Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Görög teknős a terráriumban

terrárium
hüllők
teknős
Szűrés törlése
kedvence.hu
Görög teknős a terráriumban

A görög teknős nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hüllő, amit általában jó természetük és hosszú életük miatt is előszeretettel tartanak.

Ebben a cikkünkben összefoglaljuk, hogy a görög teknőst milyen terráriumban érdemes tartani, és ehhez milyen feltételeket kell megteremtenünk.

Méretek, aljzatok és tereptárgyak

A görög teknősök optimális tartási módja terráriumban történik, melynél választhatunk a külső és a belső variáció között. Mindkét opció esetében igaz, hogy minél nagyobb a hely, annál jobb a teknősnek. Ez azt jelenti, hogy míg egy kis teknősnek elegendő az első évben egy 60x30x30-as méretű, addig egy nagyobbnak már mindenképp ajánlatos egy minimum 80x30x30-as, de még jobb, ha sikerül egy 120 centiméteres hosszúsággal rendelkezőt beszereznünk. 

Mivel a teknősök talajlakók, ezért mindenképp a fekvő terráriumokat érdemes nézegetni, hiszen egy álló kialakításúban nem jut elég hő a talajszintre, így könnyen megfázhatnak. A terrárium lehet zárt vagy nyitott, bár a zárt jobban tartja a meleget és hatékonyabban megvédi az esetleges külső támadásoktól (kutya, macska, stb.) Ugyanígy, kinti terrárium esetén mindenképp érdemes lefedni a tekik számára kialakított teret, sőt a kerítést is minimum 20 centire a föld alá kell ásni, mivel nem lenne jó, ha kisánák magukat és meglépnének. 

Beltéri terrárium esetében a háttér az csak dekoráció, így a terrárium területén kell kialakítani olyan területeket, ami melegebb, hűvösebb, valamint a legfontosabb, hogy legyen egy fedett, privát helye a teknősnek, ahová elbújhat, alhat és biztonságban érezheti magát. A meleget a tekik összekötik a fénnyel, ezért ha melegre van szükségük, akkor automatikusan a világos, “napos” helyeket keresik. Éppen ezért fontos, hogy olyan helyen legyen elhelyezve a terrárium, ahol éri természetes napfény, de soha nem tűzi az, mivel olyankor akár hőgutát is kaphat a teknős, hiszen változó testhőmérsékletű állatokról beszélünk.

A terrárium fűtését leghatékonyabban egy UV-B lámpával tudjuk megoldani, aminél fontos, hogy olyan izzóval rendelkezzen, ami minimum 40 wattos, és fel tudja fűteni a terrárium adott részét 35-40 fokosra. Ugyanígy elengedhetetlen az 50 százalékos páratartalom, amit száraz levegő esetén napi 2-3-szori párologtatással vagy akár permetezéssel tudunk optimálisan megoldani. Fontos, hogy legyen ideje kiszáradni is a terráriumnak, mert a túl sok nedvesség is betegséget okozhat a teknősnél, csakúgy, mint a túl száraz levegő. 

A görög teknős terráriumának berendezése

A terráriumok berendezése tekintetében az elsődleges a teknős kényelme és szükségletei, a dekoráció csak másodlagos szempont. Éppen ezért lehetőleg minél több növényt, tereptárgyat tartalmazzon, de természetesen itt is igaz, hogy mindent csak mértékkel és észszerűen. Ez főleg azért fontos, mert így elkerülhető, hogy mindenféle abszurd baleset érje a teknőst, mint például, hogy beszorul a lába két tereptárgy közé, vagy belefullad az itatóba. 

A görög teknősöknek a legoptimálisabb, kereskedelmi forgalomban kapható aljzat a kókuszrost, amihez keverhetünk egy kis erdei földet is, ha van lehetőségünk olyan helyről szerezni, ami nem szennyezett. 

Végül pedig pár szó a terrárium takarításáról

A görög teknős terráriumát általában 3-4 hetente érdemes takarítani, bár az idősebb egyedeknél ugyanez már 2 hét is lehet. Ilyenkor aljzatot kell cserélni, valamint érdemes ecetes vízzel lemosni az oldalfalakat. Nagyon fontos, hogy semmilyen mesterséges tisztítószert nem szabad alkalmazni, csakis természeteseket!

Számos érdekességet olvashatsz még oldalunkon, és az áruházban minden szükséges kelléket megtalálsz ahhoz, hogy tökéletes legyen a görög teknősöd terráriumának a berendezése. Kérdés esetén keress minket bizalommal.

Ezeket olvastad már?

Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?

Egyre gyakrabban találkozunk olyan igénnyel, hogy valaki a hüllőjét egy akváriumba szeretné tenni. Ezért lássuk, hogy mi a különbség az akvárium és a terrárium között!

Milyen lehet a szakállas agámának való terrárium?

Nem érdekel az akvarisztika, inkább egy tetszetős terráriumot rendeznél be? Tanácstalan vagy, hogy milyen hüllőt érdemes tartani, ami nem túlságosan igényes, de mutatós, és a beszerzése sem jelent gondot? Mit szólnál egy szakállas agámához a terráriumba?

Hörcsög terrárium, avagy hol tartsuk rágcsáló kedvencünket?

Mikor megszületik a fejünkben, hogy kisállatot szeretnénk tartani, mindenképp érdemes alaposan utánaolvasni az adott állat számára ideális körülményeknek.

Hihetetlen, de minden esetben szükséges a hüllőknek lámpa

Egyre többször szembesülünk azzal, hogy mikor a hüllők tartásánál felmerül, hogy rendelkeznek-e hüllő lámpával az állat számára kielégítő élettér kialakításához, értetlen hümmögés a válasz.