Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Milyen a jó és a rossz kalitka, avagy mit kerüljünk?

madár
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.03.02 14:01
Milyen a jó és a rossz kalitka, avagy mit kerüljünk?

A díszmadarak számára az egyik legfontosabb eszköz, ami a mindennapi életükhöz szükséges, az a kalitka. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyet szerzünk be a számukra, hiszen vannak olyanok, amelyeket javasolnak a szakemberek, míg másokat jogszabály tilt be. De akkor milyen megfelelő kalitka?

Amit tiltanak

Az elmúlt években jogszabályban tiltották be a kör alakú akváriumokat, a kör alakú kalitkákkal egyetemben. Ez nem véletlen, mivel egyetlen élőlénynek sem tesz jót, ha nincs az élőhelyén egy sarok, ahova ha veszélyt érez, akkor behúzódhat. Emellett a madarak függőleges és vízszintes repülése miatt a kör alakú kalitka meglehetősen kényelmetlen és balesetveszélyes. Az előbbiek közül is a vízszintes repülés jellemzőbb, így egy kör alakú kalitkában könnyen összetörik magukat, legyen az bármilyen dekoratív és minden lakásba illő darab.

Ugyanígy tilos a madarak számára szánt kalitkát különféle, egészségre ártalmas anyagokkal bevonni, mivel ha azt a csőrükkel lekoptatják, akkor könnyen egészségkárosodást okozhat. Ugyancsak nem érdemes használtan vásárolni kalitkát az új madarunknak, mivel nem tudhatjuk, hogy azt mivel kezelték, vagy esetleg az előző lakójának milyen esetleges betegsége volt. Ez mind egészségügyi kockázatot jelent a mi madarunkra nézve.

Ezt válasszuk, avagy a megfelelő kalitka

Ahogy arról már egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk, nem létezik túl nagy kalitka, csak túl kicsi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szárnyas minden igényét kielégítő méretű darabot válasszunk, és ne a kiskori méreteit vegyük alapul. Az ideális kalitka mérete vízszintesen magasabb, mint függőlegesen, azaz szinte egy téglalap alakú röpdét kell elképzelnünk. Ez ideális a madarak repülési szokásaiból következően, de ha azonos magasságú és szélességű a kalitka, az sem probléma, csak minél nagyobb területű legyen.

Ha élethosszig tartó kalitkát szeretnél, akkor érdemes rozsdamentes acélból készült változatot választani, aminél bár a rozsdára nem kell számítani, ettől függetlenül folyamatos ápolást igényel. Ennél a típusnál, amennyiben javításra szorul, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Madárkalitkák nagy választékban!

A könnyű tisztíthatóság érdekében érdemes levehető tálcájú kalitkát választani, Vagy ha erre éppen nincsen lehetőség, akkor törekedjünk a kihúzható tálcás kivitelre. Ez nagy segítséget jelent, mivel így elegendő csak kiönteni a kukába a lent összegyűlő szemetet, majd esetleg igény esetén lemosni az alomtálcát.

Mivel a madarak alapvetően hullatják a tollukat és előszeretettel hordják szét a magokat, így semmiképp sem szabad arra számítani, hogy egy kalitkában nem keletkezik rumli. Az sem mindegy, hogy hogyan záródik a kalitka, hiszen míg egy hullámos papagáj vagy egy kanári nem fog kijönni egy sima záródásúból, addig egy kakadu vagy egy ékfarkú arapapagáj könnyedén kinyitja azt. Ebben az esetben bonyolultabb zárra van szükség ahhoz, hogy benntartsa a kis szabadulóművszeket.

Tehát egy szó mint száz, semmiképp sem szabad kör alakú kalitkát vásárolni, ezért nézz szét kínálatunkban, és találd meg a te madaradhoz illőt! Ha elbizonytalanodtál, vagy mégsem találtad meg a számotokra ideális darabot, akkor keress minket bizalommal elérhetőségeinken, kollégáink nagyon szívesen segítenek a döntésben, hogy kedvenced boldog madár lehessen!

Ezeket olvastad már?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka
21
Máj

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Mindenkinek más az optimális madárketrec
30
Aug

A legtöbb madár, amit díszállatként tartanak, ketrecben él. Mivel minden szárnyasnak nagy a mozgásigénye, így egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is ez a madárketrec. De akkor milyen az ideális méret?

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk
24
Aug

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.

Madárfészek otthon és a természetben
17
Márc

Te tudod, hogy miért építenek fészket a madarak? Persze mindenki számára logikus, hogy a költés folyamán nagy szükség lesz madárfészekre és a biztonságra, amit az nyújt a kicsinyek számára. Mégis, aki látott már madárfészket, tudja azt, hogy minden madár különféle módszerrel, alapanyaggal és formával készíti el ezt a fontos helyet.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
49 999 Ft
68 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 49 999 Ft/db
-23%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 6 db
Kedvencekhez
Ferplast Rekord 1 madár kalitka
Ferplast Rekord 1 madár kalitka
Ferplast Rekord 1 madár kalitka
9 999 Ft
12 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 9 999 Ft/db
-12%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Ferplast Rekord 3 Fekete madár kalitka
Ferplast Rekord 3 Fekete madár kalitka
Ferplast Rekord 3 Fekete madár kalitka
Ferplast Rekord 3 Fekete madár kalitka
21 999 Ft
24 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 21 999 Ft/db