Szűrés
Termék tipus
Szín
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Méret
Termék státusza

Akvárium egyéb felszerelések

Rendszeres akvárium karbantartás eszközei egy helyen

Tovább
 

Akvárium Tisztító Kellékek és Eszközök

Fenntarthatja akváriuma szépségét, tisztaságát valamint halainak életerejét a Kedvence.hu webshopban kapható akvárium-tisztító és akváriumi kellékekkel.

Rendszeres akvárium karbantartás

A halak egészségének nagy része annak biztosítása, hogy élőhelyük egészséges maradjon. A rendszeres karbantartás kulcsfontosságú az akváriumi környezet biztonságának megőrzésében. Az egyik akadály az akvárium tulajdonosainak tudatában annak, hogy milyen karbantartást kell elvégezniük. A szakértők nem értenek egyet az akvárium karbantartásának konkrét kérdéseiben, de mindenki egyetért abban, hogy bármilyen rendszeres rutin követése jobb, mint egyáltalán nem karbantartás. Ez az ajánlott rutin akvárium karbantartási tervünk.


Miért végezzük a karbantartást?


Az akvárium tulajdonosok gyakran nem nagyon gondolnak a karbantartásra. Végül is van egy szűrőjük és néhány fenékből táplálkozó hal, hogy felvegyék az oda hulló cuccokat. Tehát mi kell még? Néhányan megemlítik azt a tényt, hogy senki sem takarítja a folyókat, tavakat és óceánokat, és rendben vannak. Miért kell tehát tisztítani az akváriumot? Ez valójában jó kérdés. Az Anyatermészet nem tétlenkedik, nagyon jó munkát végez a szabadban való nagyszerű takarítással. A tavak, folyók és óceánok nagy víztestek, amelyek áramlatai és hullámai keringenek a vízben. Az eső friss vizet ad hozzá, és az élő növények oxigént termelnek, miközben felszívják a szén-dioxidot. A puszta vízmennyiség a káros toxinok hígítására is szolgál.


A természetben lévő víztestekkel ellentétben az akvárium viszonylag kis mennyiségű víz. Ehhez hozzá kell tenni azt a tényt, hogy zárt rendszerről van szó, és egészen más lesz, mint a természetben élőhely. Semmi sem megy be vagy ki a tartályból, hacsak nincs keze a megvalósításában. A szűrők minden bizonnyal segítenek, de ha nem tartják karban, akkor a szűrők eltömődnek, és több kárt okozhatnak, mint hasznot. Eközben a halak továbbra is hulladékot termelnek, az el nem fogyasztott élelmiszer pusztul, és a potenciálisan káros melléktermékek lassan felhalmozódnak. Az akvárium csak akkor marad tiszta, ha időt szán a rendszeres karbantartásra. Ellenkező esetben az idő múlásával az élőhely egyre kevésbé lesz egészséges a halak számára.

A karbantartás gyakorisága

Sem praktikus, sem egészséges az akvárium minden felületének napi vagy akár heti tisztítása. Sőt, soha nem okos mindent egyszerre tisztítani. A tisztításnak a hasznos baktériumokra gyakorolt ​​hatásainak minimalizálása érdekében a telepekben gazdag területek, például a szűrő és az akvárium tisztítását lépcsőzetesen kell végrehajtani. Ha a baktériumtelepeket túlságosan megzavarják, ez megzavarhatja a nitrogén körforgását ahhoz, hogy az ammónia és / vagy nitritek tüskéjét okozza. Emiatt bölcs dolog néhány nappal a jelentős tisztítás után tesztelni a vizet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy semmi sem baj.

 • Napi
  Gyorsan ellenőrizze az akváriumot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szűrő teljes erővel működik-e, a lámpák megfelelően működnek-e, és bármilyen más felszerelése normálisan működik-e. Ellenőrizze a hőmérsékletet, hogy a megfelelő tartományban legyen-e. Számolja meg a halakat, és ellenőrizze, hogy egészségesek-e. Jó alkalom erre, amikor eteti őket, mivel kint lesznek és könnyen megfigyelhetők. Miután befejezték az evést, vizsgálja meg a tartályt, hogy fennmaradjon-e fogyasztatlan étel az alján. Ha azt veszi észre, hogy tíz perc elteltével gyakran megmarad az elfogyasztott étel, akkor csökkentse az élelem mennyiségét, amelyet minden egyes etetéskor ad a halának. Ha azt észleli, hogy az elfogyasztott étel elkezd felhalmozódni a tartály alján, használjon talaj tisztítót annak eltávolításához. Ha a vízszint leesett, töltse fel kezelt vagyszükség esetén öregített vizet .


Ez egy jó alkalom akváriumi napló indítására vagy naplózásra, ha még nem tette meg. Bár nem kell mindent rögzíteni, hasznos megjegyezni a hétköznapi ellenőrzés során a szokatlan dolgokat. Így fel tudja fogni a felmerülő trendeket. Például a fokkal történő hőmérsékleti csökkenés nem óriási dolog, de ha négy nappal egymás után csökken egy fokkal, az tipp, hogy valami nem stimmel a fűtéssel. Mindez szó szerint percek alatt megtehető, tehát nem óriási időberuházás.

 1. Számolja meg és figyelje meg a halakat
 2. A vizuális felszerelés ellenőrzése
 3. Hőmérséklet-ellenőrzés
 4. Távolítsa el az el nem fogyasztott ételeket
 5. Töltse le a vízszintet
 6. Jegyezze fel a naplóban vagy a naplóban szereplő aggályokat

 

 • Hetente / kéthetente
  Egyes szakértők a heti részleges vízcserék hívei, míg mások inkább minden második héten. Amíg rendszeresen részleges vízcseréket hajt végre pár hetente, a pontos gyakoriság nem annyira kritikus. Használjon kezelt, és ha lehetséges, öregített vizet. A pótvíznek közel kell lennie az akvárium hőmérsékletéhez. A vízcsere elvégzése előtt azonban először végezze el a többi heti és minden második hét feladatot, a részleges vízcserét hagyva utolsó feladatnak.


A másik feladat, amelyet el kell végezni egy-két héten belül, a tartály általános tisztítása. Ha néhány hetente könnyű tisztítást végez, a tartálya soha nem lesz túlságosan piszkos. Törölje le a tartály külső felületeit ammóniamentes akvárium-tisztítóval, vagy egyszerűen használjon nedves ruhát. Óvatosan rázza meg a növényeket, legyenek azok élőek vagy mesterségesek , hogy eltávolítsák a törmeléket. Kaparja el a belső üveget az algák eltávolításához, majd tartson szünetet tíz-tizenöt percig, és hagyja, hogy minden kissé leülepedjen. Amikor visszajön, finoman porszívózza az aljzatot a törmelék eltávolításához. Végül végezzen részleges vízcserét. Jegyezze fel naplójába vagy naplójába az elvégzett karbantartást, és minden szokatlant a tartályban.

 1. Törölje le a külső felületeket
 2. Rázza le a törmeléket a növényekről
 3. Kaparjuk le az üveg belsejét
 4. Szifon hordozó
 5. Részleges vízcsere
 6. Jegyezze fel a karbantartást egy naplóba

 • Havi
  A vízvizsgálatot havonta el kell végezni, hogy semmi láthatatlan ne süljön fel. Javasljuk a következő paraméterek tesztelését: pH, ammónia, nitrités nitrát. Ha algaproblémái vannak, akkor tesztelheti a foszfátokat is, hogy kiderüljön, ez része lehet-e a kiváltó oknak. Először végezzen vízvizsgálatokat a vízcsere és minden egyéb karbantartás előtt. Ha van élő növénye, ellenőrizze őket, távolítsa el az elhalt leveleket, és vágja le a felesleges növekedést.

Ezután hajtsa végre a heti / kétheti tisztítási feladatokat, majd a részleges vízcserét. Tegyen egy vödör vizet a tartályból a szűrő karbantartásához. Ha kimeríthető közeget, például aktív szenet vagy zeolitot használ , cserélje ki. Öblítse le a mechanikai közeget a vízcserétől megtakarított víz használatával. Ha a mechanikus közeg nagyon eltömődött, cserélje ki. Kerülje el az összes szűrőközeg egyidejű cseréjét. Ehelyett tartsa meg a táptalaj egy részét, hogy elkerülje a hasznos biológiai telepek túl nagy részének elvesztését. A következő hónapban kicserélheti a maradék szűrőanyagot. A mechanikus szűrőközegeket (például habot) általában csak évente egyszer vagy kétszer kell kicserélni.

 1. Vízvizsgálatok
 2. Szükség szerint vágja le az élő növényeket
 3. Heti / kétheti feladatokat hajtson végre
 4. Szűrőközeg cseréje
 5. Jegyezze fel a karbantartási és vizsgálati eredményeket egy naplóba

 

 • Időszakos
  Az ütemezett karbantartási feladatok mellett néhány dolgot szükség szerint el kell végezni. Ide tartozik az izzók cseréje évente egyszer, függetlenül attól, hogy kiégtek-e. Ellenőrizze a légszivattyú csövét és a szűrő csövét, ha van külső szűrője. Tisztítsa meg a külsőszűrő bemenetét egy szűrőkefével. Ha van élő növénye, trágyázza meg őket.
 1. Cserélje ki az izzókat
 2. Ellenőrizze és tisztítsa meg a csöveket
 3. Tisztítsa meg a szűrő szívását
 4. Trágyázzuk a növényeket
 5. Takarító felszerelés


Az akvárium karbantartása nem igényel sok felszerelést. Az azonban segít, ha kéznél van néhány speciális eszköz. A legfontosabb felszerelés egy dedikált akváriumi szülőszoba vagy vödör, és ügyeljen arra, hogy ne használja másra. Két vödör használata hasznos, de nem feltétlenül szükséges. A vödör mellett egy szifon, vízkondícionáló, algás súroló, szűrőkefe, akváriumban biztonságos üvegtisztító, puha ruha és néhány törölköző kerekíti a tisztítóanyagokat. Mindezek az akváriumi vödörben tárolhatók, hogy a nap tisztítása gyors és egyszerű legyen. Ezenkívül szükség lesz friss szűrőközegre, és ha élő növényei vannak,műtrágya és kis olló a növények levágásához.

 1. Vizesvödör
 2. Talaj tisztító
 3. Algakaparó
 4. Szűrő kefe
 5. Akváriumban biztonságos tisztítószer
 6. Tisztító kendők / papírtörlő
 7. Cserélhető szűrőanyag
 8. Olló a növények levágására
 9. Növényi műtrágya

Megfelelő Hőmérséklet Fenntartása

Az akvárium karbantartása nem csupán a tartály rendszeres tisztítása. A tartályban lévő halaknak megfelelő vízhőmérsékletet kell fenntartania. Ebben segíthetnek az akváriumi hőmérők.

Édes és Sós Vizű Akváriumok Fenntartása

Az akvárium karbantartása magában foglalja a tartály és a víz jó minőségének fenntartását is. Vásárolhat tesztkészleteket a vízkeménység, az ammónia, a nitritek, a nitrátok és az oldott oxigén mérésére az akváriumban. Rendelkezünk pótalkatrészekkel minden olyan javításra szoruló szűrőhöz vagy szivattyúhoz.

A szükséges készletek a tartály méretétől függenek, függetlenül attól, hogy van 90 literes sósvíztartálya vagy 25 literes édesvíztartálya. Fontos, hogy a megfelelő akvárium-karbantartási eszközöket használja a halak tiszta környezetének megőrzéséhez. Tudjon meg többet az új akvárium karbantartásáról, és kapjon tippeket a szűrőanyagok , az akvárium vízváltóinak és más akvárium tisztítóinak rendszeres használatáról.

Általános Tartálykarbantartási Tippek

A megfelelő pH-szint fenntartása és a hulladék eltávolítása érdekében havonta legalább egyszer meg kell változtatnia az akvárium vízének 20-25% -át. Annak érdekében, hogy a keze száraz legyen, amíg tisztít, néhány háziállat-szülő mágneses haltartó tisztítót használ. Akár hordozóporszívó megoldásokat is használhat az aljzat törmelékének tisztítására a kavics eltávolítása nélkül.

Keressen bátran bennünket akvárium építés, felszerelés, karbantartás témában, illetve, hogy milyen halat válasszon! Élő halat üzletünkben tud vásárolni! További információ elérhetőségeinken!

Tovább