Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.04.05 18:36
Honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

A családok jelentős részében a kutyák szerves részét képezik a közösségnek, azaz inkább családtagként kezeljük őket, mintsem állatként. Akit pedig szeretünk, annak az életminőségét minden szempontból szeretnénk tökéletessé tenni. Éppen ezért minden felelős gazdiban jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon milyen a jó kutyatáp?


Hogyan válasszunk?

A kutyatápok kínálatában a választék elég színes, ezért nem csoda, hogy a kezdő kutyatartók számára ez egy kész dzsungel, ahol egyszerű eltévedni. Éppen ezért dióhéjban összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni, hiszen honnan tudjuk, hogy milyen a jó kutyatáp?

A csomagolást minden esetben érdemes tanulmányozni, ső jó esetben összehasonlítani egy vagy több másikkal. Ez azért fontos, mert bár az összetevők hasonlóak lesznek, a százalékos arányok mások, hiszen bár a kutyák alapvetően húsevők, nem csak azt fogyasztanak. Ami az összetevők listáján az első három helyen szerepel, azt tartalmazza a kutyatáp a legnagyobb mennyiségben. Ez a legjobb esetben a hús, és minden más csak ez után következik. Az ideális összetétel a kutyaeledelek kapcsán:

  • nyersfehérje: 18-20%
  • nyerszsír: 8-13%
  • nyersrost: 2-4%
  • nyershamu: 4-8%

Ebből következik a másik dolog, ami nélkül nem szabad kutyatápot venni, azaz ha nincs részletes összetétel a csomagoláson, akkor semmiképp nem javasoljuk a vásárlást. Hiszen honnan tudjuk, hogy milyen állatból készül, mit milyen százalékban tartalmaz, és persze milyen allergénekkel van dúsítva? Ezek nem csak egy arra érzékeny kutya számára jelentenek óriási kockázatot, hanem minden eb esetében veszélyt rejt magában.

Ugyanígy a felnőtt és a kölyökkutya tápja sem keverendő, mert egyik sem jó a másiknak, nem is beszélve a vitamin- és az ásványianyag-szükségletről.

Az sem mindegy, hogy száraz táppal eteted-e a kedvenced vagy épp konzervet adsz, de a legjobb, ha ötvözöd a kettőt. A kutyád egészsége szempontjából a legjobb, ha fokozottan figyeled, ha esetleg tápot váltasz, mert látni fogod rajta, hogy előnyére vagy épp hátrányára vált-e a csere.

a jó kutyatáp

Na de milyen a jó kutyatáp?

Minden kutyának fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, így mindig az aktuális életszakaszhoz kell idomulnia a tápnak. Persze ha olyan allergiája vagy érzékenysége van a négylábúnak, akkor abban a szegmensben kell megkeresni a számára megfelelőt. Mivel mindnek más az összetétele, így elsődlegesen arra kell figyelni, hogy száraz vagy nedves táppal van-e dolgunk. A nedves táp a mindennapi etetés legfontosabb része, így ez a leginkább mérvadó, hogy jó legyen a minősége. A száraztáp általában inkább a jutalmazáskor kerül elő, bár ez sem mindenkinél igaz.

Arról nem is beszélve, hogy mivel minden kutya más, így érdemes célirányosan keresni, azaz úgy nekiállni a kérdésnek, hogy milyen a jó kutyatáp egy kölyökkutyának vagy épp egy idősödő négylábúnak.

Mit kerüljünk a válogatás során?

Összetétel tekintetében érdemes kerülni a következő fogalmakat:

  • harmadosztályú húsipari hulladék
  • az első helyen szereplő gabona, azaz szója, rizs, kukorica
  • egyéb állati melléktermékek, amik általában bőröket, az irhát, gyapjút, szőrt, tollakat, tojáshéjat tartalmazzák
  • mesterséges színezék, ízfokozók, tartósítószerek

Ha úgy érzed, hogy segítségre szorulsz abban, hogy milyen a jó kutyatáp, akkor keress minket bizalommal elérhetőségeinken és hagyd, hogy segítsünk!

Ezeket olvastad már?

A diétás kutyatápokról
13
Nov

Mikor meghalljuk, hogy diétás kutyatáp, akkor óhatatlanul is egy elhízott, szinte guruló eb képe villan fel az elménkben.

Friskies junior kutyatáp, avagy törekedjünk a minőségre!
09
Jan

Amikor új taggal bővül a család, akkor természetes, hogy mindenki a legjobbat szeretné a jövevénynek. Éppen ezért mindenképp a minőségi kutyatápok használatára törekszünk, azaz olyat választunk, ami tartalmaz midnent, ami a növekedéshez szükséges. Lássuk, hogy a Friskies junior kutyatáp mennyiben felel meg ennek!

Honnan tudjuk, hogy melyik a legjobb kutyatáp?
10
Márc

Manapság, ha bekapcsoljuk a tv-t, szinte azonnal ömlik a reklámokból, hogy melyik a legjobb kutyatáp, és miért csak és kizárólag az tesz jót a kedvencünknek.

Mitől jobb a prémium kutyatáp?
23
Jún

Minden gazdi számára a legfontosabb, hogy a kedvence megkapja a szervezete szempontjából legfontosabb tápanyagokat. Mivel minden kutya más, megnézzük, hogy miért jobb a prémium kutyatáp.