Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Teknősnek való terrárium - élettér páncélos barátainknak

terrárium
hüllők
teknős
Szűrés törlése
kedvence.hu
Teknősnek való terrárium - élettér páncélos barátainknak

Tudtad, hogy az ékszerteknős és a szárazföldi görög teknős terráriuma eltér egymástól? Az ékszerteknősök a trópusi, vízi életet szeretik, míg a görög teknősök a száraz, napos környezetet részesítik előnyben.

Mindkettőnek megvannak a maga speciális igényei, ezeket figyelembe véve teremtheted meg számukra a tökéletes otthont. Cikkünkben bemutatjuk, mire ügyelj, hogyan tedd boldoggá páncélos kedvencedet.

zöld csík

Hőmérséklet

Az ékszerteknősök trópusi fajok, ezért magasabb hőmérsékletet igényelnek, mint a görög teknősök, amelyek mediterrán éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodtak. Az ékszerteknős terráriumában napközben 28-30°C körül legyen, éjjel pedig legalább 24°C.

Ha már tudod, melyik a legmegfelelőbb terrárium, szerezz be hozzá egy hőmérőt. Az analóg kevésbé pontos, és lassabban reagál a hőingásra. A digitális mérők elektronikus érzékelőket használnak, így gyorsabbak. Az infravörös hőmérők kényelmesek, különösen, ha nehezen hozzáférhető helyeken kell mérni, de üvegen keresztül nem működnek hatékonyan.

 

Páratartalom

Az ékszerteknősök a magas páratartalmat szeretik, gyakran 70-80% között, ilyen a természetes élőhelyük is. Ezzel szemben a görög teknősöknek elegendő a 30-50%-os páratartalom. Ha nagyobb a terráriumod, tehetsz bele két nedvességmérőt, hogy ellenőrizhesd a pontos értékeket.

Fényigény

Minden, teknősnek való terrárium esetén nagy a fényigény. Az optimális UVB- és UVA-sugárzás elősegíti a D-vitamin termelést és így a kalcium beépülését a csontokba.

Az ékszerteknősöknek több fényre van szükségük, mivel a víz jó részét megszűri. Náluk használj nagyobb teljesítményű UV lámpát. A görög teknős a szabadban könnyen hozzáfér a természetes napfényhez, de ha a lakásban tartod, nála is gondoskodj a pótlásáról.

Aljzat

Az ékszerteknős terráriumában a víz legyen az uralkodó, szeret úszkálni. Használj hatékony szűrőrendszert, amely segít megszabadulni a szennyeződésektől, emellett ne felejtsd el rendszeresen cserélni. Gondoskodj egy szárazföldi helyről is, ahova ki tud mászni pihenni. Ehhez válassz finom és puha aljzatot.

A görög teknősöknek egészen más típusú terráriumra van szükségük. Ők inkább a száraz területeket részesítik előnyben, így nekik egy földes vagy homokos talaj a legjobb. Imádják újra és újra bejárni és felásni. Nekik is szükségük van egy kisebb víztartályra, ahol inni és fürdeni tudnak, de ez lehet sekélyebb, mint az ékszerteknősöké.

Teknősnek való terrárium – élettér páncélos barátainknak

A teknős terráriuma mint otthon

Válassz olyan díszítőelemeket, amelyek nemcsak szépek, de biztonságosak is. Kerüld a hegyes vagy éles szélekkel rendelkező tárgyakat, amelyek megsérthetik a teknősöket. Használhatsz például sima kavicsokat, természetes köveket és faágakat, amelyek természetesként hatnak. Ezekre a tekik felmászhatnak, és elrejtőzhetnek mögöttük.

Biztonság

Ügyelj arra, hogy a terráriumot:

  • Stabil, biztos alapra helyezd, ahol nem áll fenn annak veszélye, hogy leesik vagy felborul. Ellenőrizd, hogy a padló és a bútor, amelyen a terrárium áll, képes-e elbírni a súlyát, különösen, ha sok víz van benne.
  • Az összes elektromos berendezés, lámpák, szűrők megfelelően legyenek elhelyezve és rögzítve. Ellenőrizd, hogy a vezetékekhez ne érhessen víz, és a a teki se férjen hozzá.

Írj és segítünk!

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy terráriumod tökéletes otthon legyen páncélos barátod számára. Egy jól megtervezett és gondosan karbantartott környezetben boldogan élnek majd, egészségesek és aktívak maradnak.

Örömünkre szolgál, ha segíthettünk neked abban, hogy megértsd, milyen egy megfelelő teknős terrárium és a berendezése. Ha további kérdésed van, keress bennünket bátran!

zöld csík

Ezeket olvastad már?

A görög teknős tartása – mivel és hogyan etessük?

A jól összeállított étrend kulcsfontosságú, ha görög teknős tartása mellett köteleztük el magunkat. Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket szem előtt tartva növényevő kedvencünk nemcsak jól érzi magát, hanem egészséges és hosszú életű lesz.

Görög teknős a terráriumban

A görög teknős nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hüllő, amit általában jó természetük és hosszú életük miatt is előszeretettel tartanak.

A páratartalom-mérő használata a terráriumban

Manapság egyre többen döntenek amellett, hogy terráriumot alakítanak ki, amihez bizony szükség van egy megfelelő kialakítású páratartalom-mérőre is. A hüllők számára ugyanis kulcsfontosságú, hogy az élőhelyükön ideális legyen a levegőben lévő pára mennyisége.

 

Milyen lehet a szakállas agámának való terrárium?

Nem érdekel az akvarisztika, inkább egy tetszetős terráriumot rendeznél be? Tanácstalan vagy, hogy milyen hüllőt érdemes tartani, ami nem túlságosan igényes, de mutatós, és a beszerzése sem jelent gondot? Mit szólnál egy szakállas agámához a terráriumba?

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről