Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mindenkinek más az optimális madárketrec

papagáj
Szűrés törlése
kedvence.hu
Mindenkinek más az optimális madárketrec

A legtöbb madár, amit díszállatként tartanak, ketrecben él. Mivel minden szárnyasnak nagy a mozgásigénye, így egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is ez a madárketrec. De akkor milyen az ideális méret?


 

Itt a méret a lényeg 

Ha felmerül a kérdés, hogy mekkora az ideális madárketrec, akkor az egyik reális válasz az, hogy akkora, amekkorát az adott helyen tárolni tudunk. Ez persze korántsem biztos, hogy megfelel a madár méreteinek, de egy igen fontos szempont.

 

A következő lényeges kritérium a madár mérete. Gondoljunk csak bele, egyáltalán nem mindegy, hogy egy katalinpapagájnak vagy egy arapapagájnak keresünk lakhelyet. Nem is beszélve arról, hogy még ezeknél is akadnak jóval nagyobb méretű szárnyasok. Természetesen az sem mindegy, hogy hányan laknak az adott madárketrecben. Pont ezek miatt nem lehet kijelenteni ha azt, hogy mekkora is az ideális méret, de azért megpróbálunk egy kis támpontot adni. 

 

Az sem mindegy, hogy mikor kerül hozzánk a madár, hiszen amennyiben kiskorában, akkor a felnőtt méreteihez kell viszonyítani a röpde méretét. Ha utánajárunk és tudjuk, hogy mekkora is lesz, akkor már könnyedén be tudjuk lőni a megfelelő méretet. Persze az sem mindegy, hogy a madár milyen életmódot él a természetben. Ha nagyobb a mozgásigénye, akkor célszerű nagyobb madárketrecet választani, amennyiben egy picit lustább, akkor talán egy kisebb is megfelel. 

 

madárkalitkák a Ferplastól

 

Madár és madár között is van különbség

Nagyon fontos szempont az is, hogy hány madár él együtt egy bizonyos kalitkában. Ez azért lényeges, mert ahány madár, annyiszorosa az igény az átlagosnak. Tehát ha több kis madarunk van, az ugyanolyan helyigényes, mint egy nagyobb. A megfelelő méretű madárketrecet beszerezhetjük állatkereskedésben, ezzel foglalkozó webáruházban, vagy épp készíthetjük magunknak is. Szerencsére ez sem túl bonyolult, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten az adott helyre szabhatjuk. 

 

Amennyiben inkább webáruházban vásároljuk meg, akkor egy komplettebb és összetettebb madárketrecet kapunk, hiszen minden szükséges eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy csak be kelljen költöznie az új lakójának. Ezek általában egy ülőrúd, etetőtál, önitató, valamint felszereltségtől függően esetleg játék. 

 

Ha egy nagyobb mozgásigénnyel rendelkező madarat választottunk, akkor könnyen előfordulhat az, hogy nem elegendő számára a kalitkában megtehető távolság, így igényli azt, hogy napközben kiengedjük pár órára. Ez nagyban azon múlik, hogy mennyi időnk van naponta a madárral való foglalkozásra. A legjobb, ha csak akkor vállalunk be háziállatot, ha elegendő idővel rendelkezünk, vagy ha nem, akkor a madarak esetében a legjobb, ha választunk mellé egy barátot. Manapság a legnépszerűbbek a hullámos papagájok, valamint a kanárik, de alig maradnak el mögöttük a katalinpapagájok, amiket a nimfapapagájok, arapapagájok, végül pedig a rozellák és a kakaduk követnek. Vannak természetesen meglehetősen drága madárfajok is, amelyeknél külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy mekkora és milyen kalitkába kerülnek.

 


Ha elvesztél volna a kínálatban, akkor keress minket elérhetőségeinken, hogy garantáltan megtaláljuk a kedvenc szárnyasod számára a megfelelő madárketrecet. De addig is nézz körül nálunk, és olvasd el az idevágó bejegyzéseinket!

Ezeket olvastad már?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Mi alapján válasszunk madárkalitkát?

Honnan tudhatod, hogy milyen kalitkára lesz szükséged, ha megérkezik a várva-várt szárnyas kedvenced? Kalitka lesz vagy röpde?

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.

Madárfészek otthon és a természetben

Te tudod, hogy miért építenek fészket a madarak? Persze mindenki számára logikus, hogy a költés folyamán nagy szükség lesz madárfészekre és a biztonságra, amit az nyújt a kicsinyek számára. Mégis, aki látott már madárfészket, tudja azt, hogy minden madár különféle módszerrel, alapanyaggal és formával készíti el ezt a fontos helyet.

-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
45 999 Ft
68 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 45 999 Ft/db