Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk

papagáj
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.08.24 15:02
A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.



Madarak a kalitkában

Manapság igencsak sokféle madarat lehet tartani otthon. Hiszen nincs meghatározva, hogy papagájt szeretnél tartani, esetleg kanárit vagy épp valami nagyobb testű egzotikus madarat. Akármelyikről is legyen szó, vannak dolgok, amikre minden esetben szükség lesz. Pontosan ilyenek a kalitka, a madáretető, a madáritató, valamint a különböző játékok, amikkel szívesen töltik az időt a szárnyasok. A kalitka mérete általában függ a madarak számától, az etető kialakítása maximálisan szubjektív, de az nem mindegy, hogy milyen madáritatót választunk nekik.

A leginkább kedvelt a kalitkára rögzíthető önitató. Használata roppant egyszerű, hiszen nincs más dolga a madárnak, mint odaszállni és odaállni az itató mellé, majd inni belőle. Arra nagyon kell ügyelni, hogy lehetőleg minden nap cseréljük a vizet, hiszen ki vágyik arra, hogy poshadt vizet igyon?! Egy jó minőségű madáritató mindenképp szétszedhető, hiszen nem mindegy, hogy hogyan kell utántölteni. Arról nem is beszélve, hogy mindenképp olyan anyagból kell készüljön, ami nem válik ki a vízbe, és ha esetleg a madár megcsipkedi, akkor sem okoz semmilyen egészségügyi problémát.

madár itatás

Madáritató kültéren

Ahogy az ember elkezdett madarat tartani, úgy kerültek előtérbe a vadon élő társaik is. A kültéri madarak is igénylik a gondoskodást, hiszen azok, amik itt maradnak télire is, óhatatlanul is számítanak az ember segítségére. Éppen ezért születtek meg az első madáretetők, amiben olyan eledeleket helyezhetünk el, ami fontos táplálékul szolgálhat a különféle apróságoknak.

Nincs ez másként a vízzel sem, hiszen sok esetben nem találnak friss vizet az iváshoz. Alapvetően külön kell választanunk a madáritatóként, illetve a madárfürdetőként használt tárgyakat és a belekerülő vizet.

Ez azért kiemelkedően fontos, mert a madáritatók esetében olyat kell választani, amibe a szárnyas jó eséllyel nem tud belelépni. Ez azért lényeges, mivel ha esetleg ürülékkel szennyezett a lába, akkor az a vízbe kerül, és biztosan nem fog belőle inni. Tehát ebben az esetben a madáritató nem érte el a célját, hiszen nem használják. Éppen ezért célszerű egy hasonló itatót választani, mint amilyen a ketrecre szerelhető önitató. Ha inkább egy szélesebb tálban gondolkodunk, akkor a legjobb, ha maximum 5-7 centiméter mélységű, mert ami annál mélyebb, abba könnyen belefulladhat egy kis testű madár.

Ha inkább madárfürdetőt szeretnék létesíteni, akkor ennél is az 5-7 centiméteres magasság a mérvadó a már fent olvasott indok miatt. Az is roppant fontos, hogy lehetőleg minden nap cseréljük benne a vizet, de legalábbis mindig töltsük után az elhasznált vagy elpárolgott folyadékot. Amennyiben mélyebb a tál, ami fürdetőként szolgál, akkor jó megoldás lehet, ha egy egyenetlen követ teszünk az aljába, amire a madár rá tud szállni anélkül, hogy elsüllyedne.


Bár kínálatunkban elsősorban beltéri madarakkal és azok szükségleteivel foglalkozunk, így madárfürdetőt nem fogsz találni, de mindenképp javasoljuk, hogy nézz körül, mert számos érdekességre bukkanhatsz nálunk, vagy keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

A madárhomok előnyei és hátrányai
25
Szept

Mire használjuk a madárhomokot? Miért hasznos, ha van a kalitkában? Alom vagy táplálékkiegészítő?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka
21
Máj

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Mi alapján válasszunk madárkalitkát?
08
Márc

Honnan tudhatod, hogy milyen kalitkára lesz szükséged, ha megérkezik a várva-várt szárnyas kedvenced? Kalitka lesz vagy röpde?

Mindenkinek más az optimális madárketrec
30
Aug

A legtöbb madár, amit díszállatként tartanak, ketrecben él. Mivel minden szárnyasnak nagy a mozgásigénye, így egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is ez a madárketrec. De akkor milyen az ideális méret?

Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 ml
1 190 Ft
Egységár: 2 380 Ft/l
-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
800 g
1 790 Ft
1 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 238 Ft/kg