Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden, amit az akváriumszűrőről tudni kell

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.07.12 17:58
Minden, amit az akváriumszűrőről tudni kell

Ebben az írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ezzel is segítsünk neked a döntésben. Miután választ adtunk arra a kérdésre, hogy miért annyira fontos a vízszűrés, elmondjuk, hogy milyen szűrőanyagok léteznek. Végül pedig felhívjuk a figyelmedet egy nagyon fontos dologra.


Az akváriumszűrő a rendszer egyik legfontosabb eleme, hiszen a vizet folyamatosan szűrni kell ahhoz, hogy megfelelő életteret biztosítson. Erre nemcsak a halak, hanem az akváriumban lévő növények miatt is szükség van.

Az akváriumszűrővel nagyon egyszerűen és hatékonyan tudjuk megvalósítani a vízszűrést. Nem árt azonban tisztában lenni néhány fontos dologgal ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást. Először is tudni kell, hogy többféle szűrő is létezik, illetve különböző szűrőanyagokat is használnod kell.

Miért fontos szűrni a vizet az akváriumban?

A szűrés elsődleges funkciója a víz tisztítása, ugyanis olyan anyagok halmozódhatnak fel benne, amik hosszú távon rontják a minőségét. Gondolunk itt például a szilárd halmazállapotú bomlástermékekre és a felesleges tápra. Ugyanakkor nem ez az egyetlen ok, ami miatt nélkülözhetetlen a megfelelő kialakítású akváriumszűrő használata.

A másik nagyon fontos szerepe az akváriumban keletkező káros anyagok kiszűrése. Ezek közül is elsősorban a mérgező és algásodást okozó ammónia jelent veszélyt a halakra, növényekre. A szűrőben lévő baktérium ezeket először nitritté, majd pedig nitráttá alakítja.

Végül, de nem utolsósorban az akváriumszűrőnek a vízforgatásban is nagy szerepe van. Ennek azért van jelentősége, mert nagyon fontos, hogy a tápanyagok eljussanak a növényekhez. Másrészt pedig a szilárd bomlástermékeket lebegésben kell tartani.

Nézd meg akvárium szűrő kínálatunkat

Milyen szűrőanyagokat tudsz használni?

A szűrőanyagok nagyon sokfélék lehetnek attól függően, hogy milyen módon támogatják az akvárium vizének tisztítását, szűrését. Vannak mechanikai típusok, amiknek a víztisztításban van nagy szerepük. Ezek közé tartoznak a szivacsok és a szűrővatták.

Ezek mellett ott vannak a biológiai szűrőanyagok is, amik az ammónia és a nitrát-foszfát megkötésében nyújtanak hatékony támogatást. A Sera Siporax Bio Active Professional például remek választás. Egyrészt mert eltávolítja a nitritet és az ammóniát, másrészt pedig azért, mert segít az üledék lebontásában is.

A szűrőanyag típusok harmadik nagy csoportját a kémiai szűrőanyagok alkotják. Ide azok a termékek tartoznak, amik a vegyi anyagok eltávolítására, semlegesítésére használhatók.

A megfelelő akváriumszűrő kiválasztására is figyelni kell

Ahhoz, hogy a szűrés a megfelelő módon történjen, természetesen az ideális mérettel és egyéb paraméterekkel rendelkező akváriumszűrőre is szükség van. Ennek kiválasztását is érdemes átgondolni, amikor napirendre kerül az akvárium vizének szűrése.

Ha egy szép akváriumot szeretnél, akkor többek között a vízszűrésről is gondoskodnod kell. Az ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a halak és a növények egészségesek legyenek. Többféle szűrőanyag közül választhatsz, és persze a szűrőt is érdemes átgondoltan megvenni. A lényeg, hogy az akváriumod méretének és az ökoszisztéma igényeinek megfelelő megoldásokban gondolkodj.

Webshopunkban a szűrőanyagokon túl még sok más akváriumkelléket találsz. Ezeken kívül pedig mindent be tudsz szerezni, amire a háziállataidnak szüksége lehet. Például tápokat, vitaminokat és szállítóeszközöket.

A halak kedvenc eledele, a tubifex
19
Okt

Aki egy kicsit is jártas az akvarisztikában, az nagyon jól ismeri a tubifexet, mint a halak egyik kedvenc eledelét. De vajon mitől olyan különleges ez az eledel, ami miatt az uszonyosok ennyire vonzódnak hozzá? Lássuk a különböző fajtáit, tárolását és azt, hogy miért is jó választás a halaknak a tubifex.

A legnépszerűbb akváriumi halak
21
Ápr

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

Kérdés akvárium kialakítása kapcsán: mely halak tarthatóak együtt, és mik a fő szempontok?
14
Okt

Egy új akvárium berendezése soha nem egyszerű történet, mivel közel sem mindegy, hogy milyen kellékeket vásárolunk ahhoz, hogy a halaink egészséges és kellemes környezetben éljenek. Arról nem is beszélve, hogy az akváriumban milyen halakat érdemes tartani, amik egymással is jól kijönnek, és igazán mutatós lesz a végeredmény.

Halak szállítása de hogyan? Ha így csinálod, neked is sikerül.
09
Ápr

Új lakásba költözöl vagy csak a barátodtól kaptál néhány ficánkát, de nem tudod hogy szállítsd a halaidat? Cikkünkből megtudhatod, hogyan szállíthatod őket biztonságban.

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-20%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Nem rendelhető
Kedvencekhez
1 999 Ft
2 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 999 Ft/db