Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?

hüllők
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.08.17 12:10
Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?

Egyre gyakrabban találkozunk olyan igénnyel, hogy valaki a hüllőjét egy akváriumba szeretné tenni. Ezért lássuk, hogy mi a különbség az akvárium és a terrárium között!


Akvárium vagy terrárium? A hasonlóságok és a különbségek lényegesek

 

Az akvárium és a terrárium alapja alapvetően egy és ugyanaz, legalábbis a legtöbb helyen. Mind a kettő ugyanabból a masszív anyagból, azaz üvegből, és a rögzítése is masszív. Eszerint pedig mindegy, hogy milyen néven kérjük a kereskedésben, érteni fogják. Általában ott szalad az egekig a kiszolgálók szemöldöke, ha halakat szeretnénk terráriumba tenni, vagy épp hüllőket akváriumba, mivel ebben az esetben keverjük a fogalmakat. 

akvárium

Alapvetően 3 tárolót különböztetünk meg, az akváriumot, az akvaterráriumot és a terráriumot. Mindegyik mást jelöl, és ebből kifolyólag más élőlények számára ideális.

A -rium szó jelentése hely, építmény, azaz maga az üvegtároló. Az aqua az vizet jelent, míg a terra az földet. Tehát logikusan végiggondolva:

 

  • aqua-rium= akvárium, azaz vizes élőhely
  • terra-rium= terrárium, azaz földes élőhely
  • aqua-terra-rium= akvaterrárium, azaz vegyes, vizes és földes élőhely.

terrárium

 

Melyikben milyen állatokat szokás tartani?

Szinte magától értetődő, hogy az akváriumban a halak és vízi növények laknak, hasonlóan a csigákhoz és a rákokhoz. Ez lehet sós- és édesvízi egyaránt, hiszen tökéletesen az akvaristára van bízva, hogy milyen élőlényeket szeretne megfigyelni, minek a gondozását tudja vállalni. Ennek során rendkívül fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a víz minőségére, hőmérsékletére, pH-értékére és a megfelelő oxigéntartalomra. Ha komolyan foglalkoznál a vízi élővilággal, akkor további lényeges információkat találhatsz az akvarisztikához kapcsolódó cikkünkben.

 

Ha inkább a hüllők vagy a szőrös lábú pókok világa vonz, akkor a terrárium lesz számodra a megfelelő. Ahogy fent mutattuk, ez egy tökéletesen vízmentes, szárazföldi helyszín. Bár alapjában véve egy és ugyanaz a kettő, mégis alaposan át kell tanulmányozni, hogy az általad preferált kedvenc milyen életfeltételeket kíván, így milyen közeget kell, hogy kialakíts neki. Mást szeretnek a pókok és mást a hüllők, így nem mindegy a világítás, a hőfok, a páratartalom és persze a berendezés sem. Még több infót találsz blogunkban a terrarisztikáról, ha az iránt érdeklődsz jobban!

hűllő terráriumban

 

Végül pedig, ha a vegyes, azaz az akvaterrarisztika az, amiben megtalálod a számodra ideális élőlényeket, akkor nagyon összetett és kacifántos fába vágod a fejszédet. A többség teknős tartására adja a fejét ebben az esetben, ami korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ebben az esetben nagyon résen kell lenni, hogy megfelelő páratartalom és hőmérséklet uralkodjon az akvaterráriumban, valamint a víz hőfoka sem szabad, hogy a meghatározott érték alá csökkenjen. Sőt, ahol a csapvíz igen rossz minőségű, ott inkább alacsony oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizet érdemes használni a vizes rész kialakításához. 

akvárium

 

Ha úgy érzed, hogy érdekelnek a különböző variációk az akvárium és a terrárium használatára, akkor ne habozz, nézz körül nálunk és ismerkedj meg a lehetőségekkel!

Amennyiben pedig elakadnál, akkor sincs vész, hiszen elég, ha felkeresel minket elérhetőségeinken, és segítünk megoldani az ide vonatkozó problémádat!

Ezeket olvastad már?

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

Milyen lehet a szakállas agámának való terrárium?
06
Dec

Nem érdekel az akvarisztika, inkább egy tetszetős terráriumot rendeznél be? Tanácstalan vagy, hogy milyen hüllőt érdemes tartani, ami nem túlságosan igényes, de mutatós, és a beszerzése sem jelent gondot? Mit szólnál egy szakállas agámához a terráriumba?

Görög teknős a terráriumban
16
Febr

A görög teknős nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hüllő, amit általában jó természetük és hosszú életük miatt is előszeretettel tartanak.

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes
29
Jún

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.

-30%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
69 999 Ft
100 110 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 69 999 Ft/db
-9%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Ferplast Tortugas teknős medence
Ferplast Tortugas teknős medence
6 289 Ft
6 890 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 289 Ft/db