Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mikor tesz jó szolgálatot a szöges nyakörv, avagy kell vagy sem?

kedvence.hu
2021.10.11 15:26
Mikor tesz jó szolgálatot a szöges nyakörv, avagy kell vagy sem?

Ha valaki meghallja azt a kifejezést, hogy szöges nyakörv, akkor rögtön elborzad, hogy milyen embertelenül tartják szegény kutyákat. Pedig sokan nem is tudják azt, hogy milyen esetekben szabad, kell vagy érdemes használni ezt az eszközt, mikor nyújt hatékony segítséget. Lássuk is, hogy mit kell tudni róla, és milyen esetekben hasznos, és hogyan kell jól használni.


 

A szöges nyakörv, mint kiképzőeszköz

Alapvetően szöges nyakörv egy kiképzőeszköz, amit nem kell minden kutyánál alkalmazni, de vannak esetek, amikor nagyon jó szolgálatot tesznek. Első ránézésre drasztikusnak és kíméletlennek tűnik, mégis nagyon sok, viselkedési problémával küzdő kutyának segített már megoldani a mindennapokat. Sok kutya ennek köszönhetően tanulta meg azt, hogy hogyan kell rendesen sétálni és a gazdit nem magával rántani. Persze a megfelelő végeredmény érdekében tudnunk kell azt, hogy milyen méretű szöges nyakörvre van szükségünk, hogyan kell azt rendesen felhelyezni és természetesen hogyan kell használni.  

 

Ahhoz, hogy hatékony kiképzőeszköz legyen, meg kell találni a megfelelő méretet. Ezt kétféleképpen lehet, azaz elfogadjuk a gyártóknak az ajánlását, hogy az adott méretű kutyára mekkora szöges nyakörv kell, és aszerint választunk. A másik módszer szerint pedig lemérjük a kutya nyakának körméretét, melynek megadásával már meg is tudhatjuk, hogy mekkora nyakörv is szükséges. Persze akkor sem kell megijedni, ha nem a megfelelő méretet választottuk, mivel a többségnél 1-1 szem kiszedésével vagy épp hozzáadásával hatékonyan csökkenthetjük vagy épp növelhetjük a méretet. 

 

Az is nagyon fontos hogy a szöges nyakörvet ne viselje a kutya állandóan, sőt a sima fojtónyakörvet sem szabad rajta hagyni, mivel akár fel is akaszthatja magát a kutya. Az is lényeges, hogy megfelelően illeszkedjen a nyakára, hiszen ha túl laza, akkor nem fejt ki hatást és nem hozza a várt eredményt. 

szöges nyakörv

 

Hogyan kell jól felhelyezni?

Ahogy már említettük, az egyik sarkalatos pont a szöges nyakörv esetében, hogy jól kell felhelyezni. Ez persze közel sem olyan egyszerű, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros. Ezt a fajta nyakörvet egyáltalán nem úgy kell felhelyezni, mint a többit, azaz a kutya fején átbújtatva, hanem szét kell csatolni a különböző szemeknél, majd a négylábú nyakára téve össze kell kapcsolni. Ebben az esetben nagyon kell ügyelni arra, hogy az a rész, ahol a pórázt csatlakoztatjuk a nyakörvre, az minden esetben oldalra essen. Amennyiben a kutya tarkójához kerülnek a szemek, amibe a pórázt fűzzük, akkor alapvetően nem tölti be funkcióját a szöges nyakörv. 

 

Általában a fojtónyakörvön két karika van, mely esetekben használhatjuk egy, illetve két karikára rögzítve is a pórázt. Kettő esetén kicsit enyhébb a fenyítés mértéke, de érdemes ezzel kezdeni, mert ha a kutya már erre is jól reagál, akkor felesleges a keményebbet alkalmazni. 

 

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen a keményebb bánásmód, de azért érdemes az enyhébbel kezdeni. A teljes biztonság érdekében pedig mindenképp javasoljuk, hogy a szöges nyakörvön túl egy hagyományos nyakörv is legyen a kutya nyakában. Ez azért fontos, mert ha valamit nem jól illesztettünk össze, akkor a fojtónyakörv akár darabjaira is hullhat, ami meglehetősen kellemetlen, ha mondjuk azért fognánk vissza a négylábút, mert rá akar támadni valakire. 


Nézz körül kínálatunkban, hogy megtaláld a számodra megfelelő szöges nyakörvet, vagy keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

Mi a praktikusabb, a hám vagy a nyakörv?
21
Márc

Ez egy örök kérdés, amiben erőteljesen megoszlanak a vélemények. Mai cikkünkben áttekintjük mindkét opció előnyeit, illetve hátrányait.

Miért hasznos a világító nyakörv?
08
Jan

Gondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne, ha a kedvenced is úgy kedvelné a nyakörvét, mint te? A legjobb, ha olyanná varázsolod, amire szívesen néz rá ő is, nem vakítja, de mindenki számára hasznos is egyben, Ismerjük meg a világító nyakörv hasznosságát!

Bolha- és kullancsirtás felsőfokon? Csakis a Foresto nyakörvekkel!
03
Jún

Napról napra közeleg a jó idő és ezzel együtt a nagy kirándulások időszaka is. Bármilyen bosszantó is, a fűben való hancúrozással bizony együtt jár a különböző élősködők megjelenése is. Hogy ezt hatékonyan megelőzd, válassz kedvenced számára olyan bolha- és kullancsirtó szert, ami nem zavarja a mindennapokban, és megfelelően hosszú ideig hatékony is marad. Ismerd meg a Foresto nyakörveket!

A kutyakiképzés alapfelszerelése: a retriever póráz
04
Jún

Úgy érzed, hogy ráférne egy kis nevelés a kutyádra? Nem tudod, hogy hogyan szoktasd hozzá a láb melletti, normál ütemű sétához? Ne aggódj, hiszen a megoldás nem más, mint egy megfelelő retriever póráz és egy kis kitartás.