Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Ferplast Chef Pro Automata Haletető Teszt

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
Ferplast Chef Pro Automata Haletető Teszt

A Ferplast Chef automata haletető a kényelem és megbízhatóság mintaképe, vagy csak a lustaságunk netovábbja? Az akvarisztika, megkíván egy olyan tárgyat mellyel a legszebb dolgot bízzuk rá egy készülékre?


Szerintem nincs annál izgalmasabb egy akvárium mindennapi életében mikor halaink, a közeledtünkre egymás hegyén hátán átverekedve próbálnak minél finomabb falatokat zsákmányolni az általunk felkínált eledelből! Tudom, ez nem az az ok amiért ki kell váltanunk az ember általi etetést! De talán térjünk is rá mikor és mire is jó, egy automata haletető!

Egy automata haletető, mint a nevéből is következik rendszeresen, az általunk beállított időpontban eteti meg díszhalainkat! Mikor van erre szükségünk? Elfoglalt mindennapjainkban, gyermekünk akváriumánál ( túletetés elkerülése), bemutató akváriumok esetén Pl: egy irodában, nyaralás, vagy hosszú távollét során.
 
Most, hogy megtaláltuk az okokat az automata etető használatára, nézzük meg milyen készülékkel állunk szemben! Ferplast Chef Pro a becsületes neve tesztünk alanyának. A készülék doboza a már megszokott igényes megjelenést tükrözi. A dobozt kinyitva, a készüléket, 4 féle táp adagoló nyílást, melyből egy a készülékben van, illetve használati utasítást, 100ml haltápot, és a lefogatást biztosító tépőzárat találjuk! A használati utasítás nem kalóz fénymásolat, hanem gyári Magyar nyelvű, amiért piros pont jár. Viszont máris kiosztanék egy fekete pontot, hisz a használathoz szükséges 2db AA LR6 elemet kispórolták a csomagból! Most, hogy átnéztük a doboz tartalmát, nézzük a készüléket!

Ferplast Chef Pro etető automata működése


A Ferplast Chef Pro automata haletetőt első sorban a cég saját akváriumaira (Cayman, Star) tervezte, persze meghagyva a lehetőséget egyéb akváriumokon való használatához is. Azért arra figyeljünk, ha nem gyári Ferplast akváriumunk van akkor csak némi tetővilágítás átalakítással tudjuk üzembe helyezni a készüléket! Ha nincs zárt világításunk, akkor az akváriumot fedő üveglapra egyszerűen ráhelyezhetjük. Sajnos egyéb tartókonzolt nem kapunk a készülékhez! Személy szerint én el tudtam volna képzelni egy, az akvárium falára rögzíthető szerkezetet, mely nyitott akváriumok esetében elengedhetetlen. De lépjünk tovább! A gyári akváriumokon való elhelyezés egyszerű, hisz az említett akvárium szettek tető szerkezete úgy van kialakítva, hogy fogadni tudja a Chef Pro etetőt. Egyéb esetekben egy kétoldalas ragasztóval ellátott tépőzár gondoskodik a készülék stabil egy helyben tartásáról!

Ferplast Chef automa hal etetőA készülékünk lemezes, és granulált tápok adagolásával tud megbirkózni. A leírásban szerepel ugyan tabletta is melynek az átmérőjét 1mm-ben határozták meg. Mivel jelen tudásom szerint nincs forgalomban 1mm átmérőjű tablettás díszhaltáp, ezt az ajánlást akár figyelmen kívül is hagyhatjuk. A Chef Pro első ránézésre is minőségi darabnak tűnik, és ha tüzetesen megvizsgáljuk akkor ez az érzés utána is megmarad. Egy digitális kijelzőt, mely az órát és az elkövetkező etetést mutatná simán el tudnék képzelni az etetőn! De sajnos ez nincs így, és ezt a hiányosságot a készülék beállításakor fogjuk sajnálni. Napi három etetést tudunk eszközölni két órás léptékekben. Miért is van erre szükség? Kis akváriumba egy etetés, nagyobb, vagy még nagyobb akváriumokba 2-3 napi etetés dukál, hogy a szükséges mennyiséget megkapják a halaink. A táp mennyiségét a Chef Pro-hoz kapott négyféle táp adagoló nyílással szabályozhatjuk. A használati utasítást jól őrizzük meg, hisz ha újra kell programozni, mindenképp nagy segítséget nyújt! Készülékünkbe, egy időben csak egyfajta táp tartható, melyet a berendezés tetején található nyíláson keresztül tölthetünk be, az ajtó eltolása után. A megfelelő tápadagoló nyílás használatának érdekében végezzünk egy próba etetést a manual gomb megnyomásával. Ekkor kiderül, hogy a kiszórt eledel mennyisége megfelelő-e az akváriumban tartott halaink számára!

Ferplast Chef haletető részeiAmint megvagyunk a beállítással és még táp is került a készülékbe helyezzük el a kialakított helyrére. Ügyeljünk arra, víz ne érje a berendezést, és ne csapódjon rá pára sem. Bár a Chef Pro készülék egy ajtóval van ellátva, mely csak az etetés idejére nyílik ki, sajnos ha nagyon párás közegben üzemel elkerülhetetlen a táp felragadása! Ha ilyet tapasztalunk, próbáljuk olyan helyre tenni ahol a víz elvezetés megoldott, illetve lehetőleg kerüljük a levegőfüggöny fölé helyezést is. A készülék takarítás szempontjából nagyon jó konstrukció, hisz diribdarabra szedhető, így elkerülhető, hogy az elektronikába kár keletkezzen! Amennyiben az elem cseréjére lenne szükség, ne feledjük, hogy a műveletet 5 percen belül vigyük véghez, hisz addig képes a készülék megjegyezni a programot!


Értékelés
Működőképes konstrukció, mely véleményem szerint minden akváriumnál máshogy vizsgázik. (Itt most az elhelyezésre gondoltam.) Hisz magával a készülékkel probléma nem volt, tette a dolgát nap mint nap. Azt hiszem ennél több nem is kell egy automata haletetőtől. A gyártó 12 hónap garanciát biztosít, amit feltehetőleg cserekészülékkel tudnak megoldani. Negatívumként az elemek, illetve a tartó konzol hiányát róhatnánk fel.

Ezeket olvastad már?

Mit kell tudni a haletetőről?

Lehet, hogy így elsőre elolvasva neked is elkerekedett a szemed, de manapság egyre népszerűbbek a különböző haletetők. Nem, bármilyen hihetetlen, ez nem úri huncutság vagy éppen a lustaság, hanem inkább a praktikum által inspirált eszközök. De ismerjük is meg őket közelebbről!

A halak kedvenc eledele, a tubifex

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.

A kishalak egyik kedvenc eledele: Sera Artemia Mix

Kishalaid vannak, amiknek a legjobbat szeretnéd adni és mindent elkövetnél, hogy egészségesen fejlődjenek? Akkor próbáld ki a Sera Artemia Mixet, ami garantáltan a legjobb minőséget képviseli és mindent tartalmaz, ami a halak növekedéséhez szükséges.

Akváriumi levegőztetők és szűrők

Minden akvárium kell, hogy rendelkezzen levegőztetővel és szűrővel. Ez elengedhetetlen, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az akvárium vize tiszta, oxigéndús és nem utolsó sorban élhető közeg legyen a halak számára.