Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Szükséges-e a kutyáknak vitamin?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
Szükséges-e a kutyáknak vitamin?

Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy a kedvencének szüksége lehet-e egy kis plusz vitaminra.

Egy igazán felelősségteljes gazdiban óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy a kedvencének szüksége lehet-e egy kis plusz vitaminra. Mivel nekünk, embereknek sem árt, ha egy kicsit megtámogatjuk az immunrendszerünket a különböző készítményekkel, így szinte kézenfekvő, hogy a kutyáknak is jól jön egy kis plusz vitamin. 

 

Nagy a hasonlóság - kutyáknak is kell vitamin?

Első lépésként mindenképp az a legjobb, ha egy állatorvossal egyeztetünk arról, hogy szükséges-e a kedvencünknek az extra vitamin. Az állatorvos az, aki meg tudja határozni azt is, hogy melyek azok a készítmények, amik tartalmazzák azokat a vitaminokat, amikre az adott állatnak szüksége van. Így egyrészt sokkal nyugodtabban vágunk bele a kúrába, másrészt célzottan tuningolhatjuk fel kedvencünket.

Mivel a kutya emlős, így meglehetősen sokban hasonlít a vitaminszükséglete a miénkre. Az pedig vitathatatlan, hogy nálunk is van olyan időszak, amikor jól jön egy kis segítség.

A vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban csak annyit kell szem előtt tartani a kedvenceinknél, mint magunknál, azaz nem lehet túladagolni, mivel a vizelettel távozik a felesleges többlet.

A problémát a zsírban oldódók, az A-, D-, E- és a K-vitamin okozhatja, mivel itt már jobban kijönnek a különbségek. Éppen ezért mindig figyeljünk arra, hogy milyen a kutyáknak szánt vitamin.

A kutyatápokban is van

A zsírban oldódó vitaminok pótlására nem feltétlenül van szükség a kutyák esetében, mivel azokat a szervezetük hatékonyan képes előállítani. Mégis, a legtöbb jó minőségű kutyatáp tartalmaz vitaminpótlást. Ezzel addig a pontig nincsen is gond, míg a leírásnak megfelelő adagban kapja a négylábú.

Ám a probléma a legtöbb esetben itt jelentkezik, mivel rengeteg gazdi nem tartja be az ajánlott mennyiséget, így egy nagy dózis jut a kutyáknak a vitaminból is, csakúgy, mint az ételből. Mert előfordul, hogy a gazdi nem ismer mértéket, és így a kutyát is addig eteti, míg elfogyasztja azt, amit elé raknak. 

Éppen a fentiek miatt nem egy ritka eset, hogy a kutya A- vagy D-vitamin túladagolással kerül orvoshoz. Ez annak köszönhető, hogy a fel nem használt, zsírban oldódó vitaminok közvetlenül a májba kerülnek, ami ha nem távozik onnan rövid időn belül, az könnyen a kutya egészségét fenyegeti. 

A vízben oldódó vitaminoknál egyszerűbb a helyzet, mivel azt nem lehet túladagolni, sőt a kutyáknál is szükséges időnként a pótlása. 

Míg az embereknél a C-vitamin pótlása szinte kötelező az immunrendszer megfelelő működése szempontjából, addig a kutyáknál nem lehet folyamatosan, csak kúraszerűen alkalmazni. Az oka egészen egyszerű, méghozzá az, hogy hugykövet idéz elő, amit lehet, hogy műtétileg kell eltávolítani.

A B-vitaminnal egészen más a helyzet, mert azt például lehet folyamatosan pótolni. Ebben az esetben biztosan nem lép fel hiánybetegség. Hogy mit okoz a hiánya? A legtöbb esetben szembántalmakhoz, a herének a megbetegedéséhez vezet, valamint a bőrnek és a szaruhártyának a különböző elváltozásait okozhatja. 

Túladagolás vagy hiány?

Könnyen előforduló eset a túladagolás, ami a különböző szervek deformitásához vezethet, de nem ritka a szembetegség, bőrelváltozás és az idegrendszeri kellemetlenségek is. A D-vitamin hiány pedig könnyen előidézhet angolkórt a kedvencünknél is, ami nem csak az emberekre veszélyes betegség. 

Éppen ezért mindenképp tartsuk be az adagolási ajánlásokat, hogy sokáig egészséges és jókedvű lehessen kedvencünk.

Nézz körül webáruházunkban, kérdés esetén pedig állunk szíves rendelkezésedre!

A modern gazdik végső bevásárló helye

Ezeket olvastad már?

A diétás kutyatápokról

Mikor meghalljuk, hogy diétás kutyatáp, akkor óhatatlanul is egy elhízott, szinte guruló eb képe villan fel az elménkben.

A legjobb minőségű kutyatáp

Már kisgyermekkorban megtanulja mindenki, de azt már elfelejtik hozzátenni, hogy nem csak és kizárólag húsra van szükségük az egészséges táplálkozáshoz.

Belcando nedves kutyaeledelek különleges összetevői

A lényeg az összetevőkben van... Belcando kisokos

Ebben a blogban azokról az összetevőkről tudhatsz meg többet, amelyek jellemzően nem túl nagy mennyiségben kerülnek az eledelekbe, viszont élettani hatásuk nem elhanyagolható.

A kutyák ehetnek görögdinnyét?

Ehet a kutyánk görögdinnyét? A rövid válaszunk: Igen! De mielőtt megkínálnád négylábú barátod ezzel az ízletes gyümölccsel, van néhány dolog, amit tudnod kell.

-24%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 g
3 499 Ft
4 590 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 6 998 Ft/kg