Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

madár
Szűrés törlése
kedvence.hu
Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!


Azt azért mindenképp tartsd szem előtt, hogy a tollasoknak speciális igényeik vannak. Hogy miért mondjuk ezt?

Míg egy kutya és egy macska könnyedén a tudtodra adja, hogy valami nem tetszik vagy épp problémája van, addig a csőrösöknél ez jóval bonyolultabb.

 

 

A kalitka a legfontosabb

Természetesen egy madár befogadásához az első és legfontosabb, hogy olyan helyet alakítsunk ki számára, ahol biztonságosan és eleget repülhet. Így egy nagyobb kalitka elengedhetetlen kelléke a felelős madártartásnak. Annak függvényében, hogy mire van lehetőségünk, alaposan át kell gondolni a kalitka méretét. Ha naponta legalább 1 órát tudunk biztosítani a madárnak arra, hogy kedvére repkedjen a lakásban, akkor nem kötelező az óriási röptér, de amennyiben ez nem megoldható, akkor igenis egy, az átlagosnál jóval nagyobb darab kell.

Madár kalitka

Kalitkát vásárolhatunk készen, de akár magunk is elkészíthetjük, de akkor nagyon kell figyelni, hogy mindenképp olyan anyagból készüljön, ami nem tesz kárt a madárban. A legjobb, ha egy lecsatolható, könnyen tisztítható aljú darabot választunk, mivel így nagyban megkönnyíthetjük a saját életünket.

 

Etető és madáritató, azaz ami mindig kell

A kalitkákhoz általában szériatartozék egy etetőtál, de az itató nem minden esetben képezi a szett részét. Nagyon fontos, hogy míg az etetőtál lehet bármilyen formájú és anyagú, ami biztonsággal alkalmazható, addig a madáritatók esetében ez nem annyira rugalmas.

Madár etető tál


A legjobb madáritatók közé tartoznak az úgynevezett önitatók. Ezeket a könnyű rögzítésük miatt szeretik leginkább a tulajdonosok, arról nem is beszélve, hogy könnyű őket utántölteni és tisztítani. Mivel a többséget el sem kell mozdítani, elég csak kidönteni a kalitka oldaláról, így a madarak sem idegenkednek tőle.

A madáritatók vizét minden nap cserélni kell. Ahogy mi sem szeretünk állott, poshadt vizet inni, úgy a madaraink sem erről híresek. Legalább 2-3 naponta alaposan mossuk ki a madáritatókat, hogy mindent megtegyünk csőrös barátaink egészségéért.

 

A nyár öröme: a fürdés

A nyár közeledtével nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szárnyasok igen kedvelt elfoglaltsága a fürdés. Na nem úgy, mint nekünk, de igenis igénylik a gyakori fürdőzést. Vannak, akik ezt egy spricni segítségével oldják meg, míg mások egy sekély tálat helyeznek a kalitkába.

Madárfürdető

Ennek nagy előnye, hogy bár kényelmesen beletotyoghat a madár, mégsem tud belefulladni. Madáritatók tekintetében pont ezért sem jó választás a tálas megoldás, mivel a madarak szinte azonnal inkább fürdésre fogják használni és nem pedig a szomjukat oltani.

Az pedig nem meglepő, hogy amibe előzőleg belegyalogolnak, esetleg az ürülékkel szennyezett lábukat is beáztatják, abból biztosan nem fognak inni.

Felszerelt madarkalitka

 

Ezért mindenképp javasoljuk madáritatók tekintetében az ülőrúd mellé helyezhető önitatók beszerzését. Az ülőrudakat pedig érdemes tetszőlegesen, de mégis szellősen elhelyezni. Arra azért figyeljünk, hogy ne a kalitka közepére tegyük őket, hogy legyen a madárnak elegendő helye a repülésre.

 Madarak ülőrúdon

Érdekelnek a különböző kalitkák és madáritatók?

Szerencsére a legjobb helyen jársz, hiszen kínálatunkban mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet egy boldog és kiegyensúlyozott madár tartásához! Ha mégis elbizonytalanodnál, keress minket bátran, vagy olvasd el bejegyzéseinket a témában!

Ezeket olvastad már?

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.

Madárfészek otthon és a természetben

Te tudod, hogy miért építenek fészket a madarak? Persze mindenki számára logikus, hogy a költés folyamán nagy szükség lesz madárfészekre és a biztonságra, amit az nyújt a kicsinyek számára. Mégis, aki látott már madárfészket, tudja azt, hogy minden madár különféle módszerrel, alapanyaggal és formával készíti el ezt a fontos helyet.

Minden szárnyasnak fontos: a madáreleség

Itt a hideg időszak, amikor a madarak nem találnak a természetben eleséget, így pedig a mi segítségünkre van szükségük. Készíthetünk otthon madáreleséget, de akár egy megbízható webáruházban is beszerezhetjük azt. Lássuk, hogy mit tudunk a madarak téli etetéséről és a madáreleségről.

Mindenkinek más az optimális madárketrec

A legtöbb madár, amit díszállatként tartanak, ketrecben él. Mivel minden szárnyasnak nagy a mozgásigénye, így egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is ez a madárketrec. De akkor milyen az ideális méret?

-23%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
1 999 Ft
2 590 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 999 Ft/db
-40%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 11 db
Kedvencekhez
Űrtartalom
0,5l
1 299 Ft
2 160 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 299 Ft/db
-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
1 499 Ft
1 790 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 499 Ft/db
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 ml
1 190 Ft
Egységár: 2 380 Ft/l