Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A növények számára hasznos: az akvárium táptalaj

akvarisztika
növényápolás
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.08.30 10:53
A növények számára hasznos: az akvárium táptalaj

Egy ápolt és harmonikus akvárium kötelező tartozéka a különböző fajtákból álló akváriumi növényzet. Ennek az ápolása nem mindig egyszerű, és a betelepítés sem zökkenőmentes. Ismerjük meg ma, hogy mire jó az akvárium táptalaj, és kell-e minden esetben a növényeknek!


 

Szükséges az akvárium táptalaj?

Az akváriumba betelepített növények legtöbbje nem elégszik meg azzal, hogy kap egy is aljzatot, és már jól is érzi magát a helyén. A fejlődésükhöz nem árt egy kis rásegítés. Ilyen például a különböző akvárium táptalajok variációja, amiket megkaphatsz bármelyik áruházban, ami akvarisztikával foglalkozik. Persze ha nem szeretnél erre költeni, vagy épp nagyobb kedvet érzel ahhoz, hogy magadnak készítsd el, akkor akár házi kivitelekkel is próbálkozhatsz.

Fontos szempont, hogy olyan akvárium táptalajt válassz, ami 6-8 hónapig is képes tápanyaggal ellátni a növényedet, hogy az nyugodtan tehesse a dolgát az akváriumban. Tehát ez azt jelenti, hogy nyújtson neki hatékony kapaszkodót, ahol a gyökerei biztonsággal megtelepedhetnek, és persze tápanyagnak se legyen híján. Az is nagy előny, ha segíti a szűrőbaktériumok megtelepedését és szaporodását, mert az akvárium egészsége szempontjából elengedhetetlen. Az is előfordulhat, hogy nem rendelkezik elegendő tápanyaggal az aljzat, így ebben az esetben érdemes rásegíteni egy kis tápoldattal.

akváriumi talaj

Akvárium táptalaj házilag

Előfordulhat, hogy nem találsz kedvedre való akvárium táptalajt, vagy épp jobban szeretnéd saját magad elkészíteni. Szerencsére ma már ez egyáltalán nem tartozik a nehéz és bonyolult eljárások közé. Elég, ha fogsz egy vödör virágföldet, és kifőzöd egy lábasban. Ez azért fontos, hogy elpusztuljon benne minden élőlény, és a hőkezelés fertőtlenít is. Ha ezzel megvagyunk, akkor alaposan ki kell mosni, majd ha így is megtisztítottuk, akkor mehet is az akváriumba oda, ahova a növényeket szánjuk. Nem kell a teljes alsó részt beteríteni vele, elég, ha csak kisebb dombokat csinálunk 4-5 centi magasra, hogy abba bele tudjuk tenni a növényt. Ha ez megvan, akkor következhet a fedés a hagyományos akváriumi aljzattal.

akváriumi talaj

Ha feltöltöttük úgy félig az akváriumot, akkor érdemes beleszúrni a növényeket, de vigyázva, hogy ne keveredjen el a táptalaj meg az aljzat. Ha ez kész van, akkor már lehet szép lassan teljesen feltölteni az akváriumot. Fontos, hogy adjunk pár napot arra, hogy a növények otthon érezzék magukat, és beállhasson a víz összetétele és kémiája.

Ha élő növényekkel dolgozunk, akkor mindenképp érdemes alkalmazni az akvárium táptalajt, hiszen sokban hozzájárulhat a tartós növényvilághoz. Ebben az esetben érdemes hetente 1-2 CO2 tablettát is bedobni a vízbe, hogy a növények tápanyagfelvétele biztosított legyen.

akváriumi növény ültetés

Amennyiben műnövények mellett teszed le a voksod, akkor nincs szükség akvárium táptalajra, hiszen nem szükséges, hogy tápanyagban bővelkedő környezetet biztosíts számukra. Az élő és a műnövények összehasonlításával már foglalkoztunk, ha dilemmázol, mindenképp olvasd el az erről szóló bejegyzésünket, mert sok érdekességre bukkanhatsz!

Ha pedig elakadsz a vásárlásban, akkor keress minket bátran, hogy segíthessünk!

Ezeket olvastad már?

Az akvárium aljzatának tisztítása
08
Febr

Az akvárium fundamentális része az aljazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

Mindent az akváriumi növények egészségéért, avagy használj Sera Florenát!
22
Jún

Az akváriumi növények merőben különböznek szárazföldi társaiktól. Nem csak abban, hogy teljes felületükön veszik fel a tápanyagokat, hanem abban is, hogy mennyiben és hogyan igénylik a trágyázást. Ismerjük meg a Sera Florenát! 

Akvárium vásárlása gyerekeknek? Mutatjuk a listát hogyan kezdjétek el!
08
Szept

Ha az első akvárium beszerzése előtt állsz vagy ha szeretnél gyermekeddel beindtani egy kezdő szettet, akkor itt van egy egyszerű útmutató tőlünk a megfelelő halfajok és felszerelések kiválasztásához.

Hogyan induljunk el, avagy akvárium kezdőknek
18
Márc

Senki nem születik profinak, így mai cikkünkben egy kis segítséget nyújtunk abban, hogy kezdőknek milyen akváriumban érdemes gondolkodni.