Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A halak kedvenc eledele, a tubifex

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.10.19 15:37
A halak kedvenc eledele, a tubifex

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.


 

Mi is az a tubifex?

A tubifex, más néven csővájó féreg, a legtöbb hal kedvelt eledele. Egyrészt sok gazdi azért szereti a tubifexet, mivel könnyen hozzá lehet jutni, és maximálisan tápláló az uszonyosok számára. Ez az eledel nagyon nagy fokban kedvez a gyors növekedésnek, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma, ami pedig elengedhetetlen a fejlődéshez. Ha valaki ismeri a vízibolhát, akkor a tubifex fehérjetartalma annak a duplája.

 

Bár sokan azt mondják, hogy az állatoknak nem kell vitaminpótlás, mégis a legjobb, ha a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a táplálékokból szerzik meg. Ezért a tubifex kifejezetten praktikus, hiszen jelentős mennyiségű zsírban oldódó vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a halak jó minőségű életéhez. Tehát megtalálható benne az A-vitamin, amely a növekedéshez és az anyagcseréhez járul hozzá, valamint fontos szerepet kap még a szaporodásban is. Kifejezetten hasznos, hogy a fentieken kívül van benne D-vitamin valamint B-vitamin egyaránt, így garantáltan segít a mindennapokban. 

 

Bármilyen hihetetlen, a tubifex egy igazi túlélő kaja. Az a mennyiség, amit a halak nem fogyasztanak el egy étkezésre, lekerül az akvárium aljzatára. Ez természetesen azt jelenti, hogy nem pusztulnak el, hanem egészen egyszerűen szaporodásnak indulnak. Egyetlen hátránya, hogy kiirtani szinte lehetetlen, maximum egy teljes aljzatcsere után bízhatunk abban, hogy eltűnnek. 

tubifex a kedvencétől

 

Tárolás és etetés

A tubifex maga alapvetően egy meglehetősen oxigénigényes táplálékfajta, ezért vannak olyanok, akiknek kifejezetten nehézséget okoz a huzamosabb ideig való tárolás. Bár olyan sokáig nem lehet tárolni, egy-két napot könnyedén kibírnak. Akinek úgy kényelmes, akár befőttesüvegbe is rakhatja két napra, vagy pedig tálba egy kis ideig, sőt az sem ritka, hogy valaki a WC-tartályba teszi a tubifexet tartalmazó zacskót. Érdemes arra figyelni, hogy úgy vásároljunk tubifexet, hogy ügyeljünk arra, hogy milyen mennyiséget fogyasztanak el egy nap a halak. Ha túlvásároljuk magunkat, az könnyedén a kukában landolhat. 

 

A halak etetése más kérdés, hiszen nagyban függ attól, hogy mekkora és milyen étvágyú halaknak kínáljuk. A nagyobb és falánkabb halak számára a vadászat kifejezetten izgalmas, így praktikus egészben szervírozni, míg a kisebbeknek nyugodtan vágjuk fel a csővájó férgeket. 

 

Kifejezetten lényeges szempont, hogy mivel a tubifex élő eledel, így nagyszámú fertőzést vagy baktériumot hurcolhat be az akváriumba. Ennek kiküszöbölésére természetesen mindent meg kell tenni, így az egyik legjobb módszer az, hogy a megvásárolt tubifexet csak két-három nap elteltével adjuk a halaknak. Ez azért fontos, mert a várakozási idő során a férgek bélrendszere megtisztul, így bármilyen érzékeny gyomrú hal elfogyaszthatja. Ha mindez nem lenne elég, akkor praktikus dolog erős vízsugárral lemosni a tubifexet mind az érkezéskor, mind pedig etetés előtt. 


Ha bármilyen kérdés merülne fel benned a díszhalak etetésével vagy épp a tubifex-szel kapcsolatban, akkor bátran keress minket elérhetőségeinken, hogy tudjunk segíteni.

Ezeket olvastad már?

A kishalak egyik kedvenc eledele: Sera Artemia Mix
02
Máj

Kishalaid vannak, amiknek a legjobbat szeretnéd adni és mindent elkövetnél, hogy egészségesen fejlődjenek? Akkor próbáld ki a Sera Artemia Mixet, ami garantáltan a legjobb minőséget képviseli és mindent tartalmaz, ami a halak növekedéséhez szükséges.

Ferplast Chef Pro Automata Haletető Teszt
17
Máj

A Ferplast Chef automata haletető a kényelem és megbízhatóság mintaképe, vagy csak a lustaságunk netovábbja? Az akvarisztika, megkíván egy olyan tárgyat mellyel a legszebb dolgot bízzuk rá egy készülékre?

Mit kell tudni a haletetőről?
28
Aug

Lehet, hogy így elsőre elolvasva neked is elkerekedett a szemed, de manapság egyre népszerűbbek a különböző haletetők. Nem, bármilyen hihetetlen, ez nem úri huncutság vagy éppen a lustaság, hanem inkább a praktikum által inspirált eszközök. De ismerjük is meg őket közelebbről!

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?
14
Okt

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.

-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 6 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
45 ml
590 Ft
690 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 13 111 Ft/l
-29%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Trópus Haltáp Extra Lemezes 500ml
Trópus Haltáp Extra Lemezes 500ml
Trópus Haltáp Extra Lemezes 500ml
Trópus Haltáp Extra Lemezes 500ml
Kiszerelés
500 ml
990 Ft
1 399 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 980 Ft/l
-17%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 ml
990 Ft
1 190 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 980 Ft/l
-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Trópus Haltáp Szemcsés 500ml
Trópus Haltáp Szemcsés 500ml
Trópus Haltáp Szemcsés 500ml
Trópus Haltáp Szemcsés 500ml
Kiszerelés
500 ml
998 Ft
1 190 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 996 Ft/l
-15%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 ml
2 799 Ft
3 299 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 5 598 Ft/l