Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
 • tacskó
 • perzsa macska
 • szakálas agáma
 • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Fényforrás típus Fényforrás típusa
Foglalat típus Milyen típusú foglalathoz való?
UV tartalom Fényforrás UVB sugárzás tartalma.
Teljesítmény
Méret-
Termék státusza

Terrárium világítások

Terráriumi világításokról amit csak tudni szeretenél.

Tovább
 

Minden amit a terrárium világításról tudnod kell

A terrárium világításának kiválasztása eleinte ijesztő lehet. Annyira sok információ található a világításról az interneten, hogy kihívást jelenthet és zavaró lehet kitalálni, hogy milyen típusú világításra lesz szükség a szép és ideális terráriumi ökoszisztéma. Függetlenül attól, hogy milyen terráriumot épít, reméljük, hogy segítséget tudunk nyújtani a döntés meghozatalában a terrárium megvilágításának eldöntésekor.

Terrárium világítás alapjai

Az alapvető világítási terminológia megértése

A fényforrás pontos leírása érdekében meg kell értenünk az ehhez szükséges feltételeket. Az alábbiakban néhány fény alapvető mértékegységét vizsgáljuk meg, ideértve a lumeneket, a kelvin-t és a PAR-t is.

Lumen - Annak osztályozása, hogy a forrás mennyire fényes lesz az emberi szem számára

Az lumen a forrás által kibocsátott látható fény teljes mennyiségének mértékegysége. A legtöbb lámpa fényerejét (gyakran "lm" rövidítéssel) a gyártó osztályozta, hogy segítse a fogyasztókat az eltérő teljesítményű izzók összehasonlításában. Ha egy lámpatestben két 1000 lumenes névleges izzó van, a teljes fénykibocsátás körülbelül 2000 lm lesz, mivel több lámpa felhasználásakor a lumenmennyiség összeadódik. Noha a fényforrás általános gyártói értékelésének megértése hasznos, nem írja le, hogy mekkora fény fog "eltalálni" egy terráriumot.

A felületre jutó fény mennyiségének mérésére azt a megvilágítást nevezzük, amely négyzetméterenként lumeneket jelent. A terrárium építésekor elengedhetetlen a megvilágítási számok figyelemmel kísérése, mivel ezek a mérések segíthetnek abban, hogy meghatározzuk. Mindenkinek eltérő véleménye van arról, hogy a megvilágítás milyen szintű a terráriumban. 

Kelvin (színhőmérséklet) - Annak besorolása, hogy a fényforrás hogyan képviseli a színt a terráriumban

Kelvin a fényforrás teljes színhőmérsékletének mértékegysége. A lumen mértékegységgel ellentétben a Kelvin-osztályozás nem járul hozzá. Más szavakkal, ha két 5000K-os izzót használ, a Kelvin besorolása 5000K-os marad. A kelvin besorolások segítenek meghatározni, hogy a lámpák az emberi szem szerint pontosan jelenítsék meg a színeket. A terráriumi fényforrás kiválasztásakor azt javasoljuk, hogy keressen egyet az 5000-6700K tartományban, mivel a természetes nappali fény spektruma 5500-6500K (a megtekintési szabványtól függően). Az 5000K tartományban lévő izzók melegebbnek tűnnek, míg a 6700K feletti izzók hidegebbnek tűnhetnek. A mért megvilágítás és a színhőmérséklet kombinációja megfelelő mérése annak meghatározásához, hogy melyik izzóra van szüksége ahhoz, hogy a terrárium gyönyörű legyen a szem számára.

PAR és spektrális energiaeloszlás - Annak mérése, hogy a fény mennyire lesz hatásos a növényekre

PAR ( Photosynthetically Active Raddíciós értékek) a legpontosabb és leghatékonyabb mértékegység, amikor meghatározzák a fényforrás hatékonyságát a növekvő növényeknél. A PAR a 400-700 nanométeres sugárzás spektrális tartományát méri, amely ugyanolyan távolságú növényeket használ fel a fotoszintézishez. Ezt a mértékegységet gyakran használják az akváriumban, mivel a legtöbb víz alatti növényeknek jóval magasabb PAR-besorolást kell igényelniük, mint a legtöbb terráriumi növénynek a hosszú távú élethez. Noha a hobbi kertészek általános egyetértése kimondja: "A növényeknek nem lehet túl sok a PAR fény", határozottan van néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, amikor az élő terráriumi fényforrást választod ki. 

Először is: minél több PAR fényt kap egy növény, annál gyorsabban szintetizálja a rendelkezésre álló tápanyagokat és nedvességet, és annál gyorsabban nő a növény. Ha a rendelkezésre álló nedvességtartalom és tápanyagok szintje nem elég magas ahhoz, hogy fenntartsa a növény növekedésének szintjét, számos olyan probléma jelentkezhet, amelyek magukban vannak, amelyek nemgyenge fényviszonyok között fordul elő. 

A legtöbb fény kis hőt bocsát ki, és minél több hőt tapasztal egy növény, annál gyorsabban szállítja át a víz a levelein. Minél gyorsabb a transzpiráció, annál gyorsabban fog a növény magába szívni a vizet és a tápanyagokat. Egyrészt a PAR-lámpával ellátott terráriumnak nem kívánt hatása lehet a növényekre. Másrészről, ha nem biztosít elég erős fényforrást, akkor a növények képesek oxigént előállítani, tápanyagokat felszívni a szubsztrátból, és növekedni fognak, így gyönyörű vizuális hatást eredményeznek.

Ultraibolya / UVB megvilágítás - Energiaforrás, amely segít egyes állatoknak a D3-vitamin természetes szintézisében

Az ultraibolya B fény egy olyan típusú sugárzás, amely sok fajnak segítséget nyújt a D3-vitamin természetes létrehozásában. A D3-vitamin hozzájárul a csontok erősítéséhez, a kalcium metabolizmusához, és elősegíti a hüllők fogságban tartásával kapcsolatos bizonyos problémákat. A szabadban az UVB-fényt a nap természetes módon hozza létre, tehát ha egy hüllő bekerül a fogságba, az UVB-kiegészítésre lehet szükség.

Sok esetben egy faj képes felszívni a D3-at egy megfelelően kiegészített étrenddel, és ezzel elkerülhető az UVB-fény kiegészítése. Ezekbe a fajokba tartozik számos éjszakai faj, de számos nappali állat is, akiket természetes élőhelyükben nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Ha egy faj nem képes felszívni a D3-at táplálkozásán keresztül, akkor UVB-megvilágítást kell biztosítani.

Világítási típusok

Kompakt fénycsövek


A kompakt fluoreszkáló (rövid lejáratú CFL) izzók nagyon széles formában, méretben, teljesítményben és színhőmérsékleten kaphatók. A legtöbb méret könnyen illeszkedik a legolcsóbb (és a leggyakoribb) könnyű terráriumba. Az ilyen típusú izzók számára rögzítőelem megkeresése nagyon egyszerű, mivel ezek a szokásos tetők széles választékában kaphatóak. A CFL fő hátránya a hő, tehát hőérzékeny fajok gazdáinak ezt szem előtt kell tartaniuk. A nagyobb hőteljesítményű izzók használata során felmerülő legtöbb lehetséges hő problémát mélyebb világítótestek segítségével lehet ellenőrizni, hogy az izzó távolabb maradjon a házból.  A lámpák felfüggesztése a terrárium felett nagyszerűen működik, de ismerjük el, hogy ez az esztétika árán történik.
A kompakt fénycsövek átlagosan kb. 60-70 lumen / watt

Javasoljuk, hogy használj CFL-eket, ha nem hőmérséklet-érzékeny fajokat tartasz, és a terráriumokszélessége 8-36 ". Fontos a magasabb házaknál (20 "+), mivel a CFL fényszórójának lefelé történő visszaverése kritikus fontosságú, hogy ezek az izzók jól működjenek. Az izzó nagyon széles, mindenirányú megvilágítási mintázata miatt nem javasoljuk ezt a lehetőséget 24 hüvelyk feletti házakhoz.

A CFL izzók előnyei
 • A legolcsóbb lehetőség
 • Széles körben elérhető online és helyi üzletekben
 • Széles fényerősséggel
 • Elérhető széles színhőmérséklet-tartományban
 • Kapható UVB-kimenettel vagy anélkül
A CFL izzók hátrányai
 • Jelentős mennyiségű hőt termel
 • Nem túl hatékony: Alacsony lumen / wattarány
 • A26 W feletti izzók nem illeszkednek a szabványos házakba
 • Nem alkalmasak 24 "feletti házakhoz

Fénycső izzók

A terrárium fénycső izzók három típusa van az általánosan használt csőfluoreszkáló izzóknak. A leghatékonyabbtól a legkevésbé hatékonyig: T5HO, T8 és T12. A "T" utáni szám a szélesség megjelölése, 1/8 hüvelyk lépésekben. (T5 = 5 nyolcadik / T8 = 8 nyolcadik / T12 = 12 nyolcadik) Ezeknek az izzóknak a méretek és a színhőmérséklet elérhetőségének a legszélesebb tartományai vannak. Minden izzótípus néhány különböző hosszúságú és teljesítményű, 12 "-től egészen nyolc lábig terjedően, kereskedelmi alkalmazásban. Az azonos hosszúságú és stílusú izzók általában azonos névleges teljesítményűek.

A szokásos "cső" fénycsöveket széles körben használják, sok terrárium berendezésekor vagy "állványos" tenyésztési beállításokkal. Ezekben a helyzetekben a fluoreszkáló világítás gyakran költséghatékony hosszú távú megoldás, ha a mérsékelt hőmennyiség nem jelent gondot. Bár ezeknek az izzóknak minden stílusa széles hosszúságú választékban kapható, a 24 "és 48" szélességű izzók és lámpatestek messze a leggyakoribbak és költséghatékonyabbak. Időnként a nem hatékony T12-et használnak (és rövidebb házak esetén is jól működnek), ám a lámpatest gyártók többsége már megszüntette azokat a hatékonyabb stílusok érdekében.

Becsavarható vízszintes LED-ek

A javasolt LED-ek nagy hatékonyságának, alacsony hőteljesítményének és legjobb árának köszönhetően nem csoda, hogy a becsavarható vízszintes LED-ek miért képezik az egyik leggyakoribb megoldást a terrárium megvilágítására. A fluoreszkáló izzókkal szembeni előnyei közé tartozik az alacsonyabb hőmérséklet (tényleges hőmérséklet, nem színhőmérséklet), jelentősen jobb hatékonyság és általános fényerő. A vízszintes LED-ek lehetővé teszik a rajongók számára, hogy a világítótestek márkáit összehangolják a tervezett terráriumokkal.

 

Becsavarható LED-es reflektorok

Különösen magas, 26 hüvelyk feletti házak esetén LED-es reflektorok használata ajánlott. Míg a fent leírt vízszintes LED-ek nagyszerű munkát végeznek rövidebb házaknál, hiányzik a LED-reflektorokon található fókuszált optika, amelyek elősegítik a fény tovább távozását. A reflektorlámpákat úgy tervezték, hogy függőlegesen orientált szerelvényeken belül működjenek, és akkor a legjobbak, ha elegendő szellőzéssel vannak ellátva. Ahelyett, hogy a fényt szélesebb területre terjesztenénk, a LED-es reflektorlámpáink teljes energiáját szűk 60º-os fénysugárba fókuszálják, hogy a lehető legjobban átjuthassanak a fény. A vízszintes becsavarható testvéráhez hasonlóan a LED Spots szignifikánsan jobb hatékonyságot és alacsonyabb hőteljesítményt kínál, mint bármely más lehetőség.

Lineáris LED-es lámpatestek 

A terráriumi világításnak legnagyobb hatékonyságú és legkevesebb hőteljesítményével nem csoda, hogy a lineáris LED-es lámpatestek gyorsan népszerűek lettek. A LED-es lámpatestek minden nap javulnak, és az idő múlásával egyre olcsóbbá válnak. Sajnos az árak továbbra is meglehetősen magasak a becsavarható LED-ekhez képest, de néhány előnye az RGB (színes) vezérlés, egyes modellek beépített időzítői és az alacsonyabb működési hőmérséklet. 

Tippek, trükkök és hasznos információk

•A tisztázás érdekében a terráriumi növényeknek nem szükséges UVB . Az ultraibolya sugárzás csak akkor szükséges, ha a terráriumban olyan állatot tartanak, amelyben hasznos lenne.

•Valami, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak: A terrárium növények túlnyomó többsége nem növekszik közvetlen napfényben természetes környezetükben, tehát a virágzáshoz nincs szüksége tonna fényre. Bizonyos növényeknek sok fényre van szükségük, hogy rengeteg színben pompázzanak, mint a természetben. Ezt a leghatékonyabban őgy teheti meg, ha a növényeket magasabbra helyezi a terráriumba; közelebb a fényforráshoz. 

• Ha aggódik a terrárium hője miatt, és nem biztos abban, hogy LED-et vagy CFL-et használjon-e, próbálkozzon 1'-vel! Az azonos teljesítményű CFL-ek többsége nagyjából ugyanolyan fizikai hőmérsékleten működik, tehát, ha bármilyen CFL-ek vannak otthonában, kipróbálhatja azokat a terráriumban, mielőtt megvásárolná. Ha a ház túl melegszik, akkor jobb, ha LED-hez ragaszkodik. Ha elég hűvös, pénzt takaríthat meg, és ragaszkodhat CFL-ekhez.


• Ha a ventilátort úgy helyezi el, hogy a világítás fölé fújjon, akkor a nagyon meleg világítási módok is lehűthetik. Ha a levegő mozog a melegebb izzók felett, akkor a tárgyakat hűvösen tudja  tartani hosszú távon. Még egy kis "asztali ventilátor" is jelentősen csökkenti a hőmérsékletet a terráriumban. 


• A hőmérséklet 5-7 + fok között térhet el fentről lefelé a magasabb házakon belül! Ne csak a legalacsonyabb részt mérje meg. 

Terrárium kiépítésével kapcsolatban vagy világítási tanácsot szeretne? Írjon nekünk ! Örülünk, hogy segítünk az alkalmazásspecifikus világítási megoldások megtalálásában.

 

Tovább