Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hogyan induljunk el, avagy akvárium kezdőknek

akvarisztika
rák
növényápolás
Szűrés törlése
kedvence.hu
Hogyan induljunk el, avagy akvárium kezdőknek

Senki nem születik profinak, így mai cikkünkben egy kis segítséget nyújtunk abban, hogy kezdőknek milyen akváriumban érdemes gondolkodni.


Mikor egy szép akváriumot látunk, automatikusan a szépségére, tisztaságára, a halak sokszínűségére figyelünk fel. Nem gondolunk bele, hogy mennyi munka és apró lépés áll mögötte, amitől szép és ápolt lesz az akvárium. Természetesen senki nem születik profinak, így mai cikkünkben egy kis segítséget nyújtunk abban, hogy kezdőknek milyen akváriumban érdemes gondolkodni.

Egy ilyen elem nem csak egy díszítő eleme az otthonunknak. Egy új dimenzió, egy betekintés egy új létformába. A víz alatti élet mindig is vonzotta az embereket, így előszeretettel tartunk halakat, gyönyörködünk bennük, és csodálkozunk el újra azon, hogy milyen csodálatos is a természet. Persze ebben nekünk is részünk lehet, ha figyelmesen és alázattal követjük a fontos tanácsokat, melyek segítik a kezdő akvaristákat.

akvárium kezdőknek

Az akvárium kiválasztása kezdőknek

Elsőként mindenképp az akvárium kiválasztásával kell kezdeni. A legfontosabb ajánlás, hogy semmiképp ne legyen gömb alakú az akvárium, mert az nem tesz jót a halaknak. Tehát meg kell találni azt a méretet, ami még elfér az otthonunkban, és a halaknak is elegendő teret ad. 

Ehhez persze hozzátartozik, hogy ne akarjuk túlzsúfolni az akváriumot, azaz ne felejtsük el, hogy ez egy élettér a halak számára. Ha túl sok és különböző halat zsúfolunk az akváriumba, azzal jelentősen megrövidítjük az életüket, és kényelmetlen otthont nyújtunk nekik.

Akvárium kezdőknek blog

Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több

Az akvárium elhelyezésekor mindenképp tartsuk szem előtt a következőket:

  • Lehetőség szerint minél távolabb kerüljön az akvárium a különböző zajforrásoktól, valamint minden mástól, ami hanghullámokat bocsát ki, mert az zavarhatja a halakat..
  • Amennyiben van akkora a szoba, hogy ne kerüljön az akvárium közvetlenül a fűtőtest közelébe, akkor oldjuk meg, mert az felmelegítheti a vizet, ami nem feltétlenül célunk.
  • Ha lehet, kerüld a közvetlen természetes fényt is, mivel az szintén a víz melegedését idézi elő, és nem mellékesen algásodást okoz.

Az akvárium berendezésének a kiválasztása is elsődleges, hiszen nem árt tudnunk, hogy milyen aljzatot választunk majd, milyen növényeket szeretnénk beletenni, de azt sem, hogy milyen hátlappal dekoráljuk azt. Igaz, a háttér kifejezetten az esztétikát szolgálja, de nagyon sokat tehet a harmonikus akvárium érdekében. 

A színezett aljzat csak látványelem, nem befolyásolja annak életét, ezért ha éppen lila kavicsot szeretnénk, annak sincsen akadálya. Ettől függetlenül fontos, hogy mindenképp figyeljünk a halak igényeire a kiválasztásnál. Az aljzattal részletesen foglalkoztunk egy új bejegyzésünkben.

Növények és halak kiválasztása

Az akváriumba kerülő növények tekintetében is elég sokrétű a felhozatal, attól függően, hogy mi az, ami tetszik, jó néhány közül válogathatunk. A legnépszerűbbek közé tartozik a fodros vízikehely és tündérhínár is. Ezek között jól el tudnak bújni a halak és dekoratívak is. 

Mindenképp be kell szerezni még víztisztító készüléket, hálót, lámpát és természetesen levegőztetőt is. 

Első halaknak mindenképp olyat érdemes választani, ami mutatós, mondhatni igénytelen, és emellett gyorsan is szaporodik. Ezeknek megfelelnek a guppik, szifók és neonhalak egyaránt. 

A guppik rendkívül alkalmazkodóképesek, jól viselik a környezetváltozást és rendkívül szaporák. A szifók vidám narancs színüknek köszönhetően vidámmá teszik a látványt. Nagy a mozgásigényük, így inkább nagyobb akváriumok kedvelt lakója. A neonhalak pedig igazán figyelemfelkeltőek a színes, kék-piros testükkel. Étkezés szempontjából mindent megesznek, de a száraztáp és a tubifex a legjobb nekik. Érdemes még egy-két harcsát is beszerezni, ami tisztán tartja az akváriumot. 

betta hal

Végül pedig nagyon fontos, hogy ne tartsunk együtt harcos halakat több másikkal, mivel az minden esetben valamelyiknek a pusztulásához vezet. 

Jó nézelődést kívánunk webshopunkban!

Ezeket olvastad már?

A legnépszerűbb akváriumi halak

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?

Ki ne gondolt volna még arra, hogy egy szépen berendezett akvárium milyen jól is mutatna a lakás bizonyos pontján?

Akvárium vásárlása gyerekeknek? Mutatjuk a listát hogyan kezdjétek el!

Ha az első akvárium beszerzése előtt állsz vagy ha szeretnél gyermekeddel beindtani egy kezdő szettet, akkor itt van egy egyszerű útmutató tőlünk a megfelelő halfajok és felszerelések kiválasztásához.

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 299 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 299 Ft/db