Szűrés
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
  • tacskó
  • perzsa macska
  • szakálas agáma
  • hullámos papagáj stb.
Termék státusza

Terrárium párásító

14 módszer a megfelelően párás terrárium létrehozására

Tovább

Terrárium párásítás legfontosabb pontjai

Számos trópusi és vízi hüllő és kétéltű ember számára elengedhetetlen a terrárium optimális páratartalmának megőrzése. Ezeket a 14 tippet használva „páramentesítse” a páratartalmat.

1. Csak az üveg

Az üveg burkolatok segítenek a terrárium páratartalmának megtartásában. A legtöbb terrárium nagyszerű szellőzést biztosít, de alacsonyabb páratartalom árán.

2. Válaszd a Porózus talajt

A talaj választása nagyban megváltoztatja a páratartalom fokát. Vannak olyan szubsztrátumok, amelyek  nagy mennyiségű nedvességet szívnak fel, lassan engedve azt ki a terráriumba. Kerülje a nem porózus talajokat, például a homokot vagy a zúzott diót.

3. Gondolkozz mélyen

A ketrecben a mély talaj kialakítása megakadályozza, hogy még a trópusi környezetben se száradjon ki gyorsan a talaj. 

4. Keverd össze a talajt

A talaj heti egyszeri keverése lehetővé teszi, hogy a tartály alján a nedvesség tetejére kerüljön, és lehetővé válik a száraz talaj rehidratálása. Ha a talaj túlságosan kiszáradt, adjunk hozzá kevés vizet és keverjük össze. Ügyeljen arra, hogy a talaj ne mocsarasodjon, mivel ez a tartályt a penész és baktériumok táptalajává teheti. 

5. Adj hozzá a mohát

Van néhány moha típus, amely a talajhoz adva növeli a talaj folyadék felszívó képességét, így könnyebbé teszi azt. Keverje össze az erdei mohákat, vagy rétegekben adja hozzá a talaj tetejére, hogy szimulálja a természetes erdei talajt.

6. Gyakori ködölés

Rendszeresen kösd be a tartályt, különös figyelmet fordítva a száraz területekre. Általában a napi 2-3 alkalommal történő párásítás elegendő ahhoz, hogy még a legérzékenyebb hüllők is elégedettek legyenek.

7. Válassz nagy víztartályt

Ha észreveszed, hogy az állatok víze éjszaka kiszárad, növeld a tál méretét. Számos hüllő és kétéltű, például a békák, élvezik a túlméretes fürdőhelyet. Vigyázzon, hogy az állat továbbra is kiléphessen a tálból a pihenőhelyre; A fulladás mindig veszélyes - különösen a fiatal hüllőknél.

8. Válassz egy speciális terráriumot

A Ferplast terráriumok csodálatos páratartalom-szabályozást biztosítanak az elülső szellőzésükkel és a felső szűrővel. Ne felejtse el, hogy döntő fontosságú a keresztirányú huzat tartása a tartályban. Ha a tartály teljesen bezáródik, a levegő stagnál, és a penész problémát jelent a tartályban. Egyes fajok, például a kaméleonok, extra szellőztetést igényelnek.

9. Ellenőrizd a hőmérsékletet

Ha az izzók túl melegek, a tartály túl gyorsan kiszáradhat. Ezzel szemben, ha a hőmérséklet túl alacsony, a talajból származó nedvességnek nincs esélye elpárologni. Egyeztesse a hőmérsékletet az állat ideális hőmérsékleti küszöbével.

Győződj meg arról, hogy van pontos hőmérője és hidrométere , hogy a páratartalom és a hőmérséklet mellett is tartson.

10. Szerezz be egy ködrendszert 

Ha nincs időd rendszeresen permetezni a tartályt, fektessen be ködrendszerbe. Az állat igényeitől függően több típusú rendszer létezik. Néhány rendszer egy vízesésbe van zárva, amely ivóvizet és nedvességet biztosít, míg más rendszerek a tartályon kívül vannak, és ködöt pumpálnak a terráriumba. 

11. Helyezd át a tartályt

Ügyeljen arra, hogy tartálya ne legyen közvetlenül egy ablak mellett vagy hő- / légkondicionáló szellőzőnyílás alatt. A légáramlás növekedése nagyon gyorsan kiszáraítja a terráriumot.

12. Hozz létre egy nedvességi mérőt

Ha nem akarsz befektetni a ködrendszerbe, akkor egy másik módszer a természetes talajnedvesség-gradiens létrehozása hidrogömbök segítségével. Ezek természetes agyaggolyók, amelyek sok vizet felszívnak, és megfelelő felületet biztosítanak a hasznos baktériumok számára, amelyek elősegítik a tartály tisztítását. A golyók 2 ”-os rétege a tartály alján úgy működik, mint egy földalatti vízi út, amely nedvességet biztosít a ketrecben. Ha a vízgömb réteget hálóval, majd a szokásos hordozóval fedjük le, megakadályozva, hogy a talaj kiszivárogjon a golyókba. Egy kis finomítás után ez a technika nagyon jól működik, és nagyon kifizetődő lehet.

13. Adj hozzá élő növényeket

Az élő növények terráriumba helyezése elősegíti a tartály természetes páratartalmának növekedését. Ezt meg lehet tenni a legtöbb tartályméretben, de minél nagyobb, annál jobb, hogy ne zsúfoljuk túl az állat terét. Ha nem toxikus növényt választasz, végezz el kutatást, hogy megbizonyosodj arról, hogy a legmegfelelőbb-e a tartályához és a hüllődhöz.

14. Cseréld ki a talajt

Egyes esetekben a talaj (különösen az ültetvénytalaj) öregszik és nem szív fel annyi vizet, mint egy ponton. A talaj cseréje lehetővé teszi a páratartalom növelését és a tartály megtisztítását

Reméljük sikerült segítenünk, hogyan alakíts ki megfelelő páratartalmat az új vagy meglévő terráriumodban.
Nézz körül terrarisztika kategóriánkban, hogy megteremtsd az ideális környezetet kedvenc hüllődnek!
Tovább