Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A betta hal tartásáról dióhéjban

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
A betta hal tartásáról dióhéjban

A szép, különleges színe miatt szeretne betta hal tartásába fogni?


Sziámi harcoshal (Betta splendens), de ki is ő valójában?

Van, aki a szép, különleges színe miatt szeretne betta hal tartásába fogni, van, akit inkább az vonz, hogy kis helyigényű, lusta hal. Mivel ez maximálisan egyéni, így röviden összefoglaljuk mai cikkünkben, hogy mit kell tudni erről a különleges, ám mégis egyszerűen tartható halról, a sziámi harcoshalról.

A sziámi harcoshal egy nagyon szép színekben játszó egyed. A hímek 6-8 centis, élénk színű, hosszú úszójú halak, így könnyen elkülöníthetőek a nőstényektől, amik kicsit egyszerűbbek.

Igények betta hal tartása esetén

 

Eredetileg a hal Dél-Ázsiából, valamint a Maláj-félszigetről származik, ahol főként mocsaras és sekély vizekhez kellett alkalmazkodnia. Ugyanígy megtalálható Thaiföld lassú folyású vizeiben is, amik bővelkednek vízi növényzetben, így tökéletes búvóhelyet biztosít a számukra.

A betta hal tartásáról dióhéjban

Ennek a különös élőhelynek köszönhető, hogy az idők során kialakult az a légzőszerve, ami lehetővé teszi a számára, hogy könnyen jusson oxigénhez már csak azáltal is, hogy a vízfelszín közvetlen közelében úszik. Erre az oxigénben szegény mocsaras élőhely késztette, így akár sekély vízben is kitűnően megélnek.  Mikor a vizet állítjuk be a számára, szerencsére nem rendelkezik nagy igényekkel, így csak arra kell figyelni, hogy lehetőség szerint pH semleges, 24-27 fok közötti hőmérsékletű, közepesen kemény vízben töltse a napjait.

Mekkora akváriumban és hány halat tartsunk?

Mint említettük, nem nagy helyigényű, így akár kis akváriumban is eltartható, de ha igazán látványosat szeretnénk, akkor egy 20-40 literes otthonban már remekül érzik magukat. Sőt, ekkora területen már 3-4 hal is remekül érzi magát. Egy “légtérben” maximum 1 hím és több nőstény hal tartható, ami így egy hárem képét idézheti bennünk. Ám mindez csak elővigyázatosság, mivel párzási időszakban meglehetősen agresszívek. Érdekes módon azt gondolhatnánk, hogy a neve alapján egy agresszív halat kell elképzelni, pedig alapvetően félénk, elrejtőző egyedek, sőt, meg se szokták védeni magukat az esetleges “agresszor” halakkal szemben.

betta hal akváriumban

Aljzat tekintetében nem igényel különleges dolgokat, hiszen egy jó minőségű akváriumi aljzat remek élőhelyet biztosít a hasznos baktériumoknak. Lehetőleg minél több búvóhelyként szolgáló növénnyel lássuk el az akváriumot, mivel ez nem csak dekorációként szolgál, hanem menedéket nyújt a halaknak a mindennapokban.

Érdemes hetente egy minimális vízcserét rendszeresíteni, mert így biztosan mindent megteszünk a hal egészségéért.

A betta táplálékai

Etetésük nem igényel szakértelmet, nem egy válogatós fajta. Mivel ettől függetlenül, az élőhelyükön a különböző kistestű rovarokat, férgeket fogyasztja, így elsősorban jobban preferálja az élő eleséget. Persze a száraz tápot is elfogadja, de inkább a tubifexet, szúnyoglárvát és aszámukra kifejlesztett Betta eleséget érdemes venni nekik.

Betta tartása

Szaporodása

Ha szaporítanánk a sziámi harcoshalat, akkor nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, hiszen már a szaporodás kezdetekor megépíti a habfészket. Ezután párzás idején békén kell hagyni őket, majd ha megtörtént az ikra lerakása, akkor elkülöníteni a nőstény halat. Ez azért fontos, mert ezután agresszívé válhatnak egymással szemben.

Ahogy a bejegyzésből a betta hal tartásáról dióhéjban blogból kiderül, a betta hal tartása nem egy bonyolult és költséges dolog, hiszen nincsenek speciális igényei.

Ettől függetlenül webáruházunk kínálatában több, kifejezetten a sziámi harcoshal igényeinek megfelelő akvárium vagy éppen táp található, amivel mindent elkövetünk kedvencünk egészsége érdekében.

Ezeket olvastad már?

A halak kedvenc eledele, a tubifex

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.

A legnépszerűbb akváriumi halak

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

Az édesvízi díszhalak fajtái

Mikor úgy döntünk, hogy halat szeretnénk tartani, akkor előtte ideje átnézni az alapvető tudnivalókat az akvarisztikával kapcsolatban.

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.