Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A legjobb minőségű kutyatáp

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
A legjobb minőségű kutyatáp

Már kisgyermekkorban megtanulja mindenki, de azt már elfelejtik hozzátenni, hogy nem csak és kizárólag húsra van szükségük az egészséges táplálkozáshoz.

Azt hihetjük, hogy a kutyák táplálkozási szokásairól meglehetősen sokat tudunk, bár a legtöbb esetben ez nem így van. Azt, hogy a kutyák ragadozók, azaz húsevők, már kisgyermekkorban megtanulja mindenki, de azt már elfelejtik hozzátenni, hogy nem csak és kizárólag húsra van szükségük az egészséges táplálkozáshoz. Ma áttekintjük, hogy mitől lesz jó a legjobb minőségű kutyatáp.

Adjunk enni, de mit?

Amikor egy kutya csak húst kap, akkor ott rövid időn belül fellépnek a különböző hiánybetegségek, amik azt hivatottak jelezni, hogy valami nem stimmel a kutya táplálkozásában. Ilyenkor nem az a teendő, hogy megkínáljuk egy kis nyers zöldséggel, mert a kutyák emésztőrendszere meglehetősen rövid, így alkalmatlan arra, hogy a nyers alapanyagot megeméssze és feldolgozza.
 
Az sem a legjobb választás, hogy az emberi fogyasztásra készült készételek maradékát etetjük a kutyával, hiszen az nem olyan hozzávalókból készült, amik nekik valók. Sőt, egyes élelmiszerek az emberre nézve nem károsak, de a kutyák számára akár mérgezőek is lehetnek. 

Természetesen négylábú barátunk mindent megenne, hiszen az évszázadok, ezredek folyamán a ragadozóból mindenevő lett, ahogy az emberhez szegődött. Ez főleg azért probléma, mert a hús, a csont és a különböző gabonák, nyers zöldségek nem megfelelően fedezik a tápanyagszükségletét, így viszont kell találni valamilyen megoldást a hiányok pótlására.

A kutyák igényei

Ezeknek az igényeknek a kialakítására fejlesztették ki a különböző, igazán jó minőségű kutyatápokat. Természetesen vannak különböző ismérvei, amik alapján meg lehet különböztetni a tápokat, de ehhez alaposan tanulmányozni kell azok csomagolását.

Figyelembe kell vennünk néhány ismérvet, amik egyrészt a kutyánk ízléséhez, másrészt a különböző élethelyzeteihez köthetők. 

Igen ám, de honnan tudhatjuk, hogy melyik az, ami a kutyánk számára a legjobb minőségű kutyatáp? 

Milyen korosztálynak - vagy mekkora termetűnek - ajánlják az adott kutyatápot: kölyök, fiatal felnőtt, felnőtt, idős korosztály vagy extra kistestű, kistestű, közepes testű, nagytestű vagy óriás testű kutyáknak
Életszakasz, érzékenység szerinti specifikáció: - mentes, steril, diétás stb.
Ízesítés: csirkés, lazacos stb.
Nagyon fontos az összetevők százalékos feltüntetése: az optimális esetben ezek közé az értékek közé esik, amit a csomagoláson mindig feltüntetnek: 18-24% nyersfehérje, 8-13% nyerszsír, 4-7% nyershamu, 2-4% nyersrost.

Honnan tudjuk, hogy jó a kutyatáp, amit adunk?

Számos ismérve van annak, hogy visszajelzést kapjunk az általunk adott kutyatáp minőségéről. Főleg a kutyus viselkedése, kinézete, emésztése az, ami megmutatja számunkra, hogy jó úton járunk-e a táplálással, ilyenek például:

Az egyik leglátványosabb, hogy kedvencünknek csillogó, egészségesen fényes a szőrzete,
a fogai épek, egészségesek,
az emésztése szabályos, követhető, 
a széklete megfelelő mennyiségű és állagú (ez jó minőségű táp esetén kevesebb, de rendszeres, rossz minőségű tápnál érezhetően több),
bár nem látunk bele, de a csontozata erős,
végül pedig imád rohangálni, mozogni, más kutyákkal játszani, láthatóan életvidám. Természetesen a korral haladva az intenzitása annak megfelelően változik.

Az igazán jó minőségű kutyatáp ismérve, hogy nem tartalmaz ízfokozót, sem egyéb mesterséges anyagokat, hanem természetes eredetű anyagokból áll. Amennyiben a fentieken kívül további hasznos olvasnivalót keresel, ajánljuk bejegyzéseinket, amik hasonlóan érdekes, tanulságos információkkal fognak szolgálni.

Ezeket olvastad már?

A diétás kutyatápokról

Mikor meghalljuk, hogy diétás kutyatáp, akkor óhatatlanul is egy elhízott, szinte guruló eb képe villan fel az elménkben.

Honnan tudjuk, hogy melyik a legjobb kutyatáp?

Manapság, ha bekapcsoljuk a tv-t, szinte azonnal ömlik a reklámokból, hogy melyik a legjobb kutyatáp, és miért csak és kizárólag az tesz jót a kedvencünknek.

Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

A családok jelentős részében a kutyák szerves részét képezik a közösségnek, azaz inkább családtagként kezeljük őket, mintsem állatként. Akit pedig szeretünk, annak az életminőségét minden szempontból szeretnénk tökéletessé tenni. Éppen ezért minden felelős gazdiban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon milyen a jó kutyatáp?

Mitől jobb a prémium kutyatáp?

Minden gazdi számára a legfontosabb, hogy a kedvence megkapja a szervezete szempontjából legfontosabb tápanyagokat. Mivel minden kutya más, megnézzük, hogy miért jobb a prémium kutyatáp.