Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mit érdemes tudni a nano akvárium kapcsán?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2022.02.09 14:51
Mit érdemes tudni a nano akvárium kapcsán?

Szereted az apró és különleges dolgokat? Szeretsz pepecselni és szokatlan dolgokat létrehozni? Akkor a nano akvarisztika tökéletesen neked való, hiszen egy nano akvárium nem csak a mérete miatt más, hanem rengeteg egyéb okból is izgalmas. Ismerjük is meg ezt az apró világot!


 

Apró műalkotás

A nano akváriumok varázsa a méretükben rejlik, mivel ezek a kis méretű csodák rendkívüli aprólékossággal készülnek. Nem elég, hogy kis méretben kell prezentálni egy akvárium szépségeit, de emellett létre kell hozni egy olyan életteret, ahol jól érzik magukat a különböző halak, rákok, növények. Értelemszerűen a méretéből fakadóan a tisztán tartása is sokkal egyszerűbb, mint nagyobb társaié, hiszen sokkal kevesebb vizet kell mozgatni. Ezenfelül pedig tagadhatatlan, hogy azért is népszerű, mivel a méretéből adódóan jelentősen olcsóbbak a felszerelések, mint a világítás vagy épp a szűrő.

Sokan vannak, akik nem jól használják a nano akvárium fogalmát, de jó, ha tudod, hogy a nano kategóriába csak a 40 liternél kisebb űrtartalmú darabok tartoznak. Persze láttunk már 60 literes nano akváriumot is, de nem ez a jellemző. A legkisebbek közé tartoznak a 4,5 literes darabok is, melyek azért már valljuk be, egészen picik. Ezek az élőhelyek általában kocka vagy néha téglalap alakúak, és az esetek túlnyomó részében a hosszabbik oldal jelenti az akvárium magasságát. Mivel különlegesek, így egyre többen vágnak bele egy-egy, nano akvárium megalkotásába.

A nano akváriumok fő kellékei

Azt mindenképp tudni kell, hogy egy nano akvárium minden esetben a helyiség központja lesz, hiszen ami szép, az automatikusan vonzza a tekintetet. Éppen ezért gondoskodj róla, hogy mindig ápolt és dekoratív legyen. A nano akváriumokban is épp olyan fontos a világítás, mint hagyományos társaikban, csak ebben az esetben még színesebb a paletta, hiszen a kisebb lámpatestek is elegendő fényt biztosíthatnak. Persze érdemes a természetes tartományban mozogni, hogy megfelelően kiadja az akvárium színeit.

nano akváriumok

A dekoráció sem mindegy, mivel a méretek miatt meglehetősen korlátozottak a lehetőségek. Tehát ilyenkor le kell mondani a nagyobb dekorról, és a kisebb elemeket kell előnyben részesíteni. Ettől függetlenül a gondozottság elengedhetetlen, főleg, ha még halak is élnek benne. Ebben az esetben a heti részleges vízcsere elengedhetetlen dolog. Persze nem minden hal él meg egy nano akváriumban, így nagyon fontos, hogy csak olyat válasszunk, aminek kicsi a mozgásigénye, vagy épp jól viseli a változásokat. Valljuk be, egy kezdő akvarista kezdeti bizonytalansága és tapasztalatlansága a halakra is kihat, így nagyon kell ügyelni arra, hogy ehhez igazodó halakkal kezdjünk. Ilyenek például a színes és mutatós hím guppik - nőstényt kerüljük, mert nagyobb a mozgásigénye és rendkívül szapora - vagy épp egy sziámi harcoshal, azaz a betta.

A garnélák is nagyon jó lakók egy nano akváriumban, hiszen növényevők, csapatban érzik jól magukat és persze rendkívül picik. Természetesen többféle törpegarnéla faj létezik, amik nagyon mutatósak együtt, így érdemes elgondolkodni a tartásukon.

Megjött a kedved egy nano akvárium berendezéséhez? Úgy érzed, hogy tudnád csinálni és kedvet érzel az akvakertészkedéshez? Akkor ne habozz, nézz körül kínálatunkban, és találd meg a számodra megfelelő kellékeket. Ha elakadnál, keress minket és segítünk eligazodni ebben a vizes útvesztőben!

Ezeket olvastad már?

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

A legnépszerűbb akváriumi halak
21
Ápr

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?
15
Ápr

Ki ne gondolt volna még arra, hogy egy szépen berendezett akvárium milyen jól is mutatna a lakás bizonyos pontján?

Akvárium vásárlása gyerekeknek? Mutatjuk a listát hogyan kezdjétek el!
08
Szept

Ha az első akvárium beszerzése előtt állsz vagy ha szeretnél gyermekeddel beindtani egy kezdő szettet, akkor itt van egy egyszerű útmutató tőlünk a megfelelő halfajok és felszerelések kiválasztásához.

-23%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
4 590 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 590 Ft/db