Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A páratartalom-mérő használata a terráriumban

terrárium
Szűrés törlése
kedvence.hu
A páratartalom-mérő használata a terráriumban

Manapság egyre többen döntenek amellett, hogy terráriumot alakítanak ki, amihez bizony szükség van egy megfelelő kialakítású páratartalom-mérőre is. A hüllők számára ugyanis kulcsfontosságú, hogy az élőhelyükön ideális legyen a levegőben lévő pára mennyisége.

 

Amikor háziállattartásról van szó, akkor a legtöbben kutyát, macskát vagy esetleg kisebb rágcsálókat, hörcsögöt, törpenyulat, egeret választanak. Vannak azonban olyanok is, akik kicsit extrémebbek ezen a téren, mert számukra a legszimpatikusabb megoldás egy egzotikus hüllő - például gekkó, kaméleon vagy kígyó - tartása.

Természetesen ennek semmi akadálya sincs, ha megteremtjük azokat a feltételeket és körülményeket, amiket ezek az állatok igényelnek. Az egyik legfontosabb eszköz, amit már a legelején be kell szereznünk, az egy pontos adatokat szolgáltató páratartalom-mérő, hogy precízen mérni tudjuk a terrárium levegőjének páramennyiségét.

zöld csík

Miért fontos a megfelelő páratartalom a terráriumban?

Mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy a legtöbb terráriumban tartható hüllő, illetve kétéltű igényli a magas páratartalmú levegőt, mert a természetes élőhelyük is nedves, párás területen van. A sok pára tehát hozzátartozik a számukra ideális életkörülményekhez.

A hüllők a bőrükről párologtatják a vizet, hogy ezáltal nedvességhez jussanak, és ne száradjanak ki. A sok pára segíti ezt a fontos folyamatot és hozzájárul ahhoz, hogy kellően hidratáltak legyenek.

Ezek az állatok időnként vedlenek, melynek során teljes egészében megújul a bőrük. A pára ezt a folyamatot is hatékonyabbá teszi számukra, a nedves környezet ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a bőrük meg tudjon lágyulni, majd könnyedén le tudjon válni.

 

Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 10 db
Kedvencekhez
Neptun Teknős Szemcsepp 10ml
Kiszerelés
10 ml
490 Ft
Egységár: 49 000 Ft/l

Mennyi az ideális páratartalom?

Általánosságban nehéz megmondani, hogy mennyi a hüllők számára ideális páratartalom, hiszen ez az érték fajonként változó lehet. A trópusi kígyókról például elmondható, hogy 60% és 80% közötti páratartalmú levegőn érzik magukat jól. A gekkók esetében azonban elegendő lehet a 40% és 60% közötti érték is.

A pontos értékekkel azonban mindenképp tisztában kell lennünk, mielőtt a hüllőtartás mellett döntünk. Célszerű szakembertől utánaérdeklődni, hogy mik az általunk választott állatok speciális igényei ezen a téren.

Analóg Trixie terrárium hő- és páratartalom mérő óra

Milyen páratartalom-mérőt válasszunk?

Hiába tudjuk azonban, hogy mennyi az ideális páratartalom, ha azt nem tudjuk precízen mérni, s ezáltal folyamatosan figyelemmel követni. Mindenképp szükségünk lesz tehát egy kifejezetten terráriumokhoz kifejlesztett mérőműszerre, mint amilyen például a Trixie páratartalom-mérő, ami egyébként hőmérsékletmérésre is kiválóan használható.

A hőmérsékletet -25 és +55 C° fok, míg a páratartalmat 0% és 100% közötti tartományban tudjuk mérni vele. Ez egy nagy pontossággal működő mérőműszer, így teljes mértékben megbízhatunk az általa mutatott adatokban. Ráadásul nagyon könnyen fel lehet helyezni, ugyanis öntapadó kivitelben készül.

Amikor a megfelelő páratartalom-mérő után kutatunk, akkor nagyon fontos, hogy kizárólag olyan eszközök között nézelődjünk, amik magas minőségűek és megbízható adatokkal szolgálnak. Mindemellett pedig a könnyű felhelyezhetőség sem utolsó szempont, hogy ne kelljen hosszasan bajlódnunk ezzel a művelettel.

Ha még nem találtad meg a megfelelő mérőműszert, akkor figyelmedbe ajánljuk a kínálatunkat, ahol többféle modell is a rendelkezésedre áll. Ha pedig kérdésed van, vagy tanácstalan vagy a döntést illetően, akkor bátran keress fel minket, készségesen segítünk!

zöld csík

Ezeket olvastad már?

Görög teknős a terráriumban

A görög teknős nem véletlenül az egyik legnépszerűbb hüllő, amit általában jó természetük és hosszú életük miatt is előszeretettel tartanak.

Milyen lehet a szakállas agámának való terrárium?

Nem érdekel az akvarisztika, inkább egy tetszetős terráriumot rendeznél be? Tanácstalan vagy, hogy milyen hüllőt érdemes tartani, ami nem túlságosan igényes, de mutatós, és a beszerzése sem jelent gondot? Mit szólnál egy szakállas agámához a terráriumba?

Hörcsög terrárium, avagy hol tartsuk rágcsáló kedvencünket?

Mikor megszületik a fejünkben, hogy kisállatot szeretnénk tartani, mindenképp érdemes alaposan utánaolvasni az adott állat számára ideális körülményeknek.

Mi a különbség az akvárium és a terrárium között?

Egyre gyakrabban találkozunk olyan igénnyel, hogy valaki a hüllőjét egy akváriumba szeretné tenni. Ezért lássuk, hogy mi a különbség az akvárium és a terrárium között!

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-18%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
4 899 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 899 Ft/db