Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mi a praktikusabb, a hám vagy a nyakörv?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
Mi a praktikusabb, a hám vagy a nyakörv?

Ez egy örök kérdés, amiben erőteljesen megoszlanak a vélemények. Mai cikkünkben áttekintjük mindkét opció előnyeit, illetve hátrányait.

Ezen felül pedig alkalmazási területeit egyaránt. Első lépésként el kell dönteni, hogy milyen foglalkozáshoz keresünk hámot vagy nyakörvet. Ha ez megvan, akkor már bele is vethetjük magunkat a válogatásba és az eszközök tanulmányozásába. 

Nyakörv

Ez általában egy bőrdarab, amit a kutya nyaka köré csatolunk fel. Ez lehet a fegyelmezés és tanítás eszköze, vagy akár csak egy trendi kiegészítő, de a lényeg, hogy mondhatni, kötelező. Mikor az irányítás a cél, akkor minden esetben használjunk pórázt a nyakörv mellé, hiszen ezzel tudjuk megfelelően kordában tartani a négylábút. A rajta lévő információk, amiket tartalmaz a nyakörv info közlője, azok általában a kutya neve, lakóhelyünk, esetleg telefonszámunk.

Nyakörvek között is megkülönböztetünk hagyományos nyakörveket, speciális darabokat, orvosi nyakörveket és idomításhoz használt kiviteleket egyaránt. Ezek kívül nálunk kaphatóak világító LED-es és luxus nyakörvek is. 

Ha a nyakörvet pórázzal kombináljuk, az nagyon jó megoldás az idomítás folyamán, és mellesleg kötelező is a séták alkalmával. 

Amennyiben a kutya nem sajátította el a láb mellett haladást, és ebből kifolyólag állandóan húz, rángat, akkor minden esetben a fix pórázt érdemes választani. Ha ezen a leckén már túl vagyunk, és egy példamutató eb halad mellettünk, aki hallgat a vezényszavakra, akkor a flexibilis póráz az, amivel egy kicsit nagyobb mértékű szabadságot adhatunk neki. Ám arra mindenképp figyelni kell, hogy ha a kutya, mint falkavezér megy elöl, az számos kellemetlen szituációt okozhat emberekkel és idegen kutyákkal egyaránt. 

Hám

Alapvető funkcióját tekintve a hám egy munkaeszköz, amit húzáshoz, nagy erőkifejtéshez találtak ki és alkalmaztak korábban is. Manapság egyre többször látni, hogy ezzel sétáltatják a kis- és nagytestű kutyákat egyaránt. Nagy előnye, hogy aránylag kényelmes a kutya számára, ám csak akkor érdemes használni, ha a négylábúnk szófogadó, és nem akar az első felbukkanó macska nyomába eredni. Ha ebben nem lehetünk olyan biztosak, akkor inkább mellőzzük a hámot, mint séta eszközt. Hiszen ha a kutya nekiiramodik, a hámnak köszönhetően maximum sárkányrepülőként repülhetünk utána, köszönhetően a húzásra kifejlesztett megoldásoknak. Ezzel balesetnek tehetjük ki magunkat és a kutyát egyaránt. 

 

Ahogy említettük, a hámot nem képzésre találták ki, így inkább az alábbi esetekben alkalmazzuk:

  • amennyiben arra van szükség, hogy megemeljük egy kutyát 
  • esetleg húznia kell vele valamit
  • ha kutya biztonsági öv segítségével lesz rögzítve a kedvencünk
  • sőt, akkor is nagyon jó szolgálatot tehet, ha a kutyánk már tudja alkalmazni a laza pórázon való sétálást. 

Hám vagy nyakörv? Attól függ, mire használnánk!

Azt is jó, ha szem előtt tartjuk, hogy bár a hámnak nem fő funkciója a képzés, mégis sokan ezzel a céllal szerzik be, mert nem sikerült célt érniük a nyakörvvel és a pórázzal. El kell keserítenünk mindenkit, a hámmal még kevésbé fog bárki is megtanítani egy kutyát a helyes közlekedésre. 

Ha nagyobb szabadságot szeretnénk biztosítani kedvencünknek, akkor nyugodt szívvel vegyünk neki hámot. A lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen élethelyzetre mi a jobb, a hám vagy a nyakörv.

Ha mégis elbizonytalanodtál, keress minket bizalommal!

Ezeket olvastad már?

Az ideális kutyahám kistestű kutyáknak

Kicsi kutyád van, de igazi energiabomba? Félted, hogy esetleg meglép a nagy rohangálásban, vagy csak szimplán baja esik? Ebben az esetben is érdemes inkább a kutyahám mellett dönteni négylábú kedvenced számára.

Minden kutyának más a megfelelő kutyahám

Ideje egy megfelelő hámot beszerezned a négylábúdnak, mivel egy igazi kis szabadulóművész? Mivel még nem foglalkoztál a kérdéssel, így nem igazán tudod, hogy milyen is lenne a megfelelő. Most bemutatjuk, hogy milyen típusú kutyára melyik kutyahám való.

Miért hasznos a világító nyakörv?

Gondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne, ha a kedvenced is úgy kedvelné a nyakörvét, mint te? A legjobb, ha olyanná varázsolod, amire szívesen néz rá ő is, nem vakítja, de mindenki számára hasznos is egyben, Ismerjük meg a világító nyakörv hasznosságát!

Mikor tesz jó szolgálatot a szöges nyakörv, avagy kell vagy sem?

Ha valaki meghallja azt a kifejezést, hogy szöges nyakörv, akkor rögtön elborzad, hogy milyen embertelenül tartják szegény kutyákat. Pedig sokan nem is tudják azt, hogy milyen esetekben szabad, kell vagy érdemes használni ezt az eszközt, mikor nyújt hatékony segítséget. Lássuk is, hogy mit kell tudni róla, és milyen esetekben hasznos, és hogyan kell jól használni.