Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Az édesvízi díszhalak fajtái

Az édesvízi díszhalak fajtái

Mikor úgy döntünk, hogy halat szeretnénk tartani, akkor előtte ideje átnézni az alapvető tudnivalókat az akvarisztikával kapcsolatban.

Ezzel már sokkal felkészültebben vághatunk neki a halak kiválasztásának, hiszen lesz valami fogalmunk arról, hogy mit szeretnénk. Ettől függetlenül ne essünk kétségbe, ha mégis megzavarnak minket a díszhalak fajtái és azok sokszínűsége. 

Ha belépünk egy kisállat-kereskedésbe, azonnal felfigyelhetünk arra, hogy számtalan halfaj közül választhatunk. Éppen ezért itt összefoglaljuk a legnépszerűbb díszhalak fajtáit és főbb jellemzőiket és hogy milyen kiegészítők szükségesek a tartásukhoz.

Egy népszerű díszhal fajta:  a diszkoszhal

Nem túl meglepő módon ez a hal jelentősen hasonlít egy diszkoszra. Erősen gömbölyű teste két oldalról lapított, így olyan, mint egy állított diszkosz. A bölcsőszájú halak családjába tartozik, és roppant békés, kellemes lakótárs az akvárium más halai számára, feltéve, ha azok is hasonlóan nyugodt természetűek. 

A diszkoszhal alapvetően a rejtekhelyeket adó, buja aljnövényzetet kedveli. Éppen ezért a menedéket biztosító, nagyobb gyökerekkel átszőtt, méretes akváriumban érzi igazán otthon magát. Ez a hal az egyik legnagyobb az édesvízi díszhalak közül, hiszen nem ritka, hogy eléri a 18-20 centit is. 

Általában 10 évig él, persze ez környezettől, életmódtól függően változhat egy kicsit. Színei a sárgától és a pirostól egészen a fényes türkizig terjednek, meglehetősen változatosan. 

Guppi

A legnépszerűbb díszhal a gyerekek körében. Nem véletlen, hiszen a szivárvány minden színében játszik a testük és az uszonyuk. Mivel alapvetően semmilyen extra tudást nem igényel, ezért ideális első halnak, főleg akkor, ha gyerekek is vannak a közelében. 

Rendkívül gyorsan szaporodik, így seperc alatt benépesítik az akváriumot. Átlagosan 2-4 évig élnek, valamint elevenszülők, csakúgy, mint a plattik. 

Platti

Nagyon hasonlítanak a guppihoz abban, hogy nem igényelnek különösebb szakértelmet a tartásuk, így ideális társak lehetnek. Abból eredően, hogy elevenszülő, fontos, hogy az akvárium elegendő növényzettel rendelkezzen, hiszen ez nagyon fontos az utódok szempontjából. 

A platti a kiemelkedő népszerűségét főleg annak köszönheti, hogy meglehetősen változatos forma- és színvilágban találhatjuk meg őket.

Vitorláshal

Szintén nagyon szeretik a gyerekek, főleg azért, mert roppant látványosak. Könnyen felismerhetjük a háromszög alakú testéről, a különlegesen megnyúlt uszonyairól, valamint a testét függőlegesen díszítő sötét sávokról. 

Természetesen nem minden vitorláshal rendelkezik csíkokkal, hiszen manapság már mondhatni bármilyen színekben és mintával megtalálhatjuk őket. A legnagyobbak 15 centisre is megnőnek, sőt, rendkívül hosszú életűek, azaz akár 15 évig is élhetnek. 

Neonhal

Egy újabb gyerekkedvenc díszhal. Ez a nagyjából 4 cm hosszúságú kopoltyús általában 4 évig él. Egy alapvetően irizáló színű halról beszélünk, ami meglehetősen feltűnő jelenség bármely akváriumban. 

Ezt a testén végighúzódó színes fényvisszaverő sávnak köszönheti, ami mindig csodálatosan felragyog, ahogy rásüt a napfény. Mivel a neonhalak alapállapotban a sötétebb, mélyebb vizeket kedvelik, így a természet gondoskodik arról, hogy még véletlenül se veszítse szem elől a vándorló rajának többi tagját.

Ahogy látható, választék mindig van, csak meg kell találni a számunkra megfelelőt. Áruházunkban pedig minden megtalálható, ami egy újdonsült akvárium elkészítéséhez és kis úszó barátaink gondozásához szükséges lehet.

Ezeket olvastad már?

A legnépszerűbb akváriumi halak

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

A betta hal tartásáról dióhéjban

A szép, különleges színe miatt szeretne betta hal tartásába fogni?

Ferplast Chef Pro Automata Haletető Teszt

A Ferplast Chef automata haletető a kényelem és megbízhatóság mintaképe, vagy csak a lustaságunk netovábbja? Az akvarisztika, megkíván egy olyan tárgyat mellyel a legszebb dolgot bízzuk rá egy készülékre?

A halak kedvenc eledele, a tubifex

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 299 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 299 Ft/db