Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Halbetegségek és kezelési módok, avagy a Baktopur Direct használata

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.04.19 18:56
Halbetegségek és kezelési módok, avagy a Baktopur Direct használata

Beteg néhány hal az akváriumban? Előfordulhat, hogy későn veszed észre, hogy felütötte a fejét a betegség, vagy ha nem fektettél elég hangsúlyt a megelőzésre. Ilyenkor jó eséllyel a Baktopur Directre van szükséged. 


Milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Alapvetően minden bakteriális fertőzés esetén használhatóak a különféle Sera Baktopur szerek, de ha igazán súlyos vagy előrehaladott megbetegedéssel van dolgunk, akkor a legjobb választás a Baktopur Direct. Ezen belül is a leghatékonyabb kezelést biztosítja a hasvízkór vagy a véres gyulladások, illetve kelések kezelésére. 

A legegyszerűbben onnan tudhatjuk, hogy valami bakteriális fertőzéssel van dolgunk, ami Baktopur Direct kezelést igényel, hogy a halakon többek között az alábbi tüneteket vesszük észre:

 

  • Felfúvódott has
  • Kidülledt szem
  • Pikkelybántalmak

Ezekben az esetekben egy jó időben elkezdett Baktopur Direct kezelés rengeteget tehet azért, hogy a halak újra egészségesek legyenek és ne fertőzzék meg a többieket. Ez egy nagyon fontos dolog, mivel ha nem kezeljük időben a problémát, akkor észrevétlenül terjed el az egész akváriumban a kórokozó. 

sera baktopur direkt

 

Hogyan kell használni a Baktopur Directet?

Általánosságban elmondható, hogy egy súlyos, bakteriális fertőzés után minden esetben szükség van egy kezelésre. Persze az sem mindegy, hogy milyen szerrel kezeljük az akváriumot. De vajon hogyan érdemes a Baktopur Directet használni ezekben a helyzetekben?

 

Egy csomagban általában 8 darab tabletta található, ami egy 400 literes akvárium kezeléséhez elegendő. Ha egy 50-60 literes akváriummal rendelkezel, de úgy látod, hogy az egyik uszonyos gyengélkedik, akkor ne habozz, figyeld meg alaposan, hogy hogyan viselkedik és látsz-e rajta betegségre utaló jelet, eltérést. Amennyiben igen, akkor nincs mese, fogj egy Baktopur Direct tablettát, és oldd fel a vízben. Előtte mindenképp kapcsold ki a biológiai és kémiai szűrőt egyaránt, kapcsold le a világítást, és lehetőleg ne etetés utánra időzítsd az akciót. 

A kezelés a legtöbb esetben három napig tart, ami után észlelni fogod, hogy a betegség tünetei enyhülnek, vagy visszahúzódnak, esetleg meg is szűnnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy marad minden a régiben, hanem három nap után mindenképp egy minimum 50 százalékos vízcserét kell végrehajtani. Ez azért fontos, mert a Baktopur Direct elpusztítja az akváriumban mind a jó, mind pedig a rossz baktériumokat egyaránt. 

 

Az is nagyon fontos, hogy a kezelés alatt az akvárium jól szellőzzön, mivel ha erre odafigyelsz, valamint az adagolási javaslatot betartod, akkor a meg nem fertőzött, azaz egészséges halaknak semmi bajuk nem lehet a 3 nap során. Az sem árt a kezelés során, ha a vízhőfok kicsit melegebb, mint az átlag, mondjuk 27-28 fokos. Ez azért is jó, mert azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a baktériumok nem szeretik az átlagosnál magasabb hőmérsékletet. 

Legjobb esetben egy kezelés elegendő ahhoz, hogy a halak egészségesek legyenek és következhessen a vízcsere ideje. Amennyiben a halak még mindig tüneteket mutatnak, akkor az első után végezzük el a vízcserét, majd alkalmazzunk egy újabb, háromnapos kezelést. 

Amennyiben már egészségesek a halak, akkor érdemes az új vizet Sera Aquatannal és Sera Nitrivec-kel kezelni és abba visszaengedni az uszonyosokat. Mivel a Baktopur Direct kezelés minden baktériumot kiirt, ezért érdemes erre fokozottan figyelni. 

 

Amennyiben még kérdésed van, keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

Melyik halbetegségre megoldás a Baktopur Sera?
15
Júl

Nagyon szerencsés vagy, ha még nem tapasztaltad a különböző halbetegségek megjelenését az akváriumodban, de a többség számára nem ismeretlen fogalom a hasvízkór, a pikkelyhullatás vagy épp a foltosság és még számos bakteriális fertőzés. Ezekre nyújt hatékony megoldást a Baktopur Sera, ami akár egy hét alatt látható javulást eredményez az uszonyosok körében.

Mitől olyan különleges a Sera Omnipur?
18
Júl

Ahány akvárium, annyiféle halpopuláció. Ahány hal, annyiféle betegség ütheti fel a fejét 1-1 kolóniában. Ha valami kórokozó jut be az akváriumba, akkor minél előbb meg kell kezdeni a célirányos és hatékony kezelést. Léteznek egyszerűbb és összetettebb betegségek, így mindig alaposan át kell gondolni, hogy mit alkalmazunk. Az esetek többségében gyógyírt jelent a Sera Omnipur, ami megbirkózik a leggyakoribb halbetegségekkel, legyen az vírusos vagy bakteriális eredetű. 

Mire jó a Sera Fishtamin?
08
Jún

Bár óriási tévedés, mégis nagyon sokan gondolják azt, hogy az állatoknak nincs szükségük a különféle vitaminpótló készítményekre. Ennek ellenére nagyon sok esetben igazán jó szolgálatot tesznek a különféle vitaminok, mint például a Sera Fishtamin. 

Miért jó választás a Sera Ectopur akváriumi vízkezelő só?
01
Jún

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben is kifejtjük, hogy miért van akkora szükség ezeknek a termékeknek a használatára. Emellett kitérünk arra is, hogy miért ideális választás a Sera Ectopur vízkezelő só. Végül pedig elmondjuk, hogy mit kell tudni a használatáról.