Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Az ara papagáj és annak szaporodása

kedvence.hu
Az ara papagáj és annak szaporodása

Neked is tetszenek a nagytestű, színes ara papagájok, melyek akár beszélni is képesek megtanulni, ha eleget foglalkozunk velük? Van néhány nagyon fontos tudnivaló, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani, mielőtt ennek a különleges madárnak a tartásába és tenyésztésébe fognánk.


 

Meglehetősen drága mulatság

Csak akkor fogj bele az ara papagáj tartásába, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezel hozzá. Nem elég, hogy maga a madár meglehetősen drága, de a hozzá való kellékek sem tartoznak az olcsóbb kategóriába.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb szárnyas kedvenc az ara papagáj, bár tartásukba nem mindenki mer belevágni. A már említett költségvonzata miatt választják többen inkább a hullámos papagájokat és a katalin papagájokat az arák helyett. Átlag 80 cm hosszúak, nem beszélve a színes, hosszú farkukról, melyek igazi ismertetőjelük. Mivel rendkívül színesek, így nehéz összetéveszteni bármelyik másik papagájjal.

Nem olyan egyszerű az ara papagáj szaporodása

Sokan azt hihetik, elegendő csak két ellenkező nemű madarat összeengedni és kész is a kismadár. Ennél sokkal bonyolultabb az ara papagájok párválasztása és szaporodása, ezért érdemes néhány szempontot figyelembe venni, mielőtt belekezdünk.

Az egyik ilyen, hogy nemcsak az fontos, hogy ellentétes nemű legyen a két szárnyas, hanem a koruk is jelentős szempont kell, hogy legyen. Általában elmondható, hogy egy ara papagáj ötévesen válik ivaréretté, de szaporításra kész csak 7 éves kora után lesz. Tehát, ha most vásároltál egy ara papagájt, akkor mindenképp úgy számolj, hogy ennyi idő múlva várható, hogy többen lesznek.

Ferplast Viola - a tágas otthon

Ugyanilyen fontos az is, hogy a kiválasztott állatok nem szabad, hogy rokoni kapcsolatban álljanak egymással. Ebben az esetben nem zárható ki az esélye a rövid életű és beteges egyedeknek, így semmiképp sem javasoljuk a beltenyészetet.

Tehát ha adott két ellentétes nemű, nem rokon és ivarérett példány, még akkor sem garantált a párosodás. Ahogy az embereknél, úgy a papagájoknál is a párválasztás egy folyamat eredménye, így jellemzően több hímnemű és nőstény egyed egy légtérben való tartása esetén már általában létrejön egy költőpár. Amennyiben egy páros létrejött, akkor jó eséllyel a többiek is követni fogják a példájukat, mivel a madarak eltanulják egymást viselkedését és nem akarnak lemaradni.

Az ara papagájok szaporodása nem úgy zajlik, mint madártársaiké, mivel ők nem egymás hátán állva közösülnek. Arról nem is beszélve, hogy csak az a papagáj fog készen állni a szaporodása, amelyik tökéletesen jól érzi magát az életterében. A szaporodás időszakában a madarak rendkívül agresszívvé válnak egymással és a gazdájukkal szemben is, ezért fontos ügyelni arra, hogy nehogy kárt tegyenek egymásban.

A költés során előfordulhat, hogy a papagáj pár nem hajlandó kikölteni a tojást, vagy a későbbiekben gondozni a fiókát. Ebben az esetben ez a gazdára hárul, és sajnos a későbbiek során sem fog változni. Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy mi zajlik az odúban a költés és az utódgondozás során, akkor mindenképp még annak igénybevétele előtt érdemes egy apró kamerát beszerelni, hogy a madár megszokja azt.

Ha te is ara papagáj tartásában és szaporításában gondolkozol, akkor a különböző kellékek miatt nézz körül kínálatunkban, vagy ha nem tudod, hogy mire is lenne igazán szükséged, akkor keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

Mennyibe kerülnek a különböző papagájfajták?

Manapság hazánkban rendkívül nagy népszerűségnek örvend a különböző papagájfajták tartása. Ez nem is meglepő, hiszen itthon lényegesen olcsóbban tarthatjuk ezeket a díszmadarakat, mint tőlünk nyugatabbra. Miért van ez így?

Madáretetők, madáritatók – ezeket mindenképp tartalmazza a kalitka

Te is gondolkodtál azon, hogy madártartásra add a fejed?  Maradj velünk és segítünk eligazodni a madártartás rejtelmeiben, a kalitkák, a madáretetők és a madáritatók világában!

Mi alapján válasszunk madárkalitkát?

Honnan tudhatod, hogy milyen kalitkára lesz szükséged, ha megérkezik a várva-várt szárnyas kedvenced? Kalitka lesz vagy röpde?

Milyen a jó és a rossz kalitka, avagy mit kerüljünk?

A díszmadarak számára az egyik legfontosabb eszköz, ami a mindennapi életükhöz szükséges, az a kalitka. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyet szerzünk be a számukra, hiszen vannak olyanok, amelyeket javasolnak a szakemberek, míg másokat jogszabály tilt be. De akkor milyen megfelelő kalitka?

-41%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Madáretető tapadókoronggal 220 x 140 x 110 mm
Madáretető tapadókoronggal 220 x 140 x 110 mm
999 Ft
1 700 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 999 Ft/db
-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
1 499 Ft
1 790 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 499 Ft/db
-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
45 999 Ft
68 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 45 999 Ft/db
-33%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
140 g
1 199 Ft
1 790 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 8 564 Ft/kg