Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Igazi vagy mű: melyek a legjobb akváriumi növények?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
Igazi vagy mű: melyek a legjobb akváriumi növények?

Ahogy fejlődik az akvarisztika, egyre több helyen jelennek meg a műanyagból, selyemből készült akváriumi növények. Ezek szinte ugyanúgy néznek ki, mint az igaziak, de hogy melyik a jobb, arról erősen megoszlanak a vélemények.

 

Műnövények az akváriumban

Sokan ódzkodva hallják, amikor felmerül, hogy műnövényt is tarthatnak az akváriumban, mégis van pár vitathatatlan előnye az eredetivel szemben. 

akváriumi növény

  • A műanyagból készült növények, bár teljesen úgy néznek ki, mint valódi társaik, de nem igénylik a fényt, így bőven elegendő, ha csak a halak érdekeit tartjuk szem előtt a világítás kiválasztásakor.
  • Nem tudják megenni a halak, így nem lesz tépett a széle, hanem esztétikusan díszíti az akváriumot.
  • Nem nőnek nagyra, így nem kell őket visszavágni, sem egyéb módon kezelni.
  • Tisztításuk könnyű, hiszen elég csak kivenni őket a vízből és letakarítani, így az alga sem marad rajta, ha nem szeretnénk.
  • Több színben és méretben elérhetőek, szinte bárhol meg tudjuk vásárolni, az év bármely szakában.
  • Nem hordoz parazitákat, sem egyéb élőlényeket, hiszen újonnan kerülnek az akváriumba, és elpusztulni sem tudnak.
  • Negatív tulajdonságai közé tartozik, hogy nincs hatással az oxigénre, sem pedig a szén-dioxidra. Ahogy parazitákat, úgy jótékony baktériumokat sem tartalmaz. Nem szolgál táplálékul, valamint az algásodás ellen sem véd.

Igazi akváriumi növények

Bármilyen pozitív is a műnövények megítélése, ettől függetlenül mi inkább a valódiakat preferáljuk. Nem csak természetesebb élőhely a halak számára, de számos olyan élettani előnnyel rendelkezik, amire a műnövény nem képes. Persze a növényzet gondozást is igényel abból kifolyólag, hogy él, de ennyi fáradságot igazán megér a szép akvárium.

Akváriumi igazi növény

A természetes, igazi növényeknek van fényigényük, így nagy hangsúlyt kell fektetni az akvárium világítására és arra, hogy lehetőleg jó helyre tegyük, ahol elegendő természetes fényhez is jut. Mivel szén-dioxidot nyelnek el napközben, így ennek megfelelően oxigént termelnek, ami nagyban hozzájárul a halak ideális életteréhez. Persze azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy éjszaka ellenben szén-dioxidot enged ki magából, így érdemes kora este egy oxigén tablettával hozzájárulni a megfelelő oxigénszinthez. 

Mikor élő növényt vásárolunk, nagyon körültekintőnek kell lenni, mert könnyen előfordulhat, hogy különböző élősködőket hordoznak magukon. Ez káros hatással lehet a halak és az akvárium élővilágának az egészségére, így érdemes a vízbe kerülés előtt alapos tisztításnak alávetni a növényt. 

Az élő növények nagyban segítenek abban, hogy lebontsák a vízbe kerülő végtermékeket, de ettől függetlenül gyakori kémiai szűrésre van szükség. Persze az sem veszélytelen, amikor a növény indul bomlásnak, mivel ha ezt nem kísérjük figyelemmel, akkor az könnyen az élővilág rovására mehet. 

Az élő növényt a halak előszeretettel fogyasztják, ami bár nem esztétikus látvány, de az egészségüknek jót tesz, nem beszélve arról, hogy megakadályozza az alga kialakulását, így pedig hosszabb ideig megőrzi az akvárium szépségét. Amit tehetünk még a szép növényzetért, hogy bizonyos időközönként növénytáp oldatot használunk.

Ahogy látható, ez mindig egyéni, hogy kinek mi a legszimpatikusabb növényvilág, ezzel kapcsolatban nem dönthetünk senki helyett, csak bemutathatjuk a lehetőségeket. Amennyiben további információra lenne szükséged az akvárium kialakításához, olvasd el további bejegyzéseinket is, vagy keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

A növények számára hasznos: az akvárium táptalaj

Egy ápolt és harmonikus akvárium kötelező tartozéka a különböző fajtákból álló akváriumi növényzet. Ennek az ápolása nem mindig egyszerű, és a betelepítés sem zökkenőmentes. Ismerjük meg ma, hogy mire jó az akvárium táptalaj, és kell-e minden esetben a növényeknek!

Akvárium kialakításán töröd a fejed? Esetleg “csak” vízinövényeket szeretnél tartani, amiknek fontos az egészséges fejlődés? Akármi is az oka, azt mindenképp tudnod kell, hogy nagyon jót teszel velük azzal, ha a Sylvania Grolux T8 36W fénycsöveket választod. 

Mindent az akváriumi növények egészségéért, avagy használj Sera Florenát!

Az akváriumi növények merőben különböznek szárazföldi társaiktól. Nem csak abban, hogy teljes felületükön veszik fel a tápanyagokat, hanem abban is, hogy mennyiben és hogyan igénylik a trágyázást. Ismerjük meg a Sera Florenát! 

Az akvárium aljzatának tisztítása

Az akvárium fundamentális része az aljazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

-28%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
4 299 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 299 Ft/db