Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mit kell tudni a haletetőről?

kedvence.hu
2021.08.28 17:48
Mit kell tudni a haletetőről?

Lehet, hogy így elsőre elolvasva neked is elkerekedett a szemed, de manapság egyre népszerűbbek a különböző haletetők. Nem, bármilyen hihetetlen, ez nem úri huncutság vagy éppen a lustaság, hanem inkább a praktikum által inspirált eszközök. De ismerjük is meg őket közelebbről!

 

Érdemes váltani?

A többség számára az akvarisztikához szorosan hozzátartozik a halak etetése, az akvárium takarítása, valamint az időnként végrehajtott részleges vízcsere. Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen, hogy valaki egészséges akváriumot neveljen. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor valaki miért is ruházná át az etetés szertartását egy gépre. Hiszen a gép nem látja, hogy az uszonyosok boldogan érkeznek a táplálékhoz, sem pedig azt, hogy követnek bennünket, ahogy elmegyünk az akvárium előtt, abban reménykedve, hogy etetés következik. Ettől függetlenül persze számos vitathatatlan előnye van.

 

Az egyik nagy érdeme a pontosság. Mivel gépről van szó, így be lehet állítani, hogy mindennap ugyanabban az időben adjon megfelelő mennyiségű eledelt a halaknak. Ez nagyon hatékony abban az esetben, ha előfordul időnként, hogy több eledelt szórunk az akváriumba, mint szeretnénk. Sőt abban az esetben is tökéletes választás egy automata haletető, ha gyakran vagyunk házon kívül egy-két napot, vagy éppen az utazás az életünk. 

 

Amit a legtöbb automata haletető készülék tud 

A legtöbb automata haletetőt az akvárium tetejére kell rögzíteni, vagy az arra kijelölt helyre, agy pedig úgy kell átalakítani a világítást, hogy biztonságosan megtartsa az adagolót. Általában elmondható, a haletetők többségében a lemezes tápokhoz készülnek, valamint még jól bírják a különféle granulátumokat is.

automata haletető

Nagy előnyük, hogy akár napi többszöri étkezést is be lehet iktatni a halaknak, de azt azért jó, ha tudjuk, hogy általában mindig egyféle eleség tartható benne. Az, hogy napi hány etetésre van szükség, maximálisan szubjektív, de a legjobb, ha pár napig figyeljük azt, hogy a kiszórt eleség elegendő-e az akvárium halállományának. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy mindez megfelel az elvárásoknak, akkor a haletetőt könnyedén programozhatjuk is, hogy az adott mennyiséget szórja be egy-egy etetés alkalmával.

 

Lényeges szempont, hogy lehetőség szerint víztől és párától tartsuk távol az automata haletetőt, hiszen nem tesz jót neki, amennyiben nedvesség kerül bele. Amennyiben mégis belekerülne a lecsapódó pára, akkor könnyedén beragadhat az adagolóajtó, ami pedig természetesen oda vezet, hogy a halak nem jutnak táplálékhoz. Ebben az esetben célszerű minél messzebb tenni a vízforrástól, hogy kiküszöböljük a problémát. Ha pedig mégis víz jutott bele, akkor érdemes teljesen szétszedni az automata haletetőt, mivel a többség erre alkalmas, így könnyedén kitakaríthatjuk, és folytatódhat a használat. Automata haletető többféle márkából elérhető, de mégis az egyik legnépszerűbb a Ferplast Chef Pro, amit természetesen kínálatunkban is megtalálsz. 

A Ferplast Chef Pro automata haletető tesztjéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz, ahol részletesen bemutatjuk mit tud ez a nagyszerű masina!

 

Ha úgy érzed, hogy mégsem ez számodra az igazi, akkor nyugodtan nézz körül a különféle akvarisztikai termékeink között, vagy keress minket elérhetőségeinken, ahol kollégáink maximális tudásukat nyújtva próbálnak segíteni abban, hogy megtaláld, amire szükséged van. Hidd el, nálunk biztosan megleled a számodra ideális automata haletetőt!

Ezeket olvastad már?

A halak kedvenc eledele, a tubifex
19
Okt

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.

A kishalak egyik kedvenc eledele: Sera Artemia Mix
02
Máj

Kishalaid vannak, amiknek a legjobbat szeretnéd adni és mindent elkövetnél, hogy egészségesen fejlődjenek? Akkor próbáld ki a Sera Artemia Mixet, ami garantáltan a legjobb minőséget képviseli és mindent tartalmaz, ami a halak növekedéséhez szükséges.

Ferplast Chef Pro Automata Haletető Teszt
17
Máj

A Ferplast Chef automata haletető a kényelem és megbízhatóság mintaképe, vagy csak a lustaságunk netovábbja? Az akvarisztika, megkíván egy olyan tárgyat mellyel a legszebb dolgot bízzuk rá egy készülékre?

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?
14
Okt

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.

-29%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 8 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
50 ml
499 Ft
699 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 9 980 Ft/l