Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden, amit az akváriumvilágításról tudni akartál

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.07.17 12:21
Minden, amit az akváriumvilágításról tudni akartál

Miért kell az akváriumnak világítás? Logikusan persze azért, hogy lássuk, hogy mi van benne, bár ez korántsem ennyire egyszerű. Egy jó világításnak nagyon sok mindenhez kell igazodnia, többek között a víz mennyiségéhez, az élőlények igényeihez és nem mellesleg a természetes fényviszonyokhoz is. 


 

Hogyan kezdjünk neki?

Mivel elmúlt már az az időszak, amikor egy egyszerű izzó nyújtotta az akváriumvilágítást egy-egy esetben, ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk. Többek között figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen színhőmérsékletű fényeket kívánunk az akváriumban látni, valamint az sem mindegy, hogy milyen ennek az intenzitása. 

 

Alapvetően négyféle színt különböztetünk meg, a hideg fehéret, a pirosat, a kéket és a zöldet. Ezek mindegyike szükséges lehet a növények fejlődéséhez és a fotoszintézishez. A vásárlást megkönnyítendő, ez az érték általában 6500 kelvin körül mozog, mivel édesvízi akvárium esetén ez tartalmazza a megfelelő színhőmérsékleteket. Persze ez is csalóka lehet, hiszen 1-1 színhőmérsékletet többféle variációban lehet kikeverni, így nagyon fontos, hogy mindenképp tartalmazza a fenti 4 színt. 

 

Mivel a növényeknek szükségük van a zöld színtartományra, ezért minden esetben érdemes vásárlás előtt tanulmányozni azt az akváriumi világítást, amit meg szeretnénk venni. Persze nem csak a növényeknek van szükségük a zöld árnyalatra, hanem az emberi szemnek is, hiszen ettől érezzük természetesnek az akvárium kinézetét. A piros szín segíti a fotoszintézist, a kék pedig az algásodásnak kedvez. 

 

Egy jó minőségű akváriumi világítás már többféle módon épülhet fel. A drágább az úgynevezett WRGB LED-ekkel készül, amit adott esetben akár egyénileg is beállíthatunk, hogy miből mennyit szeretnénk. Ha pedig pénztárcabarát világítást szeretnénk, akkor inkább a fénycsövek körül tájékozódjunk. 

akvariumi vilagitas

 

Miért fontos a jó akváriumvilágítás?

Ahogy már fent említettük, elengedhetetlen kelléke a megfelelő körülmények kialakításának, hiszen az akváriumi növények minden esetben egy nagyon fontos, természetes alapot képeznek. De ha csak otthoni, hobbi akvaristák vagyunk, akkor nem kell túlzásba vinni az akváriumvilágítás specifikusságát. Ebben az esetben egy egyszerű világítás is tökéletesen megteszi, aminek hatására egy lassan, de biztosan növekedő, lehetőség szerint algáktól mentes akvárium díszíti majd az otthonunkat. 

 

Amennyiben szeretnénk, hogy nagy és gyorsan növő növényeink legyenek, akkor a legjobb választás, ha nagyobb mennyiségben tartalmaz piros, illetve kék fényt, de ennek is megvan a hátránya. Ebben az esetben célszerű naponta CO2 tablettát adagolni az akváriumba, mivel a fokozott kék fény könnyen algásodást okozhat. 

 

Egy ápolt és gondozott akvárium esetében az sem mindegy, hogy mennyi időn keresztül használjuk a világítást. Alapvetően 8-10 óra az ideális, amihez a legjobb, ha időzítőt használunk, így biztosan nem felejtjük el fel- és lekapcsolni. 

 

Végül, de nem utolsósorban sarkalatos pont a rögzítés. Rögzíthetjük a világítást az akvárium tetejére, illetve fel is függeszthetjük azt. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya egyaránt, így ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit preferál. 


Ha még nem találtad meg a tökéletes akváriumvilágítást, akkor mindenképp nézz körül nálunk, ahol igen sokféle variáció közül válogathatsz. Ha pedig mégis elakadnál, akkor keress minket bátran elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

Amit az akváriumszettekről tudni érdemes
29
Jún

Ha nem szeretnél időt tölteni azzal, hogy külön-külön vásárolsz meg mindent, akkor egy akváriumszett remek választás a számodra. Ezekben a szettekben mindent megtalálsz, amik egy komplett akvárium beüzemeléséhez és használatához kellenek.

Akvárium világítás, avagy miért használj Sylvania Aquastar T8 fénycsövet?
23
Febr

Az akvárium világítása mindig központi kérdés az akvarisztikában. Hiszen rengeteg minden függ tőle, nem csak azért fontos, hogy jól mutasson, ha felkapcsolva nézegetjük. Rengeteg funkciója van, amikre néha nem is gondolnánk. Nézzük meg ebben a cikkben a kiváló Sylvania Aquastar T8-at!

Lehetséges az akváriumot LED világítással ellátni?
29
Jan

Röviden: persze! Természetesen ez közel sem ilyen egyszerű és világos, mert számos befolyásoló tényező léphet fel, de ettől függetlenül természetesen lehetséges az akvárium LED-del való világítása.