Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Hogyan válasszunk levegőztetőt akváriumba?

kedvence.hu
2020.10.30 08:18
Hogyan válasszunk levegőztetőt akváriumba?

Kedvet érzel az akvarisztikához? Már rendeznéd is be az új otthont a kis kedvenceidnek, de nem tudod, hogy milyen lenne az ideális levegőztető akváriumba? Vegyük sorra, hogy mit érdemes végiggondolni!


 

Miért is fontos, hogy legyen egy levegőztető az akváriumban?

Ahogy az ember életét, úgy a halakét is meghatározza az oxigénfelvétel. Ez oda vezet, hogy az akváriumban minden esetben kell, hogy legyen valamilyen levegőztető. Sokan gondolják, hogy elegendő, ha a vizet folyamatos mozgásban tartjuk, de ez korántsem igaz, hiszen így nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a halaknak. Ebben az esetben pedig gyakori, hogy arra leszünk figyelmesek, hogy a halak a légszomj tüneteit produkálják. Ilyenkor mindenképp gondolkodjunk el azon, hogy beszerzünk egy levegőztetőt az akváriumba!

Ha azt észleljük, hogy a halak a vízfelszínen úsznak, és levegőhöz akarnak jutni, akkor már igencsak az utolsó időkben járunk a levegőztető beszerzése szempontjából, mert rövid időn belül bekövetkezhet a halaknál az úgynevezett szén-dioxid narkózis.

Levegőztető akváriumban

Persze a másik véglet sem jó, amikor a víz túltelítődik oxigénnel, mivel ebben az esetben pedig bár más tünetek jelentkeznek a halaknál, de az sem egészséges. Ha nem tudnak levegőt venni a túl sok oxigéntől, akkor lassú kopoltyúmozgás figyelhető meg, valamint nyálkát ürít a hal ezeken keresztül. Ilyenkor is jó szolgálatot tehet egy megfelelő minőségű levegőztető, mivel segít eltávolítani a felesleges oxigént.

Ahogy a természetben, úgy az akváriumban is folyamatosnak kell lennie a levegőztetésnek ahhoz, hogy minden rendben legyen, és a halak is egészségesek maradjanak.

 

Berreg vagy sem?

A korábbi tapasztalatok alapján a kis berregő valaminek elkönyvelt pumpa nagyon is fontos az akváriumi levegőztetés során. Persze azt nem várhatjuk, hogy teljesen hangtalanul működjön, de ma már igencsak halk kivitelben készülnek, és akár zárt tetejű akváriumban is a legnagyobb hatékonysággal lehet őket használni.

A levegőpumpára többféle levegőztető választható, többek között porlasztós vagy szivacsszűrős. Ez utóbbi valamivel hasznosabb, mivel nem csak oxigént, de biológiai szűrést is biztosít.

Ezenkívül külső és belső levegőztető is használható.

külső szűrő

Külső esetében készíthetünk hullámzó vagy csobogó variációt egyaránt. Ha nem zavar a folyamatos esőhang, akkor nyugodt szívvel válasszuk ezt a variációt, de az a tapasztalat, hogy sokan átértékelik egy idő után. Kellemetlen hatása, hogy gyakori pisilésre ingerel a csobogás.

Ha a vízfelszín alá rejtjük a csobogót, akkor hullámokat generál, és közben oldja be az oxigént. A Lily típus is egy esztétikus darab, ami vízáramlással juttatja az oxigént a vízbe.

akvárium belső szűrő

Belső szűrő esetén nagyon kell ügyelni arra, hogy ne tömődjön el, mert akkor igazából értelmét veszti, hiszen nem jut víz az akváriumba. Ha eléggé figyelünk mindenre, akkor az egyik legjobb választás a zárt akváriumokba.

 

A növények és az oxigén

Mindennapi eset, hogy amikor valaki aludni szeretne, kikapcsolja a levegőztetőt az akváriumban, hogy majd a növények termelik a levegőt. Ez óriási tévhit, hiszen mi sem csak nappal veszünk levegőt, így más élőlényeknek is szükségük van rá a nap bármely szakában. Mivel a növények nappal oxigént termelnek, addig éjjel azt fogyasztják, és szén-dioxidot állítanak elő. Tehát ha nem akarjuk rövid időn belül tönkretenni az akváriumot, akkor semmiképp ne állítsuk le a levegőztetőt éjszakára.

 

Nem tudsz dönteni, hogy milyen levegőztetőt válassz az akváriumba? Nézz körül nálunk, és biztosan megtalálod a megfelelőt!

Ezeket olvastad már?

Akváriumi levegőztetők és szűrők
12
Dec

Minden akvárium kell, hogy rendelkezzen levegőztetővel és szűrővel. Ez elengedhetetlen, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az akvárium vize tiszta, oxigéndús és nem utolsó sorban élhető közeg legyen a halak számára.

Mire való és milyen a jó akvárium szűrő szivacs?
10
Jan

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szűrő szivacsok fajtáit.

Sok a jó akváriumi külső szűrő, csak meg kell találni!
28
Jan

Ebben a cikkben az akváriumba való külső kerül középpontba. Az akvárium mérete nagyban befolyásolja azt, hogy milyen szűrési lehetőségeket alkalmazhatunk. Hiszen ismerünk szivacsszűrőket, belső, valamint akasztós szűrőket és végül, de nem utolsósorban külső szűrőket egyaránt. A te akváriumodhoz melyik szűrő illik a leginkább? 

Tetra Algostop Depot az akvárium algásodása ellen
16
Jún

Most kicsit részletesebben is elmondjuk, hogy miért nem jó, ha az akváriumban elszaporodnak az algák. A negatív következmények ismertetése mellett arról is szó lesz, hogy milyen megoldás van a probléma megelőzésére, illetve kezelésére. Végül pedig azt is eláruljuk, hogy mire érdemes figyelned a Tetra Algostop Depot használatakor.