fénykibocsátás körülbelül 2000 lm lesz, mivel több lámpa felhasználásakor a lumenmennyiség összeadódik. Noha a fényforrás általános gyártói értékelésének megértése hasznos, nem írja le, hogy mekkora fény fog "eltalálni" egy terráriumot.

A felületre jutó fény mennyiségének mérésére azt a megvilágítást nevezzük, amely négyzetméterenként lumeneket jelent. A terrárium építésekor elengedhetetlen a megvilágítási számok figyelemmel kísérése, mivel ezek a mérések segíthetnek abban, hogy meghatározzuk. Mindenkinek eltérő véleménye van arról, hogy a megvilágítás milyen szintű a terráriumban. 

Kelvin (színhőmérséklet) - Annak besorolása, hogy a fényforrás hogyan képviseli a színt a terráriumban

Kelvin a fényforrás teljes színhőmérsékletének mértékegysége. A lumen mértékegységgel ellentétben a Kelvin-osztályozás nem járul hozzá. Más szavakkal, ha két 5000K-os izzót használ, a Kelvin besorolása 5000K-os marad. A kelvin besorolások segítenek meghatározni, hogy a lámpák az emberi szem szerint pontosan jelenítsék meg a színeket. A terráriumi fényforrás kiválasztásakor azt javasoljuk, hogy keressen egyet az 5000-6700K tartományban, mivel a természetes nappali fény spektruma 5500-6500K (a megtekintési szabványtól függően). Az 5000K tartományban lévő izzók melegebbnek tűnnek, míg a 6700K feletti izzók hidegebbnek tűnhetnek. A mért megvilágítás és a színhőmérséklet kombinációja megfelelő mérése annak meghatározásához, hogy melyik izzóra van szüksége ahhoz, hogy a terrárium gyönyörű legyen a szem számára.

PAR és spektrális energiaeloszlás - Annak mérése, hogy a fény mennyire lesz hatásos a növényekre

PAR ( Photosynthetically Active Raddíciós értékek) a legpontosabb és leghatékonyabb mértékegység, amikor meghatározzák a fényforrás hatékonyságát a növekvő növényeknél. A PAR a 400-700 nanométeres sugárzás spektrális tartományát méri, amely ugyanolyan távolságú növényeket használ fel a fotoszintézishez. Ezt a mértékegységet gyakran használják az akváriumban, mivel a legtöbb víz alatti növényeknek jóval magasabb PAR-besorolást kell igényelniük, mint a legtöbb terráriumi növénynek a hosszú távú élethez. Noha a hobbi kertészek általános egyetértése kimondja: "A növényeknek nem lehet túl sok a PAR fény", határozottan van néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, amikor az élő terráriumi fényforrást választod ki. 

Először is: minél több PAR fényt kap egy növény, annál gyorsabban szintetizálja a rendelkezésre álló tápanyagokat és nedvességet, és annál gyorsabban nő a növény. Ha a rendelkezésre álló nedvességtartalom és tápanyagok szintje nem elég magas ahhoz, hogy fenntartsa a növény növekedésének szintjét, számos olyan probléma jelentkezhet, amelyek magukban vannak, amelyek nemgyenge fényviszonyok között fordul elő. 

A legtöbb fény kis hőt bocsát ki, és minél több hőt tapasztal egy növény, annál gyorsabban szállítja át a víz a levelein. Minél gyorsabb a transzpiráció, annál gyorsabban fog a növény magába szívni a vizet és a tápanyagokat. Egyrészt a PAR-lámpával ellátott terráriumnak nem kívánt hatása lehet a növényekre. Másrészről, ha nem biztosít elég erős fényforrást, akkor a növények képesek oxigént előállítani, tápanyagokat felszívni a szubsztrátból, és növekedni fognak, így gyönyörű vizuális hatást eredményeznek.

Ultraibolya / UVB megvilágítás - Energiaforrás, amely segít egyes állatoknak a D3-vitamin természetes szintézisében

Az ultraibolya B fény egy olyan típusú sugárzás, amely sok fajnak segítséget nyújt a D3-vitamin természetes létrehozásában. A D3-vitamin hozzájárul a csontok erősítéséhez, a kalcium metabolizmusához, és elősegíti a hüllők fogságban tartásával kapcsolatos bizonyos problémákat. A szabadban az UVB-fényt a nap természetes módon hozza létre, tehát ha egy hüllő bekerül a fogságba, az UVB-kiegészítésre lehet szükség.

Sok esetben egy faj képes felszívni a D3-at egy megfelelően kiegészített étrenddel, és ezzel elkerülhető az UVB-fény kiegészítése. Ezekbe a fajokba tartozik számos éjszakai faj, de számos nappali állat is, akiket természetes élőhelyükben nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Ha egy faj nem képes felszívni a D3-at táplálkozásán keresztül, akkor UVB-megvilágítást kell biztosítani.

Világítási típusok

Kompakt fénycsövek


A kompakt fluoreszkáló (rövid lejáratú CFL) izzók nagyon széles formában, méretben, teljesítményben és színhőmérsékleten kaphatók. A legtöbb méret könnyen illeszkedik a legolcsóbb (és a leggyakoribb) könnyű terráriumba. Az ilyen típusú izzók számára rögzítőelem megkeresése nagyon egyszerű, mivel ezek a szokásos tetők széles választékában kaphatóak. A CFL fő hátránya a hő, tehát hőérzékeny fajok gazdáinak ezt szem előtt kell tartaniuk. A nagyobb hőteljesítményű izzók használata során felmerülő legtöbb lehetséges hő problémát mélyebb világítótestek segítségével lehet ellenőrizni, hogy az izzó távolabb maradjon a házból.  A lámpák felfüggesztése a terrárium felett nagyszerűen működik, de ismerjük el, hogy ez az esztétika árán történik.
A kompakt fénycsövek átlagosan kb. 60-70 lumen / watt

Javasoljuk, hogy használj CFL-eket, ha nem hőmérséklet-érzékeny fajokat tartasz, és a terráriumokszélessége 8-36 ". Fontos a magasabb házaknál (20 "+), mivel a CFL fényszórójának lefelé történő visszaverése kritikus fontosságú, hogy ezek az izzók jól működjenek. Az izzó nagyon széles, mindenirányú megvilágítási mintázata miatt nem javasoljuk ezt a lehetőséget 24 hüvelyk feletti házakhoz.

A CFL izzók előnyei
 • A legolcsóbb lehetőség
 • Széles körben elérhető online és helyi üzletekben
 • Széles fényerősséggel
 • Elérhető széles színhőmérséklet-tartományban
 • Kapható UVB-kimenettel vagy anélkül
A CFL izzók hátrányai
 • Jelentős mennyiségű hőt termel
 • Nem túl hatékony: Alacsony lumen / wattarány
 • A26 W feletti izzók nem illeszkednek a szabványos házakba
 • Nem alkalmasak 24 "feletti házakhoz

Fénycső izzók

A terrárium fénycső izzók három típusa van az általánosan használt csőfluoreszkáló izzóknak. A leghatékonyabbtól a legkevésbé hatékonyig: T5HO, T8 és T12. A "T" utáni szám a szélesség megjelölése, 1/8 hüvelyk lépésekben. (T5 = 5 nyolcadik / T8 = 8 nyolcadik / T12 = 12 nyolcadik) Ezeknek az izzóknak a méretek és a színhőmérséklet elérhetőségének a legszélesebb tartományai vannak. Minden izzótípus néhány különböző hosszúságú és teljesítményű, 12 "-től egészen nyolc lábig terjedően, kereskedelmi alkalmazásban. Az azonos hosszúságú és stílusú izzók általában azonos névleges teljesítményűek.

A szokásos "cső" fénycsöveket széles körben használják, sok terrárium berendezésekor vagy "állványos" tenyésztési beállításokkal. Ezekben a helyzetekben a fluoreszkáló világítás gyakran költséghatékony hosszú távú megoldás, ha a mérsékelt hőmennyiség nem jelent gondot. Bár ezeknek az izzóknak minden stílusa széles hosszúságú választékban kapható, a 24 "és 48" szélességű izzók és lámpatestek messze a leggyakoribbak és költséghatékonyabbak. Időnként a nem hatékony T12-et használnak (és rövidebb házak esetén is jól működnek), ám a lámpatest gyártók többsége már megszüntette azokat a hatékonyabb stílusok érdekében.

Becsavarható vízszintes LED-ek

A javasolt LED-ek nagy hatékonyságának, alacsony hőteljesítményének és legjobb árának köszönhetően nem csoda, hogy a becsavarható vízszintes LED-ek miért képezik az egyik leggyakoribb megoldást a terrárium megvilágítására. A fluoreszkáló izzókkal szembeni előnyei közé tartozik az alacsonyabb hőmérséklet (tényleges hőmérséklet, nem színhőmérséklet), jelentősen jobb hatékonyság és általános fényerő. A vízszintes LED-ek lehetővé teszik a rajongók számára, hogy a világítótestek márkáit összehangolják a tervezett terráriumokkal.

 

Becsavarható LED-es reflektorok

Különösen magas, 26 hüvelyk feletti házak esetén LED-es reflektorok használata ajánlott. Míg a fent leírt vízszintes LED-ek nagyszerű munkát végeznek rövidebb házaknál, hiányzik a LED-reflektorokon található fókuszált optika, amelyek elősegítik a fény tovább távozását. A reflektorlámpákat úgy tervezték, hogy függőlegesen orientált szerelvényeken belül működjenek, és akkor a legjobbak, ha elegendő szellőzéssel vannak ellátva. Ahelyett, hogy a fényt szélesebb területre terjesztenénk, a LED-es reflektorlámpáink teljes energiáját szűk 60º-os fénysugárba fókuszálják, hogy a lehető legjobban átjuthassanak a fény. A vízszintes becsavarható testvéráhez hasonlóan a LED Spots szignifikánsan jobb hatékonyságot és alacsonyabb hőteljesítményt kínál, mint bármely más lehetőség.

Lineáris LED-es lámpatestek 

A terráriumi világításnak legnagyobb hatékonyságú és legkevesebb hőteljesítményével nem csoda, hogy a lineáris LED-es lámpatestek gyorsan népszerűek lettek. A LED-es lámpatestek minden nap javulnak, és az idő múlásával egyre olcsóbbá válnak. Sajnos az árak továbbra is meglehetősen magasak a becsavarható LED-ekhez képest, de néhány előnye az RGB (színes) vezérlés, egyes modellek beépített időzítői és az alacsonyabb működési hőmérséklet. 

Tippek, trükkök és hasznos információk

•A tisztázás érdekében a terráriumi növényeknek nem szükséges UVB . Az ultraibolya sugárzás csak akkor szükséges, ha a terráriumban olyan állatot tartanak, amelyben hasznos lenne.

•Valami, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak: A terrárium növények túlnyomó többsége nem növekszik közvetlen napfényben természetes környezetükben, tehát a virágzáshoz nincs szüksége tonna fényre. Bizonyos növényeknek sok fényre van szükségük, hogy rengeteg színben pompázzanak, mint a természetben. Ezt a leghatékonyabban őgy teheti meg, ha a növényeket magasabbra helyezi a terráriumba; közelebb a fényforráshoz. 

• Ha aggódik a terrárium hője miatt, és nem biztos abban, hogy LED-et vagy CFL-et használjon-e, próbálkozzon 1'-vel! Az azonos teljesítményű CFL-ek többsége nagyjából ugyanolyan fizikai hőmérsékleten működik, tehát, ha bármilyen CFL-ek vannak otthonában, kipróbálhatja azokat a terráriumban, mielőtt megvásárolná. Ha a ház túl melegszik, akkor jobb, ha LED-hez ragaszkodik. Ha elég hűvös, pénzt takaríthat meg, és ragaszkodhat CFL-ekhez.


• Ha a ventilátort úgy helyezi el, hogy a világítás fölé fújjon, akkor a nagyon meleg világítási módok is lehűthetik. Ha a levegő mozog a melegebb izzók felett, akkor a tárgyakat hűvösen tudja  tartani hosszú távon. Még egy kis "asztali ventilátor" is jelentősen csökkenti a hőmérsékletet a terráriumban. 


• A hőmérséklet 5-7 + fok között térhet el fentről lefelé a magasabb házakon belül! Ne csak a legalacsonyabb részt mérje meg. 

Terrárium kiépítésével kapcsolatban vagy világítási tanácsot szeretne? Írjon nekünk ! Örülünk, hogy segítünk az alkalmazásspecifikus világítási megoldások megtalálásában.

 

Tovább