Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.


Az akvárium paraméterei

Az egyik nagyban meghatározó tényező az akvárium legfontosabb tulajdonságai. Nem mindegy, hogy mekkora, hol helyezkedik el, milyen a formája és természetesen hogy mik vannak benne. 

  • Méret és forma 

Méret tekintetében nem azt kell meghatározni, hogy hány literes akváriummal van dolgunk, hanem arra kell koncentrálni, hogy hány darab halnak nyújthat kellemes életteret. Ha az akvárium zsúfolt, akkor a halak nem érzik benne jól magukat, hiszen nem rendelkeznek az életükhöz szükséges térrel, így gyakorivá válik a harc. Ez azért is fontos, mert amikor a halak kicsik, akkor az ember óhatatlanul is elkezdi felhalmozni őket, hogy jobban mutassanak. Ezzel csak az a probléma, hogy a halak elkezdenek nőni, az akvárium pedig kicsivé válik ennyi növésben lévő egyednek. Az akváriumi halak többnyire nem nőnek igazán nagy méretűre, de mi egészen más szemszögből látjuk a teret, mint ők. Míg számunkra egy 400 literes akvárium óriásinak tűnik, addig számukra sokkal kisebb, mint a természetes élőhelyük. 

 

Az akvárium formája sem mindegy, hiszen a kör alakú darabok használata tiltott, de ezenkívül sem mindegy, hogy lapos vagy magas élőhelyről beszélünk-e. Mindkét variációt más és más halak kedvelik, hiszen nem mindegy, hogy milyen úszási formához milyen akváriumot választunk. A magasabb akváriumok mutatósak, de ettől függetlenül kevés halfaj kedveli igazán. Leginkább a vitorlások, a gurámifélék és a diszkoszhalak preferálják ezt a típust. A lapos akváriumok pedig a dániók és a márnák esetében jó választás.

halak együtt az akváriumban

 

Akvárium: halak és a dekoráció

Nem mindenki esküszik rá, de a különböző dísznövények és dekorációk elengedhetetlen kellékei egy kiegyensúlyozott akváriumnak. Mivel minden halnak szüksége van egy kis magányra és saját területre, így szinte elengedhetetlenek a dísznövények, amiket az akváriumi halak ügyesen fel is osztanak egymás között. Sőt, az még jobb, ha különböző dekorációs elemek is vannak, mert úgyis csak az a hal megy bele egyik-másik elembe, amelyik befér. Éppen ezért, mielőtt betelepítjük az akváriumot bizonyos halfajokkal, mindenképp tanulmányozzuk azt, hogy miket is kedvelnek. Sőt, amennyiben új halak érkeznek, célszerű egy minimális átrendezést eszközölni az élettéren, hogy egy kicsit máshogy legyenek a határok. 

 

Akváriumi halak tekintetében a legjobb, ha egészen kiskorban kerülnek hozzánk, mivel ebben az esetben könnyen szocializálódnak és elfogadják az új helyüket. Különösen igaz ez más halakra is, így a legjobb, ha nem felnőtt vagy idősödő halat választunk újként. Sok hal agresszívabb lesz idős korára, és ezt mindenképp figyelembe kell venni, hiszen ebből és akár a méretbeli különbségekből is adódhatnak problémák. 

Arra érdemes még figyelni, hogy úgy kell összeválogatni a halakat az akváriumba, hogy azok egyike se legyen akkora, hogy beleférjen a másik szájába. 


Ha kérdésed lenne, vagy elakadtál a vásárlás során, keress minket bátran elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

A betta hal tartásáról dióhéjban

A szép, különleges színe miatt szeretne betta hal tartásába fogni?

A legnépszerűbb akváriumi halak

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

Az édesvízi díszhalak fajtái

Mikor úgy döntünk, hogy halat szeretnénk tartani, akkor előtte ideje átnézni az alapvető tudnivalókat az akvarisztikával kapcsolatban.

Halak szállítása de hogyan? Ha így csinálod, neked is sikerül.

Új lakásba költözöl vagy csak a barátodtól kaptál néhány ficánkát, de nem tudod hogy szállítsd a halaidat? Cikkünkből megtudhatod, hogyan szállíthatod őket biztonságban.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 299 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 299 Ft/db