Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden, amit az Eheim belső szűrő kapcsán tudni kell

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.03.23 14:12
Minden, amit az Eheim belső szűrő kapcsán tudni kell

Azt minden akvarista tudja, hogy szűrésre igenis szükség van, már egészen az első pillanattól fogva. Azt azonban kevesebben tudják, hogy mik a legfőbb különbségek a különböző szűrők között, és milyen előnyei vannak a belső szűrőknek. Ismerjük meg ma az Eheim belső szűrőt!


A belső szűrők előnyei

Ahogy az kikövetkeztethető, a belső szűrők az akvárium belső terében helyezkednek el, általában az üvegfalra rögzítve. Magában a szűrőtestben egy rotor forog, ami keringeti a vizet, és mivel egy szűrőben többféle szűrőelem is elhelyezhető, így van mozgásterünk. Mivel a belső szűrőket állandó mozgásra tervezték, ezért semmi szükség arra, hogy időközönként kikapcsoljuk őket, mert ezzel csak rontjuk az élettartamukat. Egy jobb minőségű darab, mint amilyen az Eheim belső szűrő, nemcsak a mechanikai szűrést hajtja végre, hanem a levegőcserében és aktívan részt vesz. Mivel segíti a víz oxigéntartalmának normalizálását, így a vizet is láthatóan hatékonyabban keringeti, azaz szemmel látható lesz a művelet.

Alapvetően egy belső szűrő 5 év körüli időtartamra készül, de persze egy jó minőségű Eheim belső szűrő akár öt-tíz évet is kihúzhat probléma nélkül. Persze ha azt tapasztaljuk, hogy a szűrő kicsit lassabban és nehézkesebben üzemel, akkor mindenképp gondoljunk arra, hogy szükség van a belső szűrőelem tisztítására vagy cseréjére. Nagyságrendileg egy szűrőszivacs fél évig használható rendszeres tisztítás mellett, mert azután már veszít a hatékonyságából, és a tisztasággal is akadhatnak gondok. Ettől függetlenül nem érdemes sem a szűrőn, sem pedig annak belső elemein spórolni, mivel maximum pár ezer forint a különbség, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz az akvárium belső flórája.

Eheim belső szürők nagy választékban

Górcső alatt: Eheim belső szűrő

Most a kínálatunkban kapható Eheim Pickup 45 belső szűrőt vizsgáljuk meg részletesebben, hiszen nem véletlen, hogy a vásárlóink egyik nagy kedvence. Mivel könnyedén rögzíthető az akvárium belső falára, így sokak számára ez már egy nagyon vonzó szempont. Emellett a tisztítás is roppant egyszerű, mivel kialakításának hála a szűrőegységet és a szivacsot felül lehet eltávolítani, így nincs szükség arra, hogy a szűrőtestet kiemeljük az akváriumból. Az Eheim belső szűrő azért is hasznos, mivel a szűrő a vizet az akváriumból alulról szívja be, így felül a tisztított és oxigéndús víz áramlik vissza.

Természetesen, mint minden, ember alkotta a készüléknél, ezeknél a szűrőknél is előfordulhatnak problémák, de nem mind igényli szakember segítségét, hanem otthon is orvosolható.

Ha a szűrő nem képez buborékot, akkor annak több megoldása is lehet. Az egyik, hogy túl mélyen van az akváriumban, hiszen ez a szűrő a vízfelszín alatt egy-két centivel működik a leghatékonyabban. Persze az is előfordulhat, hogy a buborékmentes időszakot eltömődés vagy szennyeződés okozza, így azt is meg kell vizsgálni és szükség esetén kitakarítani.

Amennyiben morgó és hangosan búgó hangot ad ki a szűrő, az az esetek 99%-ában motorproblémára utal. Ezt nem tudjuk otthon orvosolni, csere szükséges.

Amennyiben tisztítás után a tengely gumikupak nincs a helyén, vagy éppen nem megfelelően van rögzítve, akkor az hiányos rotorforgást, illetve akadozó rotorhangot eredményezhet. Ezt egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetjük. Az is nagyon fontos, hogy a szűrőt semmiképp se járassuk huzamosabb ideig szabad levegőn, mivel a kialakítása következtében ez végzetes károkat okozhat a készülékben.

Ha még nem választottad ki a számodra megfelelő szűrőt, akkor mindenképp javasoljuk, hogy ismerd meg a fenti Eheim belső szűrőt, vagy keress minket elérhetőségeinken, hogy segíthessünk!

Ezeket olvastad már?

Akváriumi levegőztetők és szűrők
12
Dec

Minden akvárium kell, hogy rendelkezzen levegőztetővel és szűrővel. Ez elengedhetetlen, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az akvárium vize tiszta, oxigéndús és nem utolsó sorban élhető közeg legyen a halak számára.

Az akvárium aljzatának tisztítása
08
Febr

Az akvárium fundamentális része az aljazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

Mire való és milyen a jó akvárium szűrő szivacs?
10
Jan

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szűrő szivacsok fajtáit.

Miért jó választás a Sera Ectopur akváriumi vízkezelő só?
01
Jún

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben is kifejtjük, hogy miért van akkora szükség ezeknek a termékeknek a használatára. Emellett kitérünk arra is, hogy miért ideális választás a Sera Ectopur vízkezelő só. Végül pedig elmondjuk, hogy mit kell tudni a használatáról.