Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Honnan tudjuk, hogy melyik a legjobb kutyatáp?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
Honnan tudjuk, hogy melyik a legjobb kutyatáp?

Manapság, ha bekapcsoljuk a tv-t, szinte azonnal ömlik a reklámokból, hogy melyik a legjobb kutyatáp, és miért csak és kizárólag az tesz jót a kedvencünknek.


Emellett azzal is próbálják indokolni a minősítést, hogy csakis az adott márka tápjától lesz a kedvencünk egészséges, játékos és persze boldog. Mindez gyönyörű dolog, de mégsem biztos, hogy elegendő a legjobb kutyatáp megtalálásához.

Hol az igazság?

“Az igazság odaát van”- mondhatnánk, de egy biztos, nem a reklámokban keresendő. Egy jó kutyatápnak számos dolognak kell megfelelnie, hiszen minden kutya más, így az igényeik is változóak. 

kutyatáp összetevő

Fontos, hogy már az elején megértsük azt, hogy a kutyák, a szükségleteik és az állatok egészséges táplálása mind rengeteget változott az évek folyamán. Ma már nem elegendő egy felnőtt kutya táplálására a házi maradékok, csontok vagy éppen bármilyen házikoszt. Nagyon fontos, hogy ha lehet, ne tápláljuk kedvencünket házi maradékkal, mivel számos étel létezik, ami emberi fogyasztásra alkalmas, míg a kutyák esetében mérgezést okozhat. Ilyen például a csoki. Éppen ezért nagyon kell figyelni arra, hogy a gabonák, élelmi rostok és zöldségek a megfelelő arányban és feldolgozottságban kerüljenek a kutyatápokba. Így biztosíthatjuk az optimális tápanyagok minőségi és mennyiségi bevitelét. 

Különböző szempontok a legjobb kutyatáp kiválasztása során

száraz kutya eledelek

A legtöbb kutyatartó fő szempontja a táp kiválasztása esetén, hogy milyen árban van. Nagyon fontos, hogy ennél a szempontnál ne a kilós árat vedd figyelembe, hanem számold ki, hogy egy etetés mennyibe kerül az egyik és mennyibe a másik táp esetében. A gyengébb minőségűek esetében általában elmondható, hogy több kell belőle ugyanazért az eredményért, míg a prémium minőségnél kevesebből is kihozható a maximum. 

A legfontosabb a táp összetétele, azaz, hogy mindent tartalmaz-e, amire a kutyának szüksége van. A legjobb kutyatápot úgy találhatjuk meg, hogy tanulmányozzuk azok összetételét. Ez általában úgy épül fel, hogy nyersfehérjét tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, ami átlag 18-24%. Ezt követi a nyerszsír, ami 8-13%-ot tesz ki, a nyershamu, ami 4-7% és végül a 2-4%-nyi nyersrost. Ha nagyjából ez az összetétel szerepel a kutyakaja zsacskóján, akkor az már egy jó minőséget sejtet. 

Fő a változatosság?

Bármilyen furcsa is emberi szemmel, a kutyákat nem zavarja az, hogy minden nap ugyanazt eszik. Ha egyszer megtaláltuk a négylábúnk számára ideális tápot, akkor azt kár variálni, lecserélni, vagy éppen a változatosság kedvéért más tápot adni. Ez könnyen gyomorbántalmakhoz, hasmenéshez vezethet, ami sem a kutyának nem jó, se nekünk. 

Ha a legjobb kutyatápot választjuk kedvencünknek, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy nem követeli egész nap az evést, és annyi nem is fogy belőle, mint egy másikból. Ez főleg azért lehetséges, mert nem csak a mennyiség, hanem a minőség számít főleg. Ezt onnan is tapasztalhatjuk, hogy jóval kevesebb kutyapiszkot kell összeszednünk a négylábú után. 

A kutyánk számára legjobb kutyatápot úgy találhatjuk meg, hogy figyelembe vesszük a méretét, fajtáját, korát, esetleges érzékenységét és minden speciális tulajdonságát. Ez főleg azért fontos, mert minden életszakaszban másra van szüksége a kedvencünknek. Éppen ezért lehetőleg ne sajnáljuk a pénzt egy prémium minőségű kutyatápra, hiszen mindenki számára jobb és egészségesebb lesz, amit kedvencünk rengeteg játékkal, mókával és szeretettel fog meghálálni. 

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress minket bizalommal!

Ezeket olvastad már?

A diétás kutyatápokról

Mikor meghalljuk, hogy diétás kutyatáp, akkor óhatatlanul is egy elhízott, szinte guruló eb képe villan fel az elménkben.

Belcando nedves kutyaeledelek különleges összetevői

A lényeg az összetevőkben van... Belcando kisokos

Ebben a blogban azokról az összetevőkről tudhatsz meg többet, amelyek jellemzően nem túl nagy mennyiségben kerülnek az eledelekbe, viszont élettani hatásuk nem elhanyagolható.

Friskies junior kutyatáp, avagy törekedjünk a minőségre!

Amikor új taggal bővül a család, akkor természetes, hogy mindenki a legjobbat szeretné a jövevénynek. Éppen ezért mindenképp a minőségi kutyatápok használatára törekszünk, azaz olyat választunk, ami tartalmaz midnent, ami a növekedéshez szükséges. Lássuk, hogy a Friskies junior kutyatáp mennyiben felel meg ennek!

Mitől jobb a prémium kutyatáp?

Minden gazdi számára a legfontosabb, hogy a kedvence megkapja a szervezete szempontjából legfontosabb tápanyagokat. Mivel minden kutya más, megnézzük, hogy miért jobb a prémium kutyatáp.