Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!


 

Kicsi akváriumok

Az akváriumok mérete sok mindent meghatároz, leginkább azt, hogy milyen és hány darab halat fogunk tudni benne tartani. Persze az is kérdés, hogy szeretnénk-e benne halakat látni. Aki rutinos Kedvence.hu látogató, az minden bizonnyal találkozott már a nano akváriumokról szóló bejegyzésünkkel, amiben ismertetjük ezeket az izgalmas élőhelyeket.

Egy kicsi akvárium ugyanolyan szép lehet, mint egy nagy, mivel a legtöbb dolog a tisztaságon és a dekoráción múlik. Amennyiben igényesen és szellősen van berendezve egy kicsi akvárium, akkor az ember nem is a méretére figyel, hanem a harmóniára, ami abban uralkodik. Halak tekintetében természetesen egy kisebbe sokkal kevesebb fér, mint egy nagyba, de ha jól vannak kiválasztva, akkor fel se tűnik a mennyiségi különbség. Kicsi akváriumba nem érdemes szapora és gyorsan növő halakat választani, mivel vagy kinövik az élőhelyüket, vagy egymást kezdik el bántani, esetleg megenni. Mindenesetre egy kicsi akvárium nagyon jó kezdésnek, mivel adott esetben nem kell nagy víztömeget mozgatni egy esetleges vízcsere során. Akár gyerekeknek is kiváló, ha meg szeretnénk tudni azt, hogy alkalmasak-e már egy akvárium gondozására.

Egy kicsi akvárium esetén ugyanúgy szükség van levegőztetőre, szűrőre, világításra és minden másra, ami egy nagy esetében szintén alapkövetelmény. Így, ha valakinek a spórolás a fő szempont, ami miatt nem mindegy, mekkorát választ, akkor ezekkel kell számolni, azaz jelentősen nem fog kevesebbe kerülni. Mivel egy kicsi akváriumban egyáltalán nem kötelező halakat is tartani, így akár létre lehet hozni egy nano akváriumot, vagy éppen garnélákat is lehet benne tartani. Egy kicsi akvárium továbbá tökéletes keltetőhely, hiszen ha egy hal a nagyobbak között szüli meg a piciket, akkor könnyen eledellé válhatnak az újszülöttek.

mekkora akváriumot válassz

Nagy akvárium

Egy nagy akvárium kialakítása jóval több munkával jár, mint egy kicsié. Mivel nemcsak a méretét tekintve nagyobb, de ebből kifolyólag a benne élő halak száma is jelentősen megemelkedhet. Ide már bárki választhat szapora vagy épp nagyobb csoportokban élő halakat, mivel nemcsak elférnek, de jól is mutatnak. Egy kicsi akváriumnak a tisztán tartása is jóval egyszerűbb, mint egy nagyé, mivel ez utóbbi esetében egy részleges vízcsere is több órát vehet igénybe. Arról nem is beszélve, hogy az akvárium méretéhez kell igazítani a szűrőt, sőt a világítás sem lehet akkora, mint egy kicsinél, így természetesen jóval kevésbé költséghatékony. Egy méretes akváriumban sokkal több dekorációs elem is elfér, így könnyedén kialakítható néhány búvóhely, amit a halak előszeretettel vesznek birtokba.

Míg a kicsi akvárium esetében korlátozott a halak mérete és darabszáma, addig egy nagyban akár vitorlásokat vagy éppen diszkoszhalat is tarthatunk.

Ha még nem találtad meg a számodra megfelelő méretű akváriumot és a hozzá tartozó felszereléseket, akkor mindenképp nézz körül az akvarisztika fül alatt. Ha pedig még mindig bizonytalan vagy, akkor keress minket elérhetőségeinken, kollégáink nagyon szívesen válaszolnak minden kérdésedre.

 

Ezeket olvastad már?

Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?

Ki ne gondolt volna még arra, hogy egy szépen berendezett akvárium milyen jól is mutatna a lakás bizonyos pontján?

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.

Hogyan induljunk el, avagy akvárium kezdőknek

Senki nem születik profinak, így mai cikkünkben egy kis segítséget nyújtunk abban, hogy kezdőknek milyen akváriumban érdemes gondolkodni.

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 299 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 299 Ft/db