Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mi alapján válasszunk madárkalitkát?

papagáj
Szűrés törlése
kedvence.hu
Mi alapján válasszunk madárkalitkát?

Honnan tudhatod, hogy milyen kalitkára lesz szükséged, ha megérkezik a várva-várt szárnyas kedvenced? Kalitka lesz vagy röpde?


Kültéri vagy beltéri madárkalitka lesz a megfelelő választás? Számtalan kérdés merül fel mindenkiben még mielőtt belevág a madártartásba, de talán ez a legfontosabb, hiszen ebben fogja élni a mindennapjait a kedvenced. 

A madár mérete és jellemzői

A legfontosabb szempont a madárkalitka kiválasztásánál, hogy milyen madarat választunk, hiszen hiába kicsi a madár, mikor hozzánk kerül, a kifejlett méretéhez kell beszerezni a kalitkát már a legelején. Ehhez szükséges némi előzetes utánajárás, de azért nagyjából meg lehet saccolni, hogy melyik fajhoz mi az ideális.

A másik nagyon lényeges szempont, hogy a madár természetes közege milyen, azaz mekkora a mozgásigénye. Ebből következik egy másik szempont is, hiszen tisztában kell lennünk azzal, hogy lesz-e időnk minden nap arra, hogy legalább 1 óra szabad repülést biztosítsunk a kedvencünk számára. Ha nem, akkor mindenképp egy nagyobb madárkalitka választása a legjobb, hiszen ott kedvére röpködhet. 

Kültér vagy beltér?

Nagyon fontos, hogy milyen madarat tartunk, mert ha nem a díszmadarak tartása a cél, hanem olyan kedvencet választunk, ami bírja a kinti klímát, akkor nyugodtan készíttethetünk neki akár egy nagy kültéri röpdét is. Azt nem szabad elfelejteni, hogy túl nagy röpde nem létezik, hiszen a madár az egész életét itt tölti majd. Leggyakrabban a madár tenyésztéshez használnak ilyen típusú, igen nagy röpdét. 

Díszmadárként tartva inkább egy nagyobb méretű kalitkát érdemes választani, ha van elegendő helyünk. Ilyen például a Ferplast Nota Felszerelt Madárház, ami nem csak egy nagy lakhely a kedvencünknek, de teljes felszereléssel kapjuk meg, így egyéb dolgot csak akkor kell vennünk, ha valami különlegeset szeretnénk. Hiszen a felszerelés részét képezi az etető, önitató, műanyag ülőrudak, játék, hinta. Ezeken kívül még persze vásárolhatunk mást is, de a legszükségesebbek megvannak. 

A rács sűrűsége sem mindegy, hiszen ahány madár méret, annyiféle sűrűség az ideális. Kismadarakhoz a legjobb a nagyon sűrű rácsozat, amin nem tudnak kibújni, de beszorulni sem tudnak. Nagyobbaknál már nyugodtan kereshetünk ritkább rácsozású madárkalitkát, hiszen nem áll fenn a veszélye, hogy kibújik a rácsokon, de nem is indokolja a sűrű rácsokat. 

 

Hány madár fog a madárkalitkában élni?

Annak függvényében, hogy hány madarat szeretnénk tartani, mindenképp érdemes átgondolni a méreteket, hiszen ha több madarat tervezünk, akkor nagyobb hely szükséges hozzá. Ez egy elég fontos szempont, mert a madarak társaságkedvelő állatok, ezért ha nem tudunk elegendőt velük tölteni, akkor mindenképp kell számolni azzal, hogy valamilyen társaságot biztosítsunk neki(k). Ha nem szeretnénk kismadarakat, akkor lehetőleg egynemű párosokat válasszunk, mert külön neműek esetében gyakori a fészekrakás és a szaporodás. 

Ha valaki interneten rendelne madárkalitkát, akkor nagyon kell figyelni arra, hogy megbízható, hazai oldalról tegye, mert a külföldi oldalak rejtenek magukban némi kockázatot. Mivel nem mindenhol ugyanaz a szabályozás, tartalmazhat olyan anyagokat, ami nem egészséges a madarak számára. A hazai jogszabályok ebben a tekintetben igen szigorúak, így nem kell attól tartani, hogy baja lehet a madárnak.

A nálunk kapható madárkalitkák maximálisan biztonságosak, így bátran válassz, ha madártartásra adod a fejed!

Vásároljon a modern gazdik végső bevásárló helyén!

Ezeket olvastad már?

A madáritató és -fürdető közti különbségek, avagy kültéri vagy beltéri variációk

A madarak nagy vízigénye vitathatatlan, de persze korántsem mindegy az, hogy hogyan is jutnak hozzá. Mindez persze függ attól is, hogy beltéri, illetve kültéri madarakról beszélünk-e. Lássuk is, hogy milyen madáritató való kalitkában élő egyedeknek és milyen a szabadban tartott madaraknak.

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Madárfészek otthon és a természetben

Te tudod, hogy miért építenek fészket a madarak? Persze mindenki számára logikus, hogy a költés folyamán nagy szükség lesz madárfészekre és a biztonságra, amit az nyújt a kicsinyek számára. Mégis, aki látott már madárfészket, tudja azt, hogy minden madár különféle módszerrel, alapanyaggal és formával készíti el ezt a fontos helyet.

Mindenkinek más az optimális madárketrec

A legtöbb madár, amit díszállatként tartanak, ketrecben él. Mivel minden szárnyasnak nagy a mozgásigénye, így egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora is ez a madárketrec. De akkor milyen az ideális méret?

-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
45 999 Ft
68 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 45 999 Ft/db