Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden szárnyasnak fontos: a madáreleség

madár
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.02.06 14:47
Minden szárnyasnak fontos: a madáreleség

Itt a hideg időszak, amikor a madarak nem találnak a természetben eleséget, így pedig a mi segítségünkre van szükségük. Készíthetünk otthon madáreleséget, de akár egy megbízható webáruházban is beszerezhetjük azt. Lássuk, hogy mit tudunk a madarak téli etetéséről és a madáreleségről.


 

Megéri otthon készíteni?

A szabad, vadon élő madarak táplálékigénye jócskán különbözik a díszmadarakétól, hiszen más körülmények között élnek, így másra van szükségük. Persze többnyire magokat esznek ők is, de emellett akad néhány összetevő, amikkel a szükséges zsírpárnát állítják elő. A bolti madáreleségek alapvetően nem drágák, így sokan nem szeretnek otthon pepecselni a madáreleség készítésével. Ettől függetlenül jó program, akár gyerekekkel is kivitelezhető.

Egy tartalmas madáreleséghez szükség van faggyúra, különböző magokra, de a legfontosabb, hogy a napraforgómag legyen túlsúlyban. Ezenkívül érdemes beletenni aszalt gyümölcsöt és esetleg lisztkukacot, de ezek nem kötelezőek.

Az elkészítés is egyszerű, mivel az apróra vágott és olajon kisütött faggyút hagyni kell hűlni, majd a magokat és egyéb hozzávalókat hozzákeverni. Az így kapott masszát egy műanyagba kell tenni és érdemes beletenni egy kis zsinórt, hogy a későbbiekben fel lehessen akasztani. Le kell hűteni a madáreleséget, hogy megszilárduljon, majd olyan helyre akasztani, ahol a madarak biztonságosan elérik.

madáreleségek a kedvence.hu webshopban

Boltban is kapható

A boltokban is kapható különféle madáreleségek kifejezetten a szárnyasok igényeit szem előtt tartva készülnek, így csak olyan alapanyagokat tartalmaznak, amik megfelelnek a szabadon élő madarak igényeinek. Ezek egyáltalán nem drágák, így néha jóval egyszerűbb megvenni, mint elkészíteni. A cinkegolyók és magkeverékek mind-mind olyanok, amiket szívesen fogyasztanak a szárnyasok.

Madáreleségek díszmadaraknak

Nem mehetünk el szó nélkül a díszmadarak igényei mellett sem, de egyáltalán nem keverendők össze a szabadon élő egyedekkel. Mivel ideális körülmények között élnek, így nincs szükségük arra, hogy külön réteget növesszenek magukra, hiszen a meleg szobában nem leselkednek rájuk a mínuszok még a téli időszakban sem.

A Versele-Laga természetesen top márkáink egyike, így nem meglepő, hogy első osztályú termékeket találunk náluk a madarak számára. Minden magkeverék úgy kerül kifejlesztésre, hogy az tartalmazza a megfelelő ásványi anyagokat és aminosavakat a szárnyasoknak, amik elengedhetetlenek az egészséges élethez. Persze a fürtös zab és a trópusi csemege is meglehetősen vonzó a madarak számára, melyeket előszeretettel fogyasztanak. A különféle trópusi stickek is igazi ínyencségnek számítanak, amiket nem csak a trópusi madarak szeretnek, hanem majdnem az összes díszmadár.

Emellett persze többféle igen jó minőségű madáreleség van a piacon, amik közül lehet választani, sőt a többséget a kínálatunkban is megtalálod. Ilyen például a fürtös köles is, amit a madarak nagy része különleges élvezettel fogyaszt és szór szét a kalitka vagy röpde környékén. Sokak számára furcsa, de egy madár is rengeteg mindenre megtanítható. Ez azt jelenti, hogy egy kis jutalomfalat csodákra képes, ha motivációként használod. Mivel a madáreleségek többsége úgy készül, hogy tartalmaz különféle vitaminokat, így nehéz melléfogni, ha jó minőséget választasz.

Ha még nem találtad meg a számotokra megfelelő madáreleséget, keress minket bátran és tanácsokkal látunk el, hogy biztosan jól dönts!

Ezeket olvastad már?

A madárhomok előnyei és hátrányai
25
Szept

Mire használjuk a madárhomokot? Miért hasznos, ha van a kalitkában? Alom vagy táplálékkiegészítő?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka
21
Máj

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Madárfészek otthon és a természetben
17
Márc

Te tudod, hogy miért építenek fészket a madarak? Persze mindenki számára logikus, hogy a költés folyamán nagy szükség lesz madárfészekre és a biztonságra, amit az nyújt a kicsinyek számára. Mégis, aki látott már madárfészket, tudja azt, hogy minden madár különféle módszerrel, alapanyaggal és formával készíti el ezt a fontos helyet.

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk
24
Aug

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.

-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
800 g
1 790 Ft
1 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 2 238 Ft/kg
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 5 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 ml
1 190 Ft
Egységár: 2 380 Ft/l